ΛΟΝΔΙΝΟ. Ομάδα 50 γάλλων και ιταλών επιστημόνων αποκωδικοποίησε το γονιδίωμα της πανάκριβης μαύρης τρούφας Ρerigord, που θεωρείται το πιο «γκουρμέ» μανιτάρι, και ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε το μυστικό της γεύσης της. Ως σήμερα κανείς δεν γνώριζε αν η πολύ έντονη γεύση της ανήκει στην ίδια ή σε κάποια βακτήρια που βρίσκονται σε αυτήν. Οπως έδειξε η αποκωδικοποίηση, η γεύση της δεν οφείλεται σε κάποιον εξωγενή παράγοντα αλλά αποκλειστικά στην ίδια, γεγονός που αναμένεται να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο της παραγωγής της. Επίσης ανοίγει τον δρόμο για διασταυρώσεις με στόχο την ανάπτυξη νέων ειδών τρούφας που θα έχουν επιλεγμένη γεύση και άρωμα.

Η τρούφα πήρε το όνομά της από την περιοχή Περιγκόρ στην κοιλάδα του ποταμού Ντορντόν στη Νοτιοδυτική Γαλλία, όπου και φυτρώνει. Είναι γνωστή στον κόσμο της γαστρονομίας ως το «Μαύρο διαμάντι», ονομασία άκρως ρεαλιστική αφού πωλείται στις χειμερινές αγορές προς 1.000

ευρώ το κιλό!