Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία ανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Ερωτηθείς σήμερα, Τρίτη,απάντησε ότι «θα υπάρξει αργότερα εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, για να φανεί και να καταδειχτεί ποιοι ήταν αυτοί που οδήγησαν τη χώρα μας σε αυτό το επίπεδο και ποιοι είναι υπεύθυνοι για την αναγκαιότητα επιβολής τέτοιων μέτρων, όπως είναι τα σημερινά».
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των Επιτροπών για το Βατοπαίδι και τη Siemens.
«Είναι προτεραιότητά μας να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης για την οικονομία και για το ποιοι έφταιξαν» ανέφερε ο κ. Πεταλωτής.
Ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι είναι σαφές πως θα εξεταστούν οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά συμπλήρωσε ότι αν επιμείνουμε αυτή τη στιγμή σε πρόσωπα, θα δημιουργήσουμε στόχους και θα χάσουμε την ουσία.
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να απαξιώνουμε τις πολιτικές και όχι τους πολιτικούς ως πρόσωπα συλλήβδην και ότι θα πρέπει να καταγραφεί και μέσα από τις εξεταστικές ποιοι πολιτικοί έχουν παρανομήσει, για να τους καταλογιστούν ευθύνες.
Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από μια εξεταστική για την οικονομία, αλλά μόνο όσοι ενέχονται ή ευθύνονται για παραλείψεις ή πράξεις, που έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον.
Σημείωσε ότι «δεν θα αφήσουμε να παραγραφούν και δικονομικά και ουσιαστικά ευθύνες πολιτικών προσώπων».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την εξυγίανση του δημόσιου βίου σε δύο επίπεδα, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατικών λειτουργών και δημοσίων υπαλλήλων, «ώστε να εκλείψουν φαινόμενα διαφθοράς, χρηματισμού, παράνομου πλουτισμού και προνομιακών χειρισμών» που προέρχονται από αυτούς.
Επισήμανε ότι έχει ήδη ζητηθεί από όλα τα υπουργεία να καταγράψουν όλες αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες εξελίξεις.
Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση σκέφτεται αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, απάντησε ότι υπάρχουν συνταγματικά ζητήματα, τα οποία εξετάζονται και ότι είναι σαφές ότι εμείς θέλουμε και οι υπουργοί και οι πολιτικοί να έχουν την ίδια συμπεριφορά με τον Έλληνα πολίτη.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι κάποιες εγγυήσεις παρέχονται ούτως ή άλλως από το Σύνταγμα, «ώστε να μην γίνουμε απέραντο δικαστήριο πολιτικών».