Τα νόμιμα υφιστάμενα κτίρια θα αφορά η πολυαναμενόμενη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί μετά το Πάσχα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Μετά το «πάγωμα» της ρύθμισης Σουφλιά για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων στα μέσα Ιανουαρίουσύμφωνα με την υπουργό ΠΕΚΑ κυρία Τίνα Μπιρμπίλη ήταν «αμιγώς εισπρακτικού χαρακτήρα» – το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται λύσεις για τους ιδιοκτήτες των παράνομα κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ρύθμιση θα αφορά όσους χώρους βρίσκονται μέσα στο περίγραμμα νόμιμων κτιρίων, οι οποίοι θα εξαιρούνται από την κατεδάφιση. Να θυμίσουμε ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν «παγώσει» οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για τακτοποίηση των ημιυπαίθριων σύμφωνα με τη ρύθμιση Σουφλιά.

* Στους ακάλυπτους χώρους των πολυκατοικιών κανείς δεν μπορεί να χτίσει, ούτε ακόμη και εκείνοι που έχουν, με συμβολαιογραφική πράξη, την αποκλειστική χρήση του. Αυτό αποφάσισε ο Αρειος Πάγος (131/2010), απορρίπτοντας την αίτηση τεσσάρων ιδιοκτητών διαμερισμάτων οι οποίοι είχαν την αποκλειστική χρήση 400 τ.μ. του ακάλυπτου χώρου πολυκατοικίας στην Κέρκυρα.

Οι τέσσερις ιδιοκτήτες κατασκεύασαν τρεις εξώστες, οι οποίοι ξεκινούσαν από το έδαφος του ακάλυπτου και έφθαναν ως το ύψος του υπερυψωμένου ισογείου όπου βρίσκονται τα διαμερίσματά τους.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η ενέργειά τους «αντίκειται στον νόμο και στη συστατική πράξη της οριζόντιας ιδιοκτησίας και συνεπώς είναι απαγορευμένη, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι αυτοί είχαν την αποκλειστική χρήση των συγκεκριμένων τμημάτων του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου».

Και αυτό διότι, αν ο ακάλυπτος χτιστεί, αίρεται ο φυσικός προορισμός του που είναι ο φωτισμός και ο αερισμός της οικοδομής. Ακόμη παραβιάζεται η φύση του συγκεκριμένου χώρου, ο οποίος πρέπει να παραμένει ακάλυπτος και ελεύθερος.