ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Καθώς ξεκινούσε η Εβδομάδα των Παθών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε ήδη βιώσει την πιο συναρπαστική εβδομάδα της 15μηνης θητείας του. Η περασμένη ήταν μια πραγματική «εβδομάδα των θαυμάτων», αφού μέτρησε τουλάχιστον τρία: Πρώτον, την πολυπόθητη έγκριση από το Κογκρέσο του πολυσυζητημένου αμερικανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δεύτερον, τη συμφωνία με τη Μόσχα να μειωθούν οι πυρηνικές κεφαλές ΗΠΑ- Ρωσίας κατά το ένα τρίτο. Και, τρίτον, την αιφνιδιαστική μετάβασή του στο Αφγανιστάν, όπου έδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι σοβαρολογεί απολύτως στην απόφασή του να μεταφέρει το βάρος του πολέμου από το Ιράκ στο αχανές και άκρως επικίνδυνο αφγανο-πακιστανικό μέτωπο.

Υστερα από όλα αυτά τού αξίζει μια μικρή ανταμοιβή. Και αυτή ίσως είναι το σημερινό δείπνο (συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μισέλ ) στον Λευκό Οίκο με την πανέμορφη Κάρλα Μπρούνι και τον σύζυγό της, τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί . Και όμως, η συνάντηση των προεδρικών ζευγών ΗΠΑ- Γαλλίας είναι ίσως η λιγότερο σημαντική καταχώριση στην ατζέντα του κ. Ομπάμα αυτές τις ημέρες, αν αναλογιστούμε τι προηγήθηκε. Εχουμε και λέμε λοιπόν:

Την Τρίτη 23 Μαρτίου έγινε η πανηγυρική υπογραφή του νομοσχεδίου που επεκτείνει την υγειονομική περίθαλψη σχεδόν στο σύνολο των Αμερικανών. Μια ιστορική εξέλιξη στη μοναδική από τις πλούσιες χώρες που δεν διαθέτουν σύστημα υγείας. Και ένα εξίσου ιστορικό βήμα ύστερα από αποτυχημένες προσπάθειες δεκαετιών να καλυφθεί ασφαλιστικά ο αμερικανικός λαός, έστω και με ένα σύστημα που απέχει αρκετά από αυτό που οραματίστηκε ο Ομπάμα προεκλογικά. Αλλά η αντίδραση των διαφόρων λόμπι (φαρμακευτικών και ασφαλιστικών) ήταν τόσο μεγάλη που, σε συνδυασμό με την οριακή πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Γερουσία, επέβαλε τελικά μια αποδυναμωμένη εκδοχή του αρχικού σχεδίου. Είχε προηγηθεί η νίκη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά τη σχετική ψηφοφορία την Κυριακή 21 Μαρτίου. Μια ψηφοφορία που ο Ομπάμα παρακολούθησε από την τηλεόραση με κομμένη την ανάσα, λόγω της κρισιμότητάς της.

Την Παρασκευή 26 Μαρτίου έγινε ένα σημαντικό τηλεφώνημα. Ο αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Αντικείμενο ήταν η νέα αμερικανορωσική συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων. Μετά τη λήξη της προηγούμενης συμφωνίας SΤΑRΤ του 1991, στις 5 του περασμένου Δεκεμβρίου, το ζήτημα παρέμενε σε εκκρεμότητα. Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συναντηθούν στις 8 Απριλίου στην Πράγα για να υπογράψουν τη νέα SΤΑRΤ, με την οποία ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών θα μειωθεί κατά 30%. Μετά το ουσιαστικό πάγωμα των διμερών σχέσεων επί προεδρίας Τζορτζ Γ. Μπους, η νέα αυτή προσέγγιση χαιρετίζεται ήδη από αναλυτές στην Ουάσιγκτον ως το μεγαλύτερο μέχρι τώρα επίτευγμα της εξωτερικής πολιτικής του Ομπάμα. Αν και η ίδια η συμφωνία ήταν αναμενόμενη, ο χρόνος της αναγγελίας εξέπληξε αρκετούς και μάλλον δικαιώνει εκείνους που υποστηρίζουν ότι ο Ομπάμα πήρε επιτέλους μπρος…

Ωσπου ήρθε η Κυριακή 28 Μαρτίου. Μία ημέρα που σημαδεύτηκε από την αιφνιδιαστική και με άκρα μυστικότητα προεδρική επίσκεψη στο Αφγανιστάν. Ο Ομπάμα πήγε για πρώτη φορά εκεί από τότε που είναι πρόεδρος, σε μια συμβολική κίνηση για να επαναλάβει τη δέσμευσή του να εξαφανίσει από προσώπου Γης την Αλ Κάιντα και να τονώσει το ηθικό των αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται εκεί. Πρέπει να τους πείσει ότι πραγματικά αξίζει τον κόπο η συγκέντρωση στη γειτονιά του Οσάμα μιας τόσο μεγάλης δύναμης, που ως το καλοκαίρι θα φτάσει τους 100.000

άνδρες. Ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η σταδιακή αποχώρηση των Αμερικανών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2011- ακριβώς έναν χρόνο μετά την πλήρη ανάπτυξή τους εκεί. Αν και η κοινή γνώμη στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι διχασμένη για την αναγκαιότητα της αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, η πλειοψηφία εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το θέμα ο Ομπάμα.

Και μετά τι; Ακολουθούν οι αργίες του Πάσχα, με το Κογκρέσο κλειστό λόγω διακοπών, αλλά οι εκκρεμότητες (νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, επιβολή κανόνων στο τραπεζικό σύστημα, μέτρα για την απασχόληση) περιμένουν και δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση γιατί, αν τηρηθεί η «αρνητική παράδοση», στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου για την ανανέωση των μελών του Κογκρέσου οι Δημοκρατικοί μπορεί να χάσουν την πλειοψηφία που έχουν τώρα. Πράγμα που σημαίνει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα πρέπει να βιαστεί. Και μάλιστα πολύ.