To πρώτο κρίσιμο «τεστ» για τον δανεισμό του Δημοσίου μετά τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες δεν είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, καθώς τα spreads κράτησαν υψηλά το κόστος δανεισμού της χώρας.

Υστερα από το πρώτο «βάπτισμα του πυρός», η πορεία των spreads και η εξέλιξη του κόστους δανεισμού στο εξής εκτιμάται ότι θα έχουν κάθε φορά καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της τάσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας εύλογα η προσοχή των επενδυτών ήταν στραμμένη στο πώς θα υποδέχονταν οι αγορές χρήματος την έκδοση του νέου (επταετούς) ομολόγου, ώστε να προσαρμόσουν εγκαίρως τις κινήσεις τους στο Χρηματιστήριο.

Γύρω στο μεσημέρι οι επενδυτές παρακολουθούσαν την πορεία της έκδοσης του ομολόγου και τη διεύρυνση των spreads που ανέβασαν το επιτόκιο δανεισμού της χώρας υψηλότερα του 6%. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ρευστοποιήσεις θέσεων στο Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα η αγορά να περάσει σε αρνητικό έδαφος μετά το μεσημέρι. Ο γενικός δείκτης πιέστηκε στο χαμηλό των 2.126 μονάδων με απώλειες 0,98%, αλλά στη συνέχεια βελτίωσε ελαφρώς την εικόνα του επωφελούμενος από το θετικό ξεκίνημα της Γουόλ Στριτ που δίνει συνέχεια στις τέσσερις διαδοχικά ανοδικές εβδομάδες που προηγήθηκαν.

Το τελικό κλείσιμο του γενικού δείκτη διαμορφώθηκε στις 2.137,37 μονάδες, με απώλειες 0,49%. Νωρίτερα ο γενικός δείκτης διένυσε τις πρώτες τρεις ώρες της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος και ξεπέρασε δύο φορές τις 2.170 μονάδες, αλλά η ανοδική δυναμική του εξαντλήθηκε στο υψηλό των 2.173 μονάδων, όπου εμφάνιζε κέρδη 1,19%. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο συγκεκριμένο ενδοσυνεδριακό υψηλό ο γενικός δείκτης ξεπέρασε το αντίστοιχο της 10ης Μαρτίου, με το αμέσως προηγούμενο να έχει σημειωθεί στις 18 Ιανουαρίου.

Οι ρευστοποιήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στις τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης των οποίων υποχώρησε σε ποσοστό 1,37% παρασύροντας κατά 0,92% χαμηλότερα τον δείκτη FΤSΕ 20. Οι μικρότερες κατηγορίες της αγοράς επηρεάστηκαν λιγότερο από την επιδείνωση του κλίματος και ο μεν δείκτης FΤSΕ 40 διατήρησε το θετικό του πρόσημο ως τη λήξη κλείνοντας κατά 0,24% υψηλότερα, ο δε FΤSΕ 80 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,08%.

Ο τζίρος της αγοράς περιορίστηκε κάτω από το μισό του αντίστοιχου της Παρασκευής, καθώς υποχώρησε στα 141,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα. Οι συναλλακτικοί ρυθμοί επιβραδύνθηκαν όχι μόνο στην εγχώρια, αλλά και στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς συμπίπτει η παρατεταμένη αργία των εορτών του Πάσχα, όπου αρκετοί επενδυτές προτιμούν να απέχουν.

Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 85 ανοδικές, 91 καθοδικές και 141 αμετάβλητες μετοχές, εκ των οποίων οι 96 δεν έκαναν καμία συναλλαγή.

Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: Στο πρώτο, ανοδικό, μέρος της συνεδρίασης, η μετοχή ωθήθηκε με αξιόλογη άνοδο 3,12% ως το υψηλό των 16,50 ευρώ, περιοχή την οποία είχε απολέσει τις 26 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια ακολούθησε καθοδική πορεία και τερμάτισε στο χαμηλό των 15,81 ευρώ με απώλειες 1,19%. Αξίζει να αναφερθεί ότι η αρνητική συγκυρία της αγοράς «ακύρωσε» τη θετική έκθεση της Βank of Αmerica Μerrill Lynch, όπου διατηρούνται η τιμή-στόχος των 24 για τον τίτλο και η σύσταση «αγορά» παραμένοντας «κορυφαία επιλογή» του διεθνούς οίκου.