Πιέσεις για μεγαλύτερη φοροελάφρυνση στην εκκλησιαστική περιουσία, αλλά σε σαφώς ήπιους τόνους, διατύπωσε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ελασσόνος κ. Βασίλειος, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σύμφωνα με τις οποίες τα εκκλησιαστικά ακίνητα θα επιβαρύνονται με φόρο περιουσίας 3, ενώ τα έσοδά τους από ενοίκια ή άλλες εμπορικές δραστηριότητες με φορολογικό συντελεστή 20%, αλλά και δυνατότητα δικαιολόγησης εξόδων με παραστατικά σε ποσοστό ως 50%.
«Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν ζητεί να μην φορολογείται, αλλά θα πρέπει να της αναγνωριστεί το κοινωφελές έργο της και να αναγνωρίζονται οι δαπάνες συντήρησης για τα ακίνητα στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις, αλλά όχι στα βοσκοτόπια της επαρχίας» ανέφερε ο ιεράρχης, που παρουσίασε δέσμη τεσσάρων προτάσεων. Εισηγήθηκε, ειδικότερα, να μειωθεί στο 1ο φόρος στα ακίνητα των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και να απαλλάσσονται από κάθε φορολογική επιβάρυνση όλα τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς, τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, όπως και τα «ρυμοτομικά δεσμευμένα» ακίνητα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο μητροπολίτης διέψευσε ότι υπήρξε κυβερνητική υποχώρηση μεταξύ της εξαγγελίας του νομοσχεδίου και της κατάθεσής του στη Βουλή, επιμένοντας ότι δεν υπήρξε παρασκηνιακή συνάντηση του ιδίου με αξιωματούχο της κυβέρνησης. «Ούτε τηλεφωνική συνεννόηση έγινε, αφού δεν έχω κινητό τηλέφωνο» διευκρίνισε. «Δεν ζητάμε ούτε προνόμια ούτε εξαιρέσεις, αλλά να αναγνωριστεί το φιλανθρωπικό μας έργο» κατέληξε ο κ. Βασίλειος.