Καθώς η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η ταυτόχρονη προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένουν οι βασικοί παράγοντες για την αξιοπιστία της χώρας μας, εύλογο ήταν να δανειστούμε και πάλι χθες ακριβά. Το χρηματιστήριο επηρεάστηκε από τη μικρή σχετικά ζήτηση που συγκέντρωσε η νέα κοινοπρακτική έκδοση του 7ετούς ομολόγου, ενώ και το κόστος ασφάλισης (CDS) του 5ετούς ομολόγου έναντι αθέτησης πληρωμών αυξήθηκε στις 303,5 μονάδες βάσης.

Η ελληνική οικονομία έχει εξάλλου μπροστά της αρκετές παγίδες να ξεπεράσει. Η Deutsche Βank, π.χ., η οποία θεωρεί πως η ελληνική κρίση δεν έχει τελειώσει, αναμένει συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ 4% εφέτος και 1% τον επόμενο χρόνο, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί από το 2,6% στο 1,1% αντίστοιχα. Από το τριπλό έλλειμμα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να επανέλθει σε θετικό έδαφος (2% του ΑΕΠ) το 2011 από -2% του ΑΕΠ το 2010, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα από 9,3% του ΑΕΠ εφέτος θα υποχωρήσει σε 7,1% του χρόνου, τη στιγμή που η δυναμική του χρέους θα παραμείνει ανοδική.

Τα διαρθρωτικά προβλήματα, από τις υψηλές δημόσιες δαπάνες ως τον γηράσκοντα πληθυσμό, τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία αλλά και τον κίνδυνο εκτίναξης της ανεργίας αυξάνουν, σύμφωνα και με τη Schroders, την πιθανότητα να καταδικαστεί η χώρα σε μία «δεκαετία οικονομικής δυστυχίας».

Επιβάλλεται, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι, ριζική μεταβολή στην οργάνωση του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ειδικά στα «κεκτημένα» διαφόρων ομάδων που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, και αλλαγή της νοοτροπίας που έχει παγιδεύσει τη χώρα.

Επίσης υποστηρίζεται πως πρέπει να επιδιωχθεί ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, προσέλκυση ξένων παραγωγικών κεφαλαίων, μείωση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, τόνωση της ανταγωνιστικότητας και εφαρμογή ενός νέου, εξωστρεφούς αναπτυξιακού οικονομικού προτύπου που θα επέτρεπε την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ισως πως τα πραγματικά προβλήματα όχι μόνο δεν έχουν τελειώσει αλλά μόλις τώρα αρχίζουν… δεδομένου ότι, για τους ξένους δανειστές και επενδυτές, δραματική μείωση του «καπέλου» με το οποίο δανειζόμαστε δεν θα πρέπει να αναμένεται προτού, όπως λέγεται, «τακτοποιήσουμε μόνοι μας τα του οίκου μας»…

mantik@tovima.gr