Η Αλεξάνδρεια του Καβάφη αποτελεί την πηγή έμπνευσης και την αφετηρία για τις υδατογραφίες της Αννας Μπογκιγιάν που για πρώτη φορά εκτίθενται στην Αθήναέχει προηγηθεί έκθεση στη Θεσσαλονίκη.

Μέσα από τα έργα της ξαναδιαβάζουμε τον Αλεξανδρινό και ταξιδεύουμε στην πόλη που ταυτίστηκε μαζί του, καθώς η καλλιτέχνις πιστεύει ότι η Αλεξάνδρεια είναι το κλειδί για το έργο του. «Η Μπογκιγιάν ασχολείται χρόνια με τον Καβάφη» λέει η επιμελήτρια της έκθεσης Μίνα Μωραΐτου και προσθέτει ότι στην έκθεση περιλαμβάνονται 52 έργα, τα οποία και θα τοποθετηθούν θεματικά στους τέσσερις χώρους του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης. «Τα έργα της είναι επηρεασμένα από τα ποιήματά του, τον κόσμο του, την καθημερινότητά του, αφού έχει επισκεφθεί συχνά το σπίτι του και το έχει παρατηρήσει».

Μέσα από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη η έκθεση έχει αντλήσει χειρόγραφα ποιήματα του Καβάφη καθώς και πρώτες εκδόσεις έργων του, υλικό που εντάσσεται στην έκθεση.

Πρώτα παρουσιάζεται ο «κόσμος του» μέσα από υδατογραφίες με έντονα χρώματα και ακολουθούν η ενότητα της «Αλεξάνδρειας» συνοδευόμενη από το ποίημα «Η πόλις», σε χειρόγραφό του, έργα εμπνευσμένα από τα ποιήματα «Περιμένοντας τους βαρβάρους», «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον» και «Οιδίπους», η ενότητα της «Ιθάκης» συνοδευόμενη από τα πρώτα τυπώματα σε μονόφυλλα, καθώς και όψεις από το σπίτι του ποιητή. «Ορισμένες από τις υδατογραφίες της Μπογκιγιάν» λέει η κυρία Μωραΐτη «συνοδεύονται από γραπτές σκέψεις της, με στόχο, όπως λέει η ίδια, να δώσει κινηματογραφική διάσταση στο έργο της».

Α πό την πλευρά της η Αννα Μπογκιγιάν γράφει: «Ο Καβάφης με τα ποιήματά του αποκαλύπτει την ιστορία της πόλης στον κόσμο… Δεν είναι δύσκολο να τον φανταστεί κανείς να κινείται γοργά με τον αέρα της πόλης ανάμεσα στα διάφορα καφενεία και μπαρ της γειτονιάς του, ή να πηγαίνει στη δουλειά του… Στο διαμέρισμά του στοιβάζονταν αντικείμενα και, όπως έχω διαβάσει, άλλα ήταν πολύτιμα και όμορφα και άλλα δεν είχαν αισθητική αξία παρά μόνο τη σκόνη που τα σκέπαζε. Ξεχασμένα στον χώρο, υπήρχαν αρμονικά, όπως η ποίησή του… Τα πολλά βάζα που είχε ίσως να ήταν γεμάτα με λουλούδια και καθώς δεν ήθελε τον ηλεκτρισμό και χρησιμοποιούσε γκάζι για φωτισμό, ο χώρος πρέπει να είχε μια θερμή ακτινοβολία από τα κεριά που σκίαζαν τον χώρο με μαλακές σκιές, όπως οι σκιές του παρελθόντος για τις οποίες γράφει στα ποιήματά του, όταν περιγράφει το απαλό και αισθαντικό φως των κεριών…».

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης- Μουσείο Μπενάκη (Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12, Αθήνα). η Εγκαίνια: Παρασκευή 14 Μαΐου 2010, ώρα 20.00. η Ωρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 09.00-15.00- Τετάρτη 09.00-21.00. Δευτέρα κλειστά.

η Τηλ.: 210 3251.311. η Διάρκεια από 15 Μαΐου ως 19 Σεπτεμβρίου.

η Πληροφορίες: www.benaki.gr ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ
Αρμενικής καταγωγής, γεννημένη στο Κάιρο το 1946, η Αnna Βoghiguian σπούδασε πολιτικές επιστήμες και οικονομικά στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, καθώς και Καλές Τέχνες, ενώ συνέχισε τις σπουδές της (τέχνες και μουσική) στο Πανεπιστήμιο Concordia του Μόντρεαλ. Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και έχει εικονογραφήσει βιβλία που αφορούν την Αλεξάνδρεια, τον Καβάφη και γενικότερα την Αίγυπτο. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Κάιρο. Πρόσφατες εκθέσεις της έχουν πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, στη Βηρυττό, στη Θεσσαλονίκη, στο Κάιρο και στο Ρότερνταμ.