Σαρωτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς που εξακολουθούν να προκαλούν οικονομική «αιμορραγία» και αποτελεσματικότητα στην καθημερινή δράση ζήτησε ο κ. Γ.Παπανδρέου από τους υπουργούς στο χθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο. Η πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) αναδεικνύεται σε λυδία λίθο της προσπάθειας της Ελλάδας να βγει από την κρίση και για τον λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός ζήτησε να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις το τόπου, και οι κομματικές και οι πολιτικές αλλά και η δημόσια διοίκηση. «Υπάρχει τώρα ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης αλλά σε κάθε περίπτωση η δουλειά που πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα είναι το κυρίαρχο ζήτημα. Είναι δουλειά των υπουργείων,όχι μόνο τεχνοκρατική αλλά και πολιτική» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο σχεδιασμός ως τον Δεκέμβριο
Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε χθες στους υπουργούς του όλο τον κυβερνητικό σχεδιασμό ως τον Δεκέμβριο, περιλαμβάνοντας δηλαδή και τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση που θα είναι το πρώτο τεστ στην κάλπη για το κυβερνητικό έργο. Για τον λόγο αυτό ζήτησε να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για τις διαρθρωτικές αλλαγές και οι περισσότερες να ολοκληρωθούν εντός του Μαΐου. Συνολικά ετοιμάζονται περί τα 30 νομοσχέδια για να υποβληθούν προς ψήφιση στη Βουλή εντός του 2010 και οι προτεραιότητες που έθεσε ήταν: ο αναπτυξιακός νόμος και γενικά όλες οι δραστηριότητες για την ανάπτυξη, όπως, π.χ., η εξυγίανση και ανασύνταξη των αγροτικών συνεταιρισμών και τα θέματα που αφορούν την ενέργεια, το Ασφαλιστικό, η τακτοποίηση των χρεών των νοσοκομείων, η κατάργηση οργανισμών και οι ιδιωτικοποιήσεις, η εξυγίανση του ΟΣΕ, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ο «Καλλικράτης», ο νέος τρόπος σύνταξης του προϋπολογισμού.

Ο στόχος, όπως τον παρουσίασε ο Πρωθυπουργός, είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές ως τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου που αποτελεί ορόσημο για την προσπάθεια της κυβέρνησης καθώς θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ενώ στα μέσα Μαΐου θα γίνει και η πρώτη αξιολόγηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Χθες, έφθασαν στην Αθήνα κοινοτικοί ελεγκτές για τις εαρινές προβλέψεις και έπειτα από το Πάσχα θα καταφθάσουν και δύο αποστολές με τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι θα παράσχουν τεχνική βοήθεια.

Εκτός από την ιεράρχηση των νομοθετικών και διοικητικών προτεραιοτήτων ο κ. Παπανδρέου έδωσε μεγάλη σημασία και στην επαφή με τους πολίτες. «Η επόμενη περίοδος θα είναι δύσκολη και απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη επαφή με τον κόσμο» επισήμανε και ζήτησε να συμμετέχουν οι πολίτες σε όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Νωρίτερα είχε συνεδριάσει το διαθεσμικό όργανο, όπου αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής η οποία θα εισηγηθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο τη διαδικασία των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση. Σε αυτήν θα συμμετέχουν οι κκ. Θ.Τσούρας , Σ. Ξυνίδης, Λ. Μίχος, Ρ. Σπυρόπουλος και η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη.

«Ελεγχος προόδου» των υπουργών
Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε τις προτεραιότητες σε διαφάνειες. Εν συνεχεία οι υπουργοί πρόβαλαν την πρόοδό τους στον τομέα μείωσης των δαπανών και στις πρωτοβουλίες που έχουν στα σκαριά. Τον λόγο πήραν μεταξύ άλλων οι κκ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μίλησε για τα θέματα δημόσιας τάξης, ο κ. Α. Λοβέρδος ο οποίος ζήτησε να επικεντρωθεί η συζήτηση στη μείωση των δαπανών, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος ανέλυσε τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα είπε ότι ως τις αρχές Μαΐου δεν θα χρειαστεί νέος δανεισμός και εκτίμησε ότι τα spreads θα αποκλιμακωθούν μετά τον Ιούνιο. Επίσης, τον λόγο πήρε η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου η οποία παρουσίασε τον νέο τρόπο τοποθέτησης των εκπαιδευτικών μέσω του οποίου θα εισρεύσουν αρκετά χρήματα στον προϋπολογισμό του υπουργείου. Ακολούθησε η τοποθέτηση της κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου η οποία αναφέρθηκε σε μείωση των δαπανών στα νοσοκομεία.