Με τον πιο τραγικό τρόπο η Ελλάδα βρέθηκε ξανά χθες στο επίκεντρο της προσοχής της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Ο θάνατος των τριών υπαλλήλων στην τράπεζα Μarfin Εgnatia μετά τον εμπρησμό με βόμβα μολότοφ, πυροδότησε φόβους για την επικράτηση ανεξέλεγκτης βίας σε μια περίοδο όπου η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται από τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Και έπληξε βαρύτατα την εικόνα της χώρας επιτείνοντας τις αμφιβολίες για τις δυνατότητές της να αντιμετωπίσει τη βαθιά κρίση στην οποία έχει μπει.

Ηταν η κατάληξη εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που ξεκίνησαν ειρηνικά, πήραν όμως φονική τροπή από τη δράση των γνωστών κουκουλοφόρων που βρήκαν την ευκαιρία να χτυπήσουν ξανά. Κατάφεραν όμως να προκαλέσουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Σοκ για τον χαμό τριών αθώων εργαζομένων- ανάμεσά τους και μία έγκυος- αλλά μαζί οργή και ταυτόχρονα συνειδητοποίηση της κρισιμότητας των καιρών ήταν τα αισθήματα που εκφράστηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ακόμη και εκείνων που καταδικάζουν την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα. Σίγουρα όμως χάθηκε η αθωότητα. Στο εξής, κανείς δεν θα μπορεί να επικαλεστεί άγνοια για το πού μπορεί να οδηγήσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές. Κι όσοι στοιχειωδώς θυμούνται την ιστορία τους, μπορούν εύκολα να καταλάβουν πώς ανάλογα συμβάντα έχουν αποτελέσει την αφορμή και το πρόσχημα για υπονόμευση των θεσμών της Δημοκρατίας.

Η φράση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια ότι βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου δυστυχώς δεν είναι πλέον υπερβολική. Οπως βέβαια και η υπενθύμιση- προς όλους εντός και εκτός Βουλής- ότι η Ιστορία θα μας κρίνει όλους.

Θα κρίνει πιο αυστηρά όσους είχαν τις ευθύνες της διακυβέρνησης, θα κρίνει όμως και όλους όσοι συνέβαλαν σε μια πολιτική κουλτούρα ανευθυνότητας και φραστικού μαξιμαλισμού που έχει οδηγήσει στον σημερινό εκτροχιασμό. Χθες πάντως στη Βουλή για λίγες έστω ώρες είχε κανείς την αίσθηση ότι οι πολιτικοί μας είχαν συναίσθηση των ευθυνών τους.

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία έσπευσε να καταδικάσει την τυφλή βία ενώ τόσο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς μίλησαν για ώρες ευθύνης και έκαναν έκκληση για την επικράτηση εθνικής ενότητας.

Ο Πρωθυπουργός μάλιστα δήλωσε ότι θα ζητήσει εκ νέου τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο κ. Σαμαράς. Ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει άφησε αυτή τη φορά και η κυρία Αλέκα Παπαρήγα.

Σ τις χθεσινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που είχαν κηρύξει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ, πήραν μέρος δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών που έκαναν πορεία προς τη Βουλή.

Εκεί σημειώθηκαν και τα πρώτα σοβαρά επεισόδια καθώς εκατοντάδες πολίτες επιχείρησαν να διασπάσουν τον κλοιό των ΜΑΤ και να μπουν στον χώρο της Βουλής. Πετούσαν πέτρες και φώναζαν συνθήματα- όπως «κάψτε τη Βουλή» – ενώ είχαν κατακλύσει τον χώρο μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη. Με τη χρήση χημικών απωθήθηκαν, ωστόσο προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς δεν ήταν οι συνήθεις κουκουλοφόροι αλλά νέοι- κυρίωςπου συμμετείχαν στη διαδήλωση. Λίγη ώρα αργότερα και ενώ συνεχιζόταν η πορεία των διαδηλωτών, άγνωστοι πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ μέσα στο υποκατάστημα της Μarfin Εgnatia στην οδό Σταδίου και ενώ μέσα βρίσκονταν υπάλληλοι και πελάτες. Οι περισσότεροι κατάφεραν να διαφύγουν, τρεις όμως βρήκαν τραγικό θάνατο από τον καπνό.

Η είδηση για τους νεκρούς και οι σκηνές των επεισοδίων έκαναν τον γύρο του κόσμου, την ώρα που από πολλές πλευρές εκφράζονται αμφιβολίες για το αν τελικώς η Ελλάδα θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα σταθεροποίησης ή αν θα βρεθεί μπροστά σε κοινωνική έκρηξη. Στην Ευρώπη πάντως οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση του πακέτου στήριξης προχωρούν κανονικά καθώς από παντού τονίζεται ότι αποτελεί τη μόνη λύση τόσο για την Ελλάδα όσο και για το ευρώ.

Ε ίναι χαρακτηριστικό ότι χθες ψήφισαν υπέρ της χορήγησης βοήθειας η γερμανική Βουλή αλλά και η επιτροπή των οικονομικών της γαλλικής Γερουσίας ενώ την Κυριακή αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών κατά τη συνεδρίαση του ΔΝΤ στη Νέα Υόρκη. Στις Βρυξέλλες πάντως ο πρόεδρος της Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή προέχουν οι νεκροί και το κλίμα που δημιουργείται στη χώρα.

Εντονος όμως ήταν ο προβληματισμός και στην Αθήνα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήδη πριν από τα επεισόδια βουλευτές και υπουργοί εξέφραζαν την ανησυχία τους καθώς έχουν γίνει αποδέκτες οργισμένων αντιδράσεων. «Δεν θα μπορούμε να δούμε τους ψηφοφόρους μας» ήταν το μήνυμα που εξέπεμπαν. Την ώρα των επεισοδίων πάντως η Βουλή συνεδρίαζε κανονικά, το μνημόνιο για τη χορήγηση της βοήθειας μάλιστα ήταν αντικείμενο διαβουλεύσεων στην οικονομική επιτροπή.

Η είδηση για τους τρεις νεκρούς έσκασε σαν βόμβα και λίγο αργότερα αποφασίστηκε να υπάρξει παρέμβαση των αρχηγών στην ολομέλεια. Ακόμη και τότε ωστόσο δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις. Ο κ. Καρατζαφέρης επιτέθηκε στην κυρία Παπαρήγα και την κατηγόρησε για «στάση», προκαλώντας την έντονη αντίδραση της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ που μίλησε για προβοκάτορες.

Στη συνέχεια τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Παφίλης υπογράμμισαν ότι καταδικάζουν τη βία, πρόσθεσαν όμως ότι τέτοιου είδους προβοκάτσιες δεν θα τους οδηγήσουν στο να υποστείλουν τη σημαία της κριτικής.