Η ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ της Παλαιάς Επιδαύρου, ανάμεσα στις ανθισμένες κουτσουπιές, σας ακολουθεί καθώς ανεβαίνετε στην επικράτεια των χρωμάτων ακολουθώντας την πινακίδα προς Κρανίδι, Πόρτο Χέλι, Γαλατά και Ερμιόνη. Ο δρόμος ελίσσεται ανάμεσα στα καταπράσινα χωράφια με τα μοναχικά δένδρα και τις πινελιές από παλέτα πολύ ευφάνταστου ζωγράφου. Πόσα χρώματα μπορούν να χωρέσουν ακόμη και στα κράσπεδα του δρόμου; Αμέτρητα. Κοιτάξτε λοιπόν μπροστά για να προλάβετε την παράκαμψη για το Κολιάκι (10 χλμ. από την Παλαιά Επίδαυρο). Αυτό το μικρό χωριό έχει ενδιαφέρον όχι μόνο για τη θεά του αλλά και για τη γεύση του, η οποία ταιριάζει πολύ με την Τραχειά (4 χλμ. από το Κολιάκι), αφού τα δύο χωριά φημίζονται για τα γαλακτοκομικά προϊόντα τους, τα αρτοσκευάσματά τους και τα παραδοσιακά ζυμαρικά που παράγουν μικρές βιοτεχνίες με υλικά από την περιοχή.

Μετά την Τραχειά η πινακίδα προς Πόρο και Μέθανα σας βγάζει από τον κεντρικό ασφαλτόδρομο και σας βάζει σε μια διαδρομή-ποίημα προς Αγία Ελένη, Ανω Φανάρι και Δρυόπη (12 χλμ. από τη διακλάδωση). Ο δρόμος ανεβοκατεβαίνει τις ήρεμες καμπύλες του τοπίου μέχρι να προσεγγίσει τη θάλασσα από τη στεριά. Απέναντι ακριβώς είναι η γωνιά της χερσονήσου των Μεθάνων με το ηφαίστειο.

Βάζετε πλώρη για τα Μέθανα ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο ο οποίος περνά από την Καλλονή (7 χλμ. από τη Δρυόπη) και τον υγρότοπο της Ψύφτας με τα υδρόβια πουλιά που ταξιδεύουν πάνω στο νερό. Παραβλέπετε τον δρόμο ευθεία που πάει για Γαλατά και ακολουθείτε τη διακλάδωση αριστερά για Μεταμόρφωση (4 χλμ. από τη Ψύφτα) και Τακτικούπολη (2 χλμ. μετά). Ο δρόμος κάνει μια θεαματική «φουρκέτα» για να σας βγάλει στο επίσης θεαματικό σημείο θέας των Μεθάνων (8 χλμ. από την Τακτικούπολη).

Βόλτα στο ηφαίστειο
Την ατμόσφαιρα των Μεθάνων χαρακτηρίζουν κυριολεκτικά και μεταφορικά οι ιαματικές πηγές. Τις βλέπετε αριστερά στην είσοδο της πολιτείας και τις αισθάνεστε στη μύτη σας πολύ πριν. Μέσα στον οικισμό βρίσκετε την πινακίδα που σας πάει στο εσωτερικό της χερσονήσου προς Δρυτσέικα (3 χλμ.) και Μεγαλοχώρι (3 χλμ.). Δύο χιλιόμετρα μετά το Μεγαλοχώρι η πινακίδα δεξιά δείχνει τον δρόμο προς την Καημένη (4 χλμ.) και τον κρατήρα. Η γραφική Καημένη είναι όντως χτισμένη πάνω στην κόκκινη λάβα. Δεν έχετε και πολλές επιλογές στην Ελλάδα να περπατήσετε πάνω σε ένα ηφαίστειο. Ολο αυτό το βουνό δημιουργήθηκε από ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο το οποίο εκδηλώθηκε τελευταία φορά γύρω στο 1700. Εσείς μπορείτε να περπατήσετε πάνω στον ηφαιστειακό κώνο. Μετά την Καημένη ο δρόμος συνεχίζει μέσα σε ένα ωραίο τοπίο με ξερολιθιές από ηφαιστειακή πέτρα και εικόνες από το παρελθόν όπως ο ηλικιωμένος καβαλάρης στο σαμάρι του γαϊδουριού του. Περίπου 1 χλμ. μετά την Καημένη ο δρόμος σταματά και αρχίζει το (σηματοδοτημένο) μονοπάτι προς το ηφαίστειο.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Οδικώς από την Αθήνα για Μέθανα είναι περίπου 200 χλμ.Για να είναι αυτή η βόλτα ολοκληρωμένη,ενδείκνυται η επιστροφή στον Πειραιά να γίνει με οχηματαγωγό πλοίο από τα Μέθανα (Λιμεναρχείο Μεθάνων 22980 92279 και Πρακτορείο 22980 92460,2,30 ώρες).

ΔΙΑΜΟΝΗ: Στα Μέθανα,στα διαμερίσματα «Μαρούσα» τηλ.22980 92040,«Τζίνα» τηλ. 22980 92516,στα ξενοδοχεία «Αthina» τηλ. 22980 93050,«Οι Πηγές» τηλ.22980 92258, «Αύρα» τηλ. 22980 92550, «Ελενα» 22980 92500,«Σαρωνίς» τηλ.22980 92312.Στο Μεγαλοχώρι Μεθάνων,στον ξενώνα «Αρσινόη» τηλ.22980 92900

ΦΑΓΗΤΟ: Στα Μέθανα,στην παραλία Αλμύρα,στο «Παλαιόκαστρο».Στο Βαθύ,στις ψαροταβέρνες «Τζίμης»,«Μελέτης»,«Το λιμανάκι»,«Το Βαθύ».Στην Παλαιά Επίδαυρο,στην «Μουριά».Στο Κολιάκι,στη «Βρύση του Νταβέλη».Στην Τραχειά,στην ταβέρνα του Καραγιάννη.Στην παραλία της Καλλονής,στον «Μάνθο».Στην Ψήφτα,στον «Μπάκα».