Η Εφορία πήρε το «όπλο» της και ετοιμάζεται να το χρησιμοποιήσει προκειμένου να κυνηγήσει συνολικά 827.396 οφειλέτες που χρωστούν συνολικά στο ελληνικό Δημόσιο το αστρονομικό ποσό των 23,4 δισ. ευρώ. Για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια το υπουργείο Οικονομικών θέτει σε ουσιαστική εφαρμογή πρόγραμμα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, γνωρίζοντας πλέον με ακρίβεια του ενός ευρώ πόσα είναι τα συνολικά χρέη των Ελλήνων στην Εφορία.
Παράλληλα, ετοιμάζεται μέσα στην εβδομάδα να βάλει τα πρώτα 20 λουκέτα σε αντίστοιχο αριθμό επιχειρήσεων και επαγγελματιών οι οποίοι έπειτα από διεξοδικούς ελέγχους πιάστηκαν στη φάκα να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις τουλάχιστον δύο φορές μέσα σε λίγο διάστημα. Ακόμη, στο στόχαστρο μπαίνουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ενοικιάζουν διαμερίσματα και έχουν οφειλές στην Εφορία.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Δημόσιο θα απαιτεί από τον ενοικιαστή του ακινήτου αντί να καταβάλει το ενοίκιο στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, του γραφείου ή του καταστήματος που μισθώνει, να το πληρώνει απευθείας στην Εφορία. Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστεί το Δημόσιο να εισπράξει επιτέλους τα χρέη ιδιοκτητών ακινήτων που εκμισθώνουν κατοικίες ή επαγγελματικές στέγες και τα τελευταία χρόνια, ενώ έχουν χρέη στην Εφορία, εισπράττουν κανονικά τα ενοίκια χωρίς να τους ενοχλεί κανείς.
Κυνήγι στις εφορίες όλης της χώρας
Το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Δ. Γεωργακόπουλος ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες έχει επισκεφθεί σχεδόν το σύνολο των εφοριών της χώρας δίνοντας εντολές στους προϊσταμένους των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να εισπράξουν τα τεράστια ληξιπρόθεσμα χρέη που αυξάνονται τα τελευταία χρόνια με δραματικούς ρυθμούς. «Το Βήμα» παρουσιάζει κατ΄ αποκλειστικότητα τα αναλυτικά στοιχεία με τον αριθμό των οφειλετών του Δημοσίου ανά νομό και εφορία, καθώς επίσης και το πόσοι τελικά είναι οι μεγαλοοφειλέτες, που μόνον αυτούς αν κυνηγούσε η Εφορία θα είχε λύσει τον γόρδιο δεσμό της είσπραξης των πολυπόθητων εσόδων και ίσως να είχαμε αποφύγει τη λαίλαπα των μέτρων που επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πλήττοντας το σύνολο των Ελλήνων. Είναι πραγματικά εξοργιστικό όταν στο σύνολο των 827.396 οφειλετών του Δημοσίου οι 8.401 χρωστούν συνολικά 20 δισ. ευρώ, δηλαδή το 85% του συνολικού χρέους.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται όχι μόνο φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις οι οποίες εξακολουθούν να είναι σε δραστηριότητα χωρίς να τους ενοχλεί κανείς. Στην αντίπερα όχθη, 602.807 φορολογούμενοι έχουν οφειλές στην Εφορία που δεν ξεπερνούν κατά μέσον όρο τα 2.000 ευρώ, ενώ 180.061 φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστούν κατά μέσον όρο από 2.000 ευρώ ως 20.000 ευρώ. Από 20.000 ευρώ ως 100.000 ευρώ έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία 31.197 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις και από 100.000 ευρώ ως 200.000 ευρώ χρωστούν στο Δημόσιο 5.049 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Από το σύνολο των 23,4 δισ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι μπορεί να εισπράξει τα επόμενα 2-3 χρόνια περίπου 9 δισ. ευρώ, και τα «όπλα» που θα χρησιμοποιηθούν για να αναγκασθούν οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες να καταβάλουν τις οφειλές είναι οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων, ενοικίων κτλ. Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», στον Νομό Αττικής εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός οφειλετών (342.492) και στον Νομό Γρεβενών ο μικρότερος (μόλις 275 οφειλέτες). Στη δεύτερη θέση μεταξύ των νομών με τους περισσότερους οφειλέτες βρίσκεται ο Νομός Θεσσαλονίκης- με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών να διαμορφώνεται σε 76.423. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Κέρκυρα (συνολικός αριθμός οφειλετών 47.101) και ακολουθούν η Αχαΐα (27.694 οφειλέτες), το Ηράκλειο (27.131 οφειλέτες), η Λάρισα (17.569 οφειλέτες), τα Χανιά (17.529 οφειλέτες), η Εύβοια (16.975 οφειλέτες), η Αιτωλοακαρνανία (15.625 οφειλέτες), η Κορινθία (13.672 οφειλέτες) και η Μαγνησία (13.668 οφειλέτες).
Στην Αττική πρωταθλήτρια Εφορία με τις περισσότερες οφειλές είναι η ΦΑΕΕ Αθηνών (4.168 οφειλέτες χρωστούν 2,2 δισ. ευρώ) και ακολουθούν η ΦΑΕ Πειραιά (1.652 οφειλέτες χρωστούν 1,45 δισ. ευρώ), η ΦΑΒΕ Αθηνών (2.309 οφειλέτες χρωστούν 963 εκατ. ευρώ), η Α΄ ΔΟΥ Αθηνών (4.154 οφειλέτες χρωστούν 466 εκατ. ευρώ), η Δ΄ ΔΟΥ Παλαιού Φαλήρου (8.084 οφειλέτες χρωστούν 461 εκατ. ευρώ) κτλ.
Σε πρόσφατες συναντήσεις που είχε ο κ. Γεωργακόπουλος με τις μεγαλύτερες εφορίες της χώρας διαπίστωσε ότι πολύ μικρός αριθμός αυτών έχει καταφέρει να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού σε ό,τι αφορά την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών. Για τον λόγο αυτόν πολύ από αυτούς αναμένεται να μετακινηθούν από τις θέσεις το επόμενο διάστημα, εφόσον συνεχίσουν να μην επιβάλλονται στους κατά σύστημα «μπαταχτσήδες» φορολογουμένους και επιχειρήσεις.
Κατάσχεση ενοικίων για χρέη προς το Δημόσιο
Στην εισηγητική έκθεση του φορολογικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να υιοθετήσει δραστικές μεθόδους συλλογής των ανείσπρακτων οφειλών, όπως είναι η κατάσχεση περιουσιών για όσους έχουν την ικανότητα αποπληρωμής. Αυτό θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά μέσω της σύνδεσης των εκκρεμών χρεών με στοιχεία από την ηλεκτρονική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας καθώς και με τη δυνατότητα «κατάσχεσης εις χείρας τρίτων» όσον αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς και όχι μόνο. Ετσι, τίθεται πλέον σε εφαρμογή το σχέδιο ότι όποιος δεν προσέλθει στις εφορίες το επόμενο διάστημα να ρυθμίσει τις οφειλές του κινδυνεύει να μην εισπράττει τα ενοίκια που του αναλογούν, αλλά και να χάσει τα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή του καθώς και καταθέσεις που διατηρεί, τη στιγμή που τρέχουν τα χρέη του στο Δημόσιο.
Μπαίνουν τα πρώτα 20 λουκέτα σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες
Το κυνήγι των οφειλών αποτελεί το ένα μέρος της προσπάθειας που γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών για να εισπραχθούν έσοδα. Το άλλο αφορά το κυνήγι της φοροδιαφυγής. Ετσι, μέσα στην εβδομάδα αυτή αναμένεται να μπουν κατ΄ εφαρμογήν του νέου φορολογικού νόμου περίπου 20 λουκέτα σε εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, εμπορικές επιχειρήσεις και άλλες κατηγορίες εταιρειών που συστηματικά δεν εκδίδουν αποδείξεις.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του προσφάτως ψηφισθέντος φορολογικού νόμου, αναστολή λειτουργίας επιβάλλεται πλέον υποχρεωτικά εκ του νόμου, για διάστημα μέχρι ένα μήνα, σε κάθε περίπτωση διαπίστωσης των παραβάσεων που ορίζονται σε αυτές και ο υπουργός Οικονομικών καθορίζει με σχετική απόφασή του, κατόπιν πρότασης της Διεύθυνσης Ελέγχου, τον αριθμό και μόνο των ημερών αναστολής. Επίσης, συνίσταται πλέον ποινικό αδίκημα και η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση των προβλεπόμενων από τον ΚΒΣ στοιχείων κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών ή η μη καταχώριση στα πρόσθετα βιβλία. Η προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης στις περιπτώσεις αυτές είναι τουλάχιστον δύο μήνες και υφίσταται αυστηρότερη πρόβλεψη για τις περιπτώσεις που και μετά την αναστολή λαμβάνει χώρα ή διαπιστώνεται υποτροπή.