Μπροστά στο πρωτοφανές κύμα φυγής υπαλλήλων, οι οποίοι σπεύδουν να προλάβουν τις δυσμενείς για αυτούς αλλαγές στο Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση σήμερα στη Βουλή ρύθμιση με την οποία γίνεται σαφές ότι όποιος έχει κατοχυρώσει δικαίωμα εντός του 2010 μπορεί να το ασκήσει οποτεδήποτε και να συνταξιοδοτηθεί με τους υφιστάμενους όρους. Ταυτοχρόνως δίνει το δικαίωμα σε όσους υπαλλήλους έχουν ήδη καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης να την αποσύρουν και να επανέλθουν στην υπηρεσία τους χωρίς να θιγεί το υφιστάμενο ασφαλιστικό τους δικαίωμα. Τη ρύθμιση ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρ δος, σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακόψει το κύμα φυγής. Και αυτό διότι η κατάσταση που επικρατεί σε δημόσιο τομέα και ΔΕΚΟ περιγράφεται μόνο με τη λαϊκή ρήση «όπου φύγει φύγει». Υπολογίζεται ότι 250.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσουν. Ετσι τον μήνα Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 85% οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση στο Δημόσιο (980 αιτήσεις έναντι 540 τον Απρίλιο του 2009), ενώ κατά 25,5% είχαν αυξηθεί το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου.

Για να ανακοπεί το κύμα αυτό, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι:

* Ολοι όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν θα θιγούν από τις νέες ρυθμίσεις και μπορούν να φύγουν όποτε το αποφασίσουν στο μέλλον.

* Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας των γυναικών και η εξίσωση με τους άνδρες θα είναι σταδιακή και θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2011.

Στην ΕΛ.ΑΣ. και στην Πυροσβεστική, εν όψει των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό στα Σώματα Ασφαλείας, αυξάνεται ο αριθμός στις κενές οργανικές θέσεις εργασίες και παρατηρούνται προβλήματα στις υπηρεσίες και κυρίως στην επαρχία.

Χθες με το χαρτί και το μολύβι ανά χείρας ήταν οι περισσότεροι αστυνομικοί σε πολλές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στην Ελλάδα. Οπως έλεγαν, είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι καθώς χάνουν μεγάλο μέρος από τα εισοδήματά τους.

Παράλληλα όσοι έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια για τη συνταξιοδότησή τους προγραμμάτιζαν το πότε θα καταθέσουν αίτηση για αποχώρηση από το Σώμα.

«Αλλάζει η ζωή μας πλέον» λέει ο Παναγιώτης Κ., ο οποίος είναι αστυνόμος Α΄, υπηρετεί στην Αττική και είναι παντρεμένος και πατέρας ενός μωρού και προσθέτει: «Ετησίως οι απώλειες στο εισόδημά μου φτάνουν στα 5.000 ευρώ περίπου. Ο μηνιαίος μισθός μου μεικτά ήταν 3.100 ευρώ αλλά σε εμάς τα επιδόματα, τα δώρα, ήταν η βασική μας οικονομική ενίσχυση. Πλέον κόβεται 13ος και 14ος μισθός και φυσικά μπήκε ψαλίδι και στα επιδόματα και έτσι πλέον θα περιοριστούμε στα απολύτως απαραίτητα έξοδα». Σύμφωνα με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), εφέτος σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των παραιτήσεων έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Ενδεικτικά εφέτος από την αρχή του έτους ως την Παρασκευή σχεδόν 1.300 συνάδελφοί τους είχαν υποβάλει παραιτήσεις, ενώ το 2009 το ίδιο χρονικό διάστημα οι αιτήσεις για αποχώρηση είχαν φθάσει περίπου στις 450.