ΛΟΝΔΙΝΟ Τα άτομα που κοιμούνται σε σταθερή βάση λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα, μεγάλη μελέτη βρετανών και ιταλών ερευνητών. Αλλά και ο πολύς βραδινός ύπνος μπορεί να αποτελεί δείκτη προβλημάτων υγείας, όπως σημειώνεται στη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Sleep».

Τα ευρήματα προέκυψαν ύστερα από ανασκόπηση 16 προηγούμενων μελετών που είχαν διεξαχθεί στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ασία, οι οποίες κάλυπταν χρονική περίοδο 25 ετών, περιλαμβάνοντας συνολικά περισσότερα από 1,3 εκατ. άτομα και περισσότερους από 100.000 θανάτους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ στη Βρετανία και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Φεντερίκο ΙΙ στη Νάπολι της Ιταλίας ανακάλυψαν ύστερα από ανάλυση των στοιχείων ότι τα άτομα που κοιμούνταν λιγότερες από έξι ώρες κάθε νύχτα είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε περίοδο 25 ετών σε σύγκριση με όσα κοιμούνταν σε σταθερή βάση επί έξι ως οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Οι επιστήμονες υπογράμμισαν μάλιστα ότι η σύνδεση που προέκυψε ήταν αδιαμφισβήτητη.

Παράλληλα οι ερευνητές συμπέραναν ότι και τα άτομα που κοιμούνταν πολλές ώρες- περισσότερες από εννέα- κάθε νύχτα είχαν περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Και αυτό διότι ο πολύς ύπνος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ίσως μαρτυρεί ύπαρξη προβλημάτων υγείας. «Ο λίγος ύπνος μπορεί να αποτελεί αιτία προβλημάτων υγείας, ενώ ο πολύς ύπνος δείκτη ύπαρξης υποκείμενων προβλημάτων υγείας» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Φραντσέσκο Καπούτσιο.