Οι επικεφαλής των αποστολών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κύριοι Πολ Τόμσεν και Σέρβας Ντερόουζ, διέψευσαν ότι ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση τη μείωση ή την περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Παρά ταύτα, μιλώντας σε δημοσιογράφους (σήμερα στις 14.00 ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία) επιβεβαίωσαν ότι αναμένουν τη «διάχυση των περικοπών που αποφασίστηκαν για τον Δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα» επιμένοντας στην άποψή τους ότι το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα αφορά και τους μισθούς.

Για την πιθανότητα επιβολής νέων δημοσιονομικών ή διαρθρωτικών μέτρων το επόμενο διάστημα, ανέφεραν ότι δεν αποκλείουν «προσαρμογές» εάν μεταβληθούν τα δεδομένα, αφήνοντας έτσι ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. «Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον» δήλωσε ο κ. Τόμσεν. Σημείωσαν ότι ο έλεγχος της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών και των διαρθρωτικών αλλαγών θα γίνεται ανά τρίμηνο, ενώ δεν απέκλεισαν τη μόνιμη εγκατάσταση ενός ή δυο τοποτηρητών στη χώρα μας. Τα στελέχη της «τρόικας» διέψευσαν ωστόσο κατηγορηματικά κάθε σενάριο για την αναδιάρθρωση ή την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους.

Οι κύριοι Τόμσεν και Ντερόουζ προανήγγειλαν τη δημιουργία Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη στήριξη των πιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα μας, το οποίο θα είναι ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και θα επεμβαίνει σε περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποια τράπεζα χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω Ταμείο θα στελεχωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος με τη συμμετοχή και στελεχών του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι εκπρόσωποι της «τρόικας» ανέφεραν ότι προχώρησαν ήδη σε έλεγχο προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stresstest) για τις ελληνικές τράπεζες και διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας. Πρόσθεσαν πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα επεκτείνει το υπάρχον πακέτο για τον τραπεζικό τομέα».

«Αναγνωρίζουμε ότι το πρόγραμμα απαιτεί μεγάλες θυσίες από τους πολίτες» ανέφερε ο κ. Ντερόουζ και προέβλεψε ότι η ύφεση θα αγγίξει το 4% το 2010, περίπου το 2% το 2011, ενώ από το 2012 αναμένει επιστροφή σε φάση σταδιακής ανάπτυξης. Ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι ο το «άνευ προηγουμένου πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης θα διαρκέσει 3-4 χρόνια» και αρχικός στόχος του είναι η μείωση του ελλείμματος από το 13,6% του ΑΕΠ το 2009, στο 8,1% του ΑΕΠ το 2010. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα και ότι σταδιακά τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα υποχωρήσουν.

Τα στελέχη του ευρω-ατλαντικού κλιμακίου στάθηκαν επίσης στην ανάγκη λήψης «άμεσων μέτρων για την αύξηση της απορροφητικότητας των κοινοτικών προγραμμάτων» και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο κ. Τομσεν ανέφερε από την πλευρά του ΔΝΤ ότι τα δυο κλιμάκια που προηγήθηκαν του κλιμακίου της διαπραγμάτευσης, τα οποία ασχολήθηκαν με τις δαπάνες και την είσπραξη των φόρων, «εντυπωσιάστηκαν» από την κακή κατάσταση που συνάντησαν στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τέλος, τα δυο στελέχη αρνήθηκαν να δημοσιοποιήσουν λεπτομέρειες του σχεδίου στήριξης (ποσά δανείων και επιτόκια) και παρέπεμψαν στις ανακοινώσεις που θα γίνουν αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες και τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, σήμερα στην Ουάσινγκτον.