Τα πρόστιμα από τους ημιυπαίθριους αποτελούν έσοδα του κράτους και θα κατατίθενται στο περίφημο «Πράσινο Ταμείο», επιμένει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Εν τούτοις μετά τις κυριακάτικες ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πολλοί φοβούνται ότι τα «πράσινα» έσοδα είναι πιθανό να καταλήξουν στην «μαύρη» τρύπα του κρατικού ελλείμματος. Αν όμως δεν διατεθούν στο «Πράσινο Ταμείο», μπορεί να μην εξασφαλιστεί η συνταγματικότητα της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους.
Και αυτό γιατί, όπως έλεγαν χθες οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, η ρύθμιση δεν θα βρίσκει έρεισμα στις συνταγματικές επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος και της οικιστικής ανάπτυξης. Οπως επεσήμαναν μιλώντας στο «Βήμα», οι ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους δεν έχουν καμία σχέση με την αποκατάσταση του περιβάλλοντος αλλά έχουν καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα.
Πάντως σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε προχθές ο κ. Παπακωνσταντίνου η προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος ενισχύεται για το 2010, ενώ για το 2011 εξειδικεύεται με μέτρα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν το τέλος διατήρησης των ημιυπαίθριων χώρων και τη φορολόγηση των αυθαιρέτων. Ετσι τους επόμενους μήνες στο στόχαστρο θα μπουν και τα αυθαίρετα- οι εκτιμήσεις μιλούν για περίπου 1,5 εκατομμύριο- με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων από τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Αντίστοιχα πρόστιμα θα επιβάλλονται και στους ημιυπαίθριους χώρους που δεν θα υπαχθούν στη σχετική ρύθμιση «τακτοποίησης». Το υπουργείο Περιβάλλοντος απέκλεισε το ενδεχόμενο έμμεσων νομιμοποιήσεων των αυθαιρέτων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τονίζει ότι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών δεν αφορούσαν την πολεοδομική πολιτική και επισημαίνει ότι δεν μελετά νέα πολεοδομική ρύθμιση για τα αυθαίρετα.
Η ερμηνευτική εγκλύκλιος
Υπεγράφη χθες και απεστάλη στις πολεοδομίες η ερμηνευτική εγκύκλιος για την εφαρμογή του νόμου 3843/2010 για τους ημιυπαίθριους. Οπως διευκρινίζεται, την αίτηση των πολιτών πρέπει να συνοδεύει υποχρεωτικά τεχνική έκθεση μηχανικού. Σε περίπτωση που ρυθμίζονται περισσότεροι του ενός χώροι απαιτείται ένα παράβολο αν ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Διαφορετικά πρέπει να καταβληθεί ξεχωριστό παράβολο για κάθε κατηγορία.
Για την περιοχή της χερσονήσου Λαυρεωτικής και στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων αίρονται οι αυστηροί περιορισμοί για τα υπόγεια γκαράζ που ισχύουν για τα ειδικά κτίρια (μεγάλοι επαγγελματικοί χώροι κ.ά.).