Δεκαπέντε χρόνια μετά, το Κοινοβούλιο της Σερβίας υπερψήφισε τηναπόφαση με την οποία καταδικάζεται η σφαγή περίπου 8.000 μουσουλμάνων στη Σρμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, χωρίς όμως να χαρακτηρίζεται γενοκτονία, και ζητείται συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων.
Τοψήφισμαυιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία, με 127 ψήφους στο σύνολο των 173 παρισταμένων βουλευτών.
«Το Κοινοβούλιο της Σερβίας καταδικάζει με τους αυστηρότερους όρους έγκλημα που διαπράχθηκε κατά των Βόσνιων κατοίκων της Σρμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995 εκφράζοντας συλλυπητήρια και συγγνώμη γιατί δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε για να αποφευχθεί αυτή η τραγωδία» αναφέρεται στο ψήφισμα.
Η απόφαση υιοθετήθηκε μετά από μακρά συζήτηση, που διήρκεσε 13 ώρες και μεταδόθηκε απ’ ευθείας από την τηλεόραση.
«Κάναμε ένα πολιτισμένο βήμα για πολιτικά υπεύθυνους ανθρώπους, που βασίζεται στην πολιτική πεποίθηση για το έγκλημα πολέμου που τελέστηκε στη Σρμπρένιτσα» δήλωσε ο κ. Μπράνκο Ρούζιτς, στο κόμμα του οποίου στη δεκαετία του ’90 ήταν επικεφαλής ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Περίπου 8.000 Βόσνιοι μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια, σκοτώθηκαν στη Σρμπρένιτσα από σερβοβοσνιακά στρατεύματα κατά το τέλος του πολέμου στην Βοσνία (1992-1995). Πρόκειται για το χειρότερο δράμα του πολέμου στην Βοσνία και το μόνο που έχει χαρακτηριστεί γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ).
Το προτεινόμενο κείμενο καλεί τις άλλες δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας να καταδικάσουν από την πλευρά τους τα εγκλήματα που διεπράχθησαν εναντίον Σέρβων, στη διάρκεια των πολέμων που σάρωσαν τα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990.
Το ICJ είχε υπογραμμίσει στην απόφασή του ότι η Σερβία δεν ήταν η ίδια υπεύθυνη για τη σφαγή, αλλά ότι το Βελιγράδι ήταν ένοχο για το ότι δεν κατέβαλε καμιά προσπάθεια για να την αποτρέψει.