«Πρεμιέρα» εν μέσω απεργιακής «θύελλας» έκαναν οι εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις ξεκίνησαν χθες το απόγευμα για τους αποφοίτους των παλαιών Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ) Β΄ κύκλου, των Τεχνικών Λυκείων και των Ναυτικών Λυκείων και συνεχίζονται σήμερα και την Τετάρτη, όπου η εκπαιδευτική κοινότητα «παραλύει». Οι καθηγητές των δημόσιων σχολείων (ΟΛΜΕ) κατεβαίνουν σήμερα και αύριο σε 48ωρη απεργία μαζί με τις ομοσπονδίες των δασκάλων (ΔΟΕ), των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αλλά και των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ). Παράλληλα όμως, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι με αφετηρία τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι εκπαιδευτικοί θα συγκεντρωθούν και την Τετάρτη στο Μουσείο της οδού Πατησίων, ώστε να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις για τις τρεις κατηγορίες των παλαιών ΤΕΕ Β΄ κύκλου, των Τεχνικών Λυκείων και των Ναυτικών Λυκείων θα διεξαχθούν σε 34 εξεταστικά κέντρα πανελλαδικά, όπου αναμένεται να προσέλθουν συνολικά 1.200 άτομα. Η εξεταστική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 10 Μαΐου, σήμερα πρόκειται να εξεταστούν στα Μαθηματικά και αύριο Τετάρτη σε μάθημα επιλογής. Τέσσερις ημέρες μετά τη λήξη της διαδικασίας, στις 14 Μαΐου, ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τον κύριο όγκο των εξεταζομένων, δηλαδή τους τελειόφοιτους των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων.

Το υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωνε χθες ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στα εξεταστικά κέντρα όπου θα προσέλθουν σήμερα και αύριο οι υποψήφιοι, κυρίως λόγω του μικρού αριθμού τους. Θεωρείται δεδομένο όμως ότι κάποια εξεταστικά τμήματα δεν θα λειτουργήσουν λόγω της απεργίας των καθηγητών τους. Στην περίπτωση αυτή το υπουργείο Παιδείας έχει προβλέψει τη διενέργεια επαναληπτικών εξετάσεων για την ερχόμενη εβδομάδα στα τμήματα όπου ίσως προκύψουν σήμερα και αύριο προβλήματα.

Πάντως οι καθηγητές των δημόσιων σχολείων έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς στόχος τους δεν είναι να βλάψουν τους μαθητές τους που περιμένουν με αγωνία την έναρξη της εξεταστικής διαδικασίας. Την Παρασκευή 14 Μαΐου οι εξεταζόμενοι των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν τις εξετάσεις τους με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.