ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Δεκαοκτώ μήνες «καραντίνα» προβλέπουν για την Ελλάδα οι Βρυξέλλες, εκτιμώντας ότι τόσο είναι το ελάχιστο χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να ανακτήσει η χώρα την εμπιστοσύνη των αγορών. Ωστόσο οι ιθύνοντες των Βρυξελλών δηλώνουν βέβαιοι ότι η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας θα επιτευχθεί ως το τέλος του 2011, λαμβανομένου υπόψη ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχουν πλέον παρά δύο δρόμοι: είτε της συμμόρφωσης προς τα όσα ανακοινώθηκαν την Κυριακή στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες είτε της οικονομικής κατάρρευσης και κατ΄ επέκταση της πτώχευσης του ελληνικού κράτους. Κάτι που επιβεβαίωσε άλλωστε και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος δήλωσε χθες σε γαλλική εφημερίδα ότι «αν η Ελλάδα δεν προσέφευγε στον μηχανισμό δεν θα μπορούσε τον άλλο μήνα να καταβάλει μισθούς και συντάξεις».
«Η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει διότι σε δεκαοκτώ μήνες θα υπάρχει μια άλλη Ελλάδα που ελάχιστα θα θυμίζει τη σημερινή» σημείωνε χθες από τις Βρυξέλλες ένα από τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τους τελευταίους μήνες έχει περάσει εκατοντάδες ώρες στο μέγαρο του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα. Και αυτό διότι όπως εξηγούσε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που πλέον δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς τον μηχανισμό στήριξης που υιοθετήθηκε την Κυριακή. «Τα επιτόκια δανεισμού από τις αγορές θα παραμείνουν απαγορευτικά για την Ελλάδα ως το 2012 και συνεπώς η μόνη λύση για την ελληνική κυβέρνηση είναι η άντληση χρημάτων υπό τους αυστηρούς όρους που αποφασίστηκαν την Κυριακή στις Βρυξέλλες» ανέφερε ο κοινοτικός εμπειρογνώμονας.
Οι όροι αυτοί είναι σε γενικές γραμμές οι εξής: Το πακέτο των 110 δισ. ευρώ θα εκταμιεύεται σταδιακώς και κάθε εκταμίευση θα πραγματοποιείται επί τη βάσει ενός συγκεκριμένου προγράμματος δράσεων από την ελληνική πλευρά. Τα προγράμματα αυτά θα εξαγγέλλονται, σε γενικές γραμμές, ανά τρίμηνο και προϋπόθεση για την εκταμίευση της κάθε δόσης του δανείου είναι η απόλυτη συμμόρφωση της Ελλάδας προς τους συμπεφωνημένους στόχους. Αν η συμμόρφωση της Ελλάδας είναι ελλιπής, η παροχή της δόσης θα διακόπτεται ώσπου η ελληνική πλευρά να υιοθετήσει τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα. Λαμβανομένου υπόψη ότι ο μηχανισμός στήριξης είναι τριετής, στην περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί το σύνολο των 110 δισ. ευρώ θα πρέπει να συμφωνηθούν 12 τριμηνιαία προγράμματα. Ωστόσο οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι αν εφαρμοστούν πλήρως τα πρώτα έξι από τα 12 τριμηνιαία προγράμματα, η δομή και τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας θα έχουν μεταβληθεί τόσο ριζικά που οι αγορές δεν θα έχουν πλέον κανέναν λόγο να ανησυχούν για την ικανότητά της να είναι εντάξει προς τις δανειακές υποχρεώσεις της. Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα παραιτηθεί από τις υπόλοιπες δόσεις και θα απευθυνθεί εκ νέου στις αγορές. Η πρώτη δόση του δανείου θα είναι της τάξεως των 20 δισ. ευρώ και σίγουρα θα εκταμιευθεί προ της 19ης Μαΐου. Η κάθε δόση του δανείου θα πρέπει να επιστρέφεται τρία χρόνια μετά την εκταμίευσή της, αν και σε γενικές γραμμές θα υπάρχει διετής περίοδος χάριτος.
Ως προς τον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού, θα εξασφαλίζει αφενός μεν ότι το ΔΝΤ και οι χώρες της ευρωζώνης θα δανείζουν την Ελλάδα σχεδόν με τους ίδιους όρους, αφετέρου δε ότι καμία χώρα της ευρωζώνης δεν θα ζημιωθεί από τη διαδικασία δανεισμού της από τις αγορές για λογαριασμό της Ελλάδας. Το ενδεχόμενο αυτό αφορά προς το παρόν την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, των οποίων τα επιτόκια δανεισμού υπερβαίνουν το 5%, που είναι το μέσο επιτόκιο του δανεισμού της Ελλάδας από τον μηχανισμό.