Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίζεται σήμερα, από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το πακέτο των σκληρών οικονομικών μέτρων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προκειμένου να χρησιμοποιήσει η χώρα μας τον μηχανισμό στήριξης από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια άρχισε στις 10:00και το μεσημέρι αναμένονταιοι τοποθετήσειςτου πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών. Πρόταση να ακολουθηθεί κατά τη διαδικασία της ψήφισης του νομοσχεδίου, η διαδικασία του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος για αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, κατέθεσαν με την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επίσης το ΚΚΕ ζήτησε να είναι ονομαστική η ψηφοφορία του σ/ν επί της αρχής.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι η συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση πλήττει τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα και εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στους δύο οργανισμούς.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης συνηγόρησε με την άποψη για προσφυγή στην ψήφιση με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, «δεδομένου ότι εκχωρούνται πλήρως και απολύτως κυριαρχικά δικαιώματα στην άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής σε ξένους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».
Είναι πρωτοφανές, συμπλήρωσε, για τα κοινοβουλευτικά χρονικά να τίθενται παραρτήματα σε ένα νομοσχέδιο που συνιστούν ιδεολογικό μανιφέστο νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Συμφώνησε, επίσης, με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Καταψήφιση του νομοσχεδίου, θα σήμαινε «ναι» στη χρεοκοπία, τόνισεο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε στη ΝΔ για την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η χώρα, ενώπαράλληλα υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της κυβέρνησης.
«Θα πρέπει να απαντήσουμε όλοι εάν θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας, αν θα δώσουμε αυτή τη μάχη, με αυτές τις θυσίες ή αν θα πειραματιστούμε με το επόμενο στάδιο» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
ΟΓ. Παπακωνσταντίουζήτησεαπό τιςάλλες πολιτικές δυνάμεις να μην κρύψουν το κεφάλι στην άμμο, να μην αφήσουντη χώρα μόνη.Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη και το πολιτικό κόστος με απόλυτη συναίσθηση και τόνισε ότι η λύση για την οικονομική κατάσταση της χώρας περνά από αυτό το πρόγραμμα.
Να σημειωθεί πως για λόγους συνταγματικής τάξης οι ρυθμίσεις για τις περικοπές στον δημόσιο τομέα περιλαμβάνονται σε δεύτερο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια αύριο, Παρασκευή.
Ο εισηγητής της ΝΔ κ. Κώστας Τασσούλας κατηγόρησε την κυβέρνηση για στρουθοκαμηλισμό και ότι «θέλει συνένοχους και όχι συμμαχητές στο πόλεμο» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του έκανε και θα κάνει εκ νέου προτάσεις αξιόπιστες που θα βγάλουν τη χώρα από τη μέγγενη.
Ακόμα χαρακτήρισε τα μέτρα καταιγίδα και πρόσθεσε ότι σε αυτή την ανηφορική πορεία η ΝΔ θα καταθέσει εκ νέου προτάσεις που θα διευκολύνουν να βγει η χώρα από την κρίση.
«Δεν κάνουμε αντίσταση, επιστρατεύονται συνειδήσεις. Μην ζητάτε επιστράτευση ψήφων αλλά επιστράτευση συνειδήσεων. Η ΝΔ ψηφίζει ορισμένα άρθρα, όπως αυτά που είναι υπέρ των ανέργων, των συνταξιούχων, της ενίσχυσης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος», πρόσθεσε ο κ. Τασσούλας.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ κ. Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για βάρβαρη και διαρκή επίθεση σε βάρος του δικαιώματος της ζωής, της αξιοπρέπειας και της εργασίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ζητά να ψηφιστούν αυτά τα προαποφασισμένα μέτρα, που θυσιάζουν το μέλλον των νέων γενεών.
Ακόμα, υποστήριξε ότι «ήταν προσχεδιασμένη η προσφυγή στο μηχανισμό» και ότι «αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η οποία παραχωρεί και μεταβιβάζει περισσότερες αρμοδιότητες στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις».
Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ κ. Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν απαντούν ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό ποια άλλη λύση έχουν αν η χώρα δεν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης και δεν είναι εντάξει στις δανειακές της υποχρεώσεις μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
«Ενα ναι ή ένα όχι θέτει το νομοσχέδιο. Τα παίρνουμε τα λεφτά ή όχι; Το ναι δεν είναι στον κ. Παπανδρέου και στην κυβέρνηση. Δεν είναι ναι στο πολιτικό σύστημα. Αλλά είναι ναι, να πάρουμε τα λεφτά να σωθεί η χώρα», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης, και έκλεισε με ποιητική αποστροφή στέλνοντας το μήνυμα ότι πάνω από πατέρα και μητέρα βάζει την πατρίδα.
Έντονα επικριτικός για το ν/σ εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης που μίλησε για διαδικασίες-εξπρές και για άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική, ενώ επιτέθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα, κατηγορώντας τα ότι είναι συνυπεύθυνα «για το πολιτικό σύστημα-θάνατος».
Εμφαση έδωσε και στη χθεσινή «δολοφονική ενέργεια κατά τριών εργαζομένων», χαρακτηρίζοντάς την «απολύτως εχθρική για τη δημοκρατία», ενώ μίλησε και για πολιτικά παιχνίδια που παίχτηκαν.
«Ζούμε μια σκληρή κηδεμονία. Το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε τη λογική, πάμε στον τοκογλύφο που δεν δίνει μόνο τοκογλυφικά επιτόκια αλλά υιοθετούμε και τη λογική του», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης.