Σε διάστημα μιας εβδομάδας εκτιμά η BP ότι θα είναι έτοιμος ο πρώτος από τους τρεις γιγάντιους μεταλλικούς θόλους που θα ποντιστούν στον Κόλπο του Μεξικού, με στόχο να περιοριστεί η διαρροή των 800.000 λίτρων πετρελαίου την ημέρα. Στο μεταξύ, η βελτίωση των καιρικών συνθηκών επέτρεψε την επανέναρξη των επιχειρήσεων απορρύπανσης.

Η υπεράκτια πλατφόρμα Deep Horizon επέπλεε 80 χλμ από τις ακτές και συνδεόταν με έναν κατακόρυφο αγωγό που έφτανε μέχρι τη γεώτρηση στον πυθμένα, σε βάθος 1.500 μέτρων. Όταν η εξέδρα βυθίστηκε στις 22 Απριλίου, παρέσυρε μαζί της τον μεταλλικό αγωγό, ο οποίος ισοπεδώθηκε και έσπασε σε τρία σημεία.

Στο σημείο της γεώτρησης υπήρχε ένα γιγάντιο σύστημα βαλβίδων, ωστόσο τα υποβρύχια ρομπότ της BP δεν κατάφεραν να το κλείσουν. Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες για μια νέα γεώτρηση, δίπλα στην παλιά, στην οποία θα διοχετευτούν τσιμέντο και άλλα υλικά προκειμένου να σφραγίζουν μόνιμα το κοίτασμα. Αυτό όμως δεν αναμένεται να συμβεί σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Στο μεταξύ, η μόνη λύση είναι να ποντιστούν τρεις γιγάντιοι μεταλλικοί θόλοι που θα καλύψουν τις τρεις μεγάλες τρύπες του αγωγού. Το πετρέλαιο θα ανεβαίνει μέχρι την κορυφή του θόλου, από όπου θα αντλείται σε ειδικά πλοία.

«Ελπίζουμε ότι το σύστημα θα είναι έτοιμο και θα αρχίσει να λειτουργεί εντός μιας εβδομάδας» δήλωσε την Τρίτη στο AFP ο Νταγκ Σατλς, γενικός διευθυντής επιχειρήσεων της British Petroleum, αναφερόμενος στους πρώτους από τους τρεις υποβρύχιους θόλους.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η BP είναι νομικά υποχρεωμένη να καλύψει το κόστος της περιβαλλοντικής καταστροφής, το οποίο εκτιμάται ότι έχει ήδη φτάσει τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πετρελαιοκηλίδα έχει φτάσει σε έκταση τα 22.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει αρχίσει να φτάνει στις ακτές τεσσάρων πολιτειών -της Λουιζιάνας, της Φλόριντας, της Αλαμπάμας και του Μισισιπή.

Η περιοχή φιλοξενεί γύρω στο 40% των υγροτόπων των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πετρέλαιο απειλεί το δέλτα του Μισισιπή, μεγάλες εκτάσεις μαγκρόβιων δασών, περιοχές αναπαραγωγής ψαριών και καρκινοειδών, όπως γαρίδες και καβούρια, καθώς και τα εκατομμύρια μεταναστευτικά πτηνά που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Με καταστροφή απειλούνται επίσης οι οικονομίες της περιοχής που βασίζονται στην αλιεία και τον τουρισμό.

Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι ήδη μια από τις χειρότερες στην ιστορία των ΗΠΑ και η κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσει τα σχέδια για νέες υπεράκτιες πλατφόρμες, μέχρι να διευκρινιστούν τα αίτια της τραγωδίας.

Την Τρίτη, η πολιτεία της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τα σχέδια για την κατασκευή μιας νέας εξέδρας άντλησης έξω από τις ακτές της Σάντα Μπάρμπαρα.