Να επιδείξουν για τη διάσωση των κρατών-μελών που κινδυνεύουν από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις τον ίδιο ζήλο που έδειξαν για τη διάσωση των τραπεζών, ζητούν τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα (ETUC) με ανακοίνωσή τους στους 16 ηγέτες της ευρωζώνης που συνεδριάζουν σήμερα Παρασκευή για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.
Μέτρα που θα τονώσουν την εμπιστοσύνη και θα στηρίξουν την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, ζητούν από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι Εργοδότες (Business Europe) με δική τους ανακοίνωση στους 16 ηγέτες. Οι εργοδότες εκφράζουν δε, την έντονη ανησυχία τους για το γεγονός ότι η ισχνή οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη απειλείται εκ νέου από τη χρηματοπιστωτική αστάθεια και τον κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης.
Ειδικότερα, τα Ευρωπαϊκά Εργατικά Συνδικάτα (ETUC) καλούν τους ηγέτες των χωρών του ευρώ, να μην αγνοήσουν την παράλογη συμπεριφορά των χρηματοπιστωτικών αγορών, οι οποίες επιτίθενται στη μία χώρα του ευρώ μετά την άλλη, βάζοντας σε δοκιμασία το ενιαίο νόμισμα.
«Η Ευρώπη έσωσε τις τράπεζες. Το κοινωνικό σύστημα και τα δίκαια εργατικά επίπεδα είναι πιο σημαντικά από τις τράπεζες και δεν θα πρέπει να τα αφήσουμε να χρεοκοπήσουν από τους κερδοσκόπους», αναφέρει στην ανακοίνωση ο γενικός γραμματέας της ETUC, Τζον Μονκς.
Η ETUC υπενθυμίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έδωσαν περίπου 3 τρισεκατομμύρια ευρώ για να σώσουν τις τράπεζες και πως τα κράτη-μέλη που δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις πρέπει να λάβουν ανάλογες εγγυήσεις για το χρέος τους.
Από την πλευρά της η Ένωση Ευρωπαίων Εργοδοτών με επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τονίζει ότι για να κατευναστούν οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή οικονομία, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα και να χαράξουν ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση.
Όσον αφορά στο πακέτο στήριξης των 110 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι Εργοδότες, τονίζουν ότι δεν υπάρχει προηγούμενο.
Ωστόσο, επισημαίνουν την ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να διορθώσει τις δημοσιονομικές της ανισορροπίες, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Εξάλλου, τονίζουν ότι θα πρέπει να περισταλλεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης και σε άλλες χώρες του ευρώ, με μεγάλη αποφασιστικότητα και σημειώνουν ότι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστούν οι σημερινές προκλήσεις είναι όλα τα κράτη-μέλη να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή τους και να δρομολογήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Οι Ευρωπαίοι Εργοδότες τονίζουν ότι χρειάζεται να ενισχυθεί ο συντονισμός των πολιτικών από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να ενισχυθούν οι ελεγκτικές αρμοδιότητες της Eurostat, αλλά και οι αρμοδιότητες του Eurogroup, το οποίο θα πρέπει να ελέγχει ότι οι οικονομικές πολιτικές όλων των κρατών μελών της ευρωζώνης είναι συντονισμένες και προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σημειώνουν, επίσης, ότι η τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα διασφαλίσει τη συντονισμένη επιστροφή των χωρών του ευρώ στη δημοσιονομική πειθαρχία.