ΑΠΟ ΤΙΣ 30 Νοεμβρίου που ο κ. Κ. Καραμανλής αποχώρησε από την ηγεσία της ΝΔ έχουν έλθει τα πάνω κάτω στη χώρα. Ο πρώην πρωθυπουργός είναι ίσως ο μόνος που γνώριζε τι ακριβώς θα συμβεί. Και ο μόνος που θα μπορούσε να κάνει κάτι εγκαίρως για να αποτρέψει την κηδεμονία από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Αλλά δεν το έκανε. Γι΄ αυτό και παραμένει σιωπηλός επί τέσσερις μήνες. Δεν μπορεί να εξηγήσει ούτε στους φίλους του γιατί δεν τόλμησε να εφαρμόσει νωρίτερα τις περικοπές που εξήγγειλε τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Είχα να αντιμετωπίσω
τις αντιδράσεις των συντεχνιών και των βολεμένων» παρατηρεί σκυθρωπός όταν τολμούν να τον ρωτούν οι επισκέπτες του στο γραφείο του επί της οδού Παναγή Κυριακού. Και όσο περνά ο καιρός ο κ. Καραμανλής νιώθει όλο και πιο άβολα επειδή πλησιάζει η ώρα της απολογίας του. Γνωρίζει πια καλά ότι δεν κλήθηκε να καταθέσει στις εξεταστικές επιτροπές για το Βατοπαίδι και τη Siemens για να κληθεί όταν θα ξεκινήσουν οι εργασίες της επιτροπής που θα διερευνήσει τις ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν τα ζητήματα της οικονομίας. Και εκεί δεν θα είναι εύκολο να αιτιολογήσει τη χρόνια αδράνειά του.

Στις συζητήσεις που έχει ο κ. Καραμανλής, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τα πυρά που δέχεται το τελευταίο διάστημα και κυρίως από το γεγονός ότι δεν βάλλεται τόσο πολύ από τη συμπολίτευση όσο από τα στελέχη της ΝΔ, της οποίας ηγήθηκε επί 13 χρόνια. Δεν είναι λίγες οι φορές που εξοργίζεται όταν ακούει να του επιρρίπτουν ευθύνες και να τον κατηγορούν ότι με τις επιλογές του κατέστρεψε την ελληνική οικονομία καιπως ήταν ο βασικός συντελεστής της σημερινής εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης. Θεωρεί παντελώς άδικα τα όσα του καταλογίζουν, μη καταφέρνοντας όμως τις περισσότερες φορές να πείσει τους συνομιλητές του για την ορθότητα των επιλογών και των αποφάσεών του.

«Συνάντησα ένα “όχι” σε όλα»

Ο ίδιος επιμένει ότι έκανε μεγάλη προσπάθεια και αναφέρεται στις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης. «Προσπάθησα όσο μπορούσααλλά απέναντί μου συναντούσα ένα τείχος αντιδράσεων,ένα “όχι” σε όλα» είπε σε κάποιον που τον ρώτησε γιατί δεν προχώρησε στην πολιτική του. Στις επίμονες ερωτήσεις για τις ολιγωρίες, τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες που παρατηρήθηκαν επί των ημερών του, ειδικά μετά τις εκλογές του 2007, επικαλείται την οριακή πλειοψηφία των 151 βουλευτών που του δημιουργούσε πρόβλημα, κατά τον ίδιο. Με κάθε ευκαιρία στις ατέλειωτες συζητήσεις που κάνει, επιμένει ότι στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου είχε θέσει ο ίδιος ως μείζον ζήτημα την αντιμετώπιση των χρόνιων αδυναμιών της οικονομίας και την έξοδό της από την παγκόσμια οικονομική κρίση. «Κατέθεσα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο. Δυστυχώς η πλειονότητα των πολιτών δεν ενέκρινε την πολιτική που πρότεινα» είναι η συνηθισμένη φράση του. Παράλληλα επιρρίπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου για τη σημερινή κατάσταση και ειδικά για τους χειρισμούς του το τελευταίο τρίμηνο, μη δείχνοντας όμως σημάδια έντονης αυτοκριτικής.

Οταν τον ρωτάνε αν ευθύνεται ο ίδιος για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, μιλάει για τα ελλείμματα του παρελθόντος. Επιρρίπτει τις ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ, και ειδικά για το χρέος που κληρονόμησε, το οποίο δεν μπόρεσε- όπως λέει- να διαχειριστεί. Αν και αναγνωρίζει καθυστερήσεις στην πολιτική του- π.χ., στη δημόσια διοίκηση-, επιμένει ότι «είχε δίκιο» σε πολλά σημεία και υποστηρίζει ότι μίλησε ευθέως για τις δύσκολες αποφάσεις που ήταν επιβεβλημένες προκειμένου να αποτραπεί η οικονομική περιπέτεια. «Με εμπόδισε η ισοπεδωτική αντίδραση των βολεμένων του συστήματος» είπε σε συνομιλητή του, χωρίς όμως να αναφερθεί και στα δικά του λάθη.

Σε κάθε ευκαιρία επισημαίνει ότι είχε προβλέψει πως, αν δεν υιοθετηθούν οι κατευθύνσεις του σχεδίου που πρότεινε, θα επιβάλλονταν αναπόφευκτα πολύ πιο επώδυνα μέτρα. Υπερασπίζεται με ένταση την οικονομική πολιτική επί ΝΔ και υπενθυμίζει ότι αντιτάχθηκε στην αύξηση του ΦΠΑ, την οποία του πρότεινε ο τότε υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης τονίζοντας ότι ήταν σωστή η επιλογή του.

«Δεν ήμουν αλάνθαστος»
Ο κ. Καραμανλής, υπερασπιζόμενος την απόφασή του για πρόωρες εκλογές, δεν διστάζει να αναγνωρίσειχωρίς να εξειδικεύσει- ότι κατά τα πεντέμισι χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ υπήρξαν παραλείψεις, καθυστερήσεις και λάθη στην εκτίμηση των πραγμάτων. Οταν πιέζεται ιδιαίτερα αναγνωρίζει ότι άργησε στην αρχή της διακυβέρνησής του. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν όσοι τον συνάντησαν το τελευταίο διάστημα, ο κ. Καραμανλής δεν έχει αλλάξει άποψη, ότι υπήρξαν συμπεριφορές που δεν μπόρεσε να αποτρέψει ή να αντιμετωπίσει και που ήταν ξένες προς τις αρχές του. Ο κ. Καραμανλής έχει σταθερούς συνομιλητές, εκτός από τον πιστό επί χρόνια συνεργάτη του κ. Ι.Αγγέλου. Καθημερινά μαζί του είναι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος, ενώ τακτική, είτε διά ζώσης είτε τηλεφωνική, επικοινωνία έχει με τους κκ. Δ. Σιούφα και Πρ. Παυλόπουλο, αλλά και με τον κ. Ι. Ανδριανό, ενώ κατά καιρούς συζητεί και με τον κ. Ευρ. Στυλιανίδη. Ειδικά οι κκ. Αντώναρος, Παυλόπουλος και λιγότερο ο κ. Στυλιανίδης έχουν αναλάβει την υπεράσπιση του έργου των κυβερνήσεων Καραμανλή, σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους τους που επιλέγουν την κριτική.

Επίσης έχει αποκαταστήσει πλήρως σχέσεις με τον επί πολλά χρόνια στενό του φίλο και συνεργάτη κ. Θ. Ρουσόπουλο, με τον οποίο συνομιλεί τακτικά. Σταθερός συνομιλητής του είναι ο πρώην υπουργός κ. Γ. Σουφλιάς, στον οποίο τηλεφώνησε να του ευχηθεί για τη γιορτή του, ενώ έχουν ομαλοποιηθεί και οι σχέσεις με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Το τελευταίο διάστημα έχει συναντηθεί με πολλούς βουλευτές και πρώην υπουργούς του, όπως π.χ. οι κκ. Ευ. Μεϊμαράκης και Αρ. Σπηλιωτόπουλος κ.ά.

Είναι ενδεικτικό ότι, όταν υπάρχει έντονη κριτική που ξεπερνά τα όρια, «αναλαμβάνει δράση» ο κ. Αντώναρος, όπως έκανε προ ημερών που έστειλε μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες υποστηρίζοντας ότι η κριτική επί προσωπικού που ασκείται στον τέως πρωθυπουργό «δεν είναι έντιμη» και δεν πρέπει να «ξεπέφτει σε απαράδεκτο και προσωπικό επίπεδο», ενώ ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι οι θέσεις του κ. Καραμανλή δικαιώθηκαν. Οταν είχε κυκλοφορήσει ότι θα παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα, ο κ. Καραμανλής έδωσε εντολή στον κ. Αντώναρο να το διαψεύσει και να μιλήσει για «αστειότητες».

Καλές σχέσεις με τον κ. Σαμαρά
Η πρόσφατη ολιγόλεπτη συνομιλία του τέως πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά στο ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή έδειξε ότι οι σχέσεις των δύο πολιτικών παραμένουν καλές. «Δεν υπάρχει ψυχρότητα» λένε από τη Ρηγίλλης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά καιρούς οι δυο τους έχουν και τηλεφωνική επικοινωνία, όπου συζητούν διάφορα θέματα και ειδικά όταν κάποιες πρωτοβουλίες του κ. Σαμαρά ερμηνεύονται ως αποδοκιμασία των επιλογών της προηγούμενης διακυβέρνησης. Αυτό που απομένει για το προσεχές διάστημα είναι να υπάρξει και κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους, αν και έχουν βρεθεί στο παρελθόν. Ο κ. Καραμανλής παρακολουθεί τις εξελίξεις στη ΝΔ και, παρά τις επί μέρους ενστάσεις, όπως λένε οι συνομιλητές του, που έχει για πτυχές της στρατηγικής και τις κινήσεις του κόμματος, αναγνωρίζει ότι ένας νέος πρόεδρος θέλει χρόνο για να κριθεί αντικειμενικά.

Οι εκδρομές, τα βιβλία και οι κομματικές υποχρεώσεις
Ο άλλοτε απρόσιτος για πολλούς κ. Καραμανλής μετά την αποχώρησή του και από την προεδρία της ΝΔ θυμήθηκε τις παλαιές του συνήθειες.Πλέον είναι πιο καταδεκτικός και μιλάει σχετικά εύκολα,ενώ είναι άνετος.Ακόμη και το ντύσιμό του εκπέμπει πολλές φορές τη «χαλαρή διάθεση»,αφού φοράει ένα απλό τζιν παντελόνι όταν βρίσκεται συνήθως στο γραφείο του.

Μόνο όταν συμμετέχει στις κομματικές συνάξεις αισθάνεται δυσφορία,όπως έδειξε και η παρουσία του στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης και στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ.Στις άλλες προσυνεδριακές συνδιασκέψεις δεν δίνει το «παρών»,ενώ πολλά στελέχη τού καταλογίζουν ευθύνες για το γεγονός ότι δεν εμφανίζεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να μιλήσει δημόσια.

Ακόμη και η παρουσία του στις λίγες κομματικές εκδηλώσεις αντιμετωπίζεται με κριτική,παρά τα χειροκροτήματα που δέχεται.Και αυτό διότι επιλέγει μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ να εγκαταλείπει την αίθουσα,δείχνοντας ότι «ασφυκτιά»,όπως φαίνεται και από το σφιχτό και σκυθρωπό,πολλές φορές,πρόσωπό του.

Εχοντας αρκετό χρόνο στη διάθεσή του,και με ελάχιστες ώρες παρουσίας στη Βουλή,ασχολείται περισσότερο με την οικογένειά του.Κάνει πράγματα που τον ευχαριστούν,πέρα από τους μεγάλους περιπάτους στη Ραφήνα,είτε μόνος είτε μαζί με τη σύζυγό του κυρία Νατάσα Καραμανλή και τα δίδυμα.

Κάνει πολλές αποδράσεις οδηγώντας ο ίδιος το τζιπ του και πηγαίνει σχεδόν καθημερινά γυμναστήριο (στην πλατεία Κολωνακίου).Παρακολουθεί φανατικά ποδοσφαιρικούς αγώνες και ενίοτε μαζί με τα παιδιά του πηγαίνει και στο Ολυμπιακό Στάδιο να δει από κοντά την αγαπημένη ποδοσφαιρική του ομάδα,τον Παναθηναϊκό.

Με συντροφιά τη σύζυγό του και τα δίδυμα επισκέφθηκε τις Αυστριακές Αλπεις,τα Ζαγοροχώρια,τη Μονεμβασιά,ενδιάμεσα πέρασε και από την Αράχοβα,ενώ τις ημέρες του Πάσχα βρέθηκε στην Ιταλία,παρέα με τον πρώην υφυπουργό κ. Ι.Βαληνάκη και τη σύζυγό του.

Τα βράδια εξακολουθεί να διαβάζει βιβλία,κυρίως ιστορικού περιεχομένου,ενώ πολύ συχνά απολαμβάνει με την παρέα του την έξοδό του σε κάποια ταβέρνα ή σε κάποιο αγαπημένο μπαρ.Αυτή η αλλαγή στην καθημερινότητά του τον έφερε και πάλι σε αγαπημένα του στέκια,όπως το μπαρ-εστιατόριο «18»,αλλά και σε άλλα πιο «λαϊκά» μαγαζιά στην Καισαριανή,όπου έχει πάει με τον κ.Αγγέλου,τον Γραμματέα της ΝΔ κ.Ελ.Ζαγορίτη και τον διευθυντή του κόμματος κ. Μ.Δασκαλάκη.