Σε «κρατικοποίηση» των αιολικών πάρκων που γίνονται μέσα στη θάλασσα (υπεράκτιων ή offshore, όπως λέγονται στην επιχειρηματική γλώσσα) στη χώρα μας προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Εφεξής το Δημόσιο θα είναι εκείνο που θα πραγματοποιεί τις μελέτες και, εν συνεχεία, θα διεξάγει διαγωνισμούς ανά περιοχή για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Η πρόθεση αυτή έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση επιχειρηματικών ομίλων που ήδη έχουν προωθήσει την υλοποίηση επενδύσεων σε «offshore» αιολικά πάρκα. Με το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) το Δημόσιο πλέον θα διεξάγει διαγωνισμούς για συγκεκριμένες περιοχές και θα δέχεται προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματικούς ομίλους για την κατασκευή αιολικών πάρκων. Η παραγόμενη από τα θαλάσσια αιολικά πάρκα ηλεκτρική ενέργεια τιμολογείται προς 105 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι τιμολόγησης 88 ευρώ που ισχύει για τα χερσαία αιολικά.

Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει τη δημιουργία άλλης μιας δημόσιας υπηρεσίας ενώ οι προδιαγραφές, οι μελέτες, οι εμπλοκές με άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου (όπως η Υπηρεσία Εναλίων Αρχαιοτήτων) υπολογίζεται ότι θα καθυστερήσει τις επενδύσεις για περίπου μία δεκαετία. Στην Αγγλία που υπάρχει ανάλογο υπόδειγμα, το βρετανικό Δημόσιο χρειάστηκε περί τα επτά χρόνια για μελέτες και προκηρύξεις, χωρίς μάλιστα να έχει εμπλοκές με την αρχαιολογία.

Ηδη σε αρχικό στάδιο βρίσκονται μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, εκ των οποίων τα μεγαλύτερα είναι της ΓΕΚ Τέρνα για 500 Μεγαβάτ στο Θρακικό Πέλαγος και μεταξύ του Ευβοϊκού Κόλπου και του Μαραθώνα, της RF Εnergy για 500 Μεγαβάτ στη Λέσβο και 300 στη Λήμνο, της ισπανικής Ιberdrola, για 1800 ΜW, μεταξύ Χίου και Λέσβου και 5-6 άλλων ομίλων για υπεράκτια αιολικά 100-275 ΜW σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου.

Τα επενδυτικά σχέδια που σχετίζονται με υπεράκτια αιολικά πάρκα ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 7 δισ. ευρώ και συνολικά έχουν εγκαταστάσεις ισχύος 4.000 Μεγαβάτ.