Απουσία ελεγκτικών μηχανισμών διαπιστώνεται στην πασχαλινή αγορά καθώς παραμένει πολιτικά «ακέφαλο» το παλαιό υπουργείο Εμπορίου. Η σκληρή διελκυστίνδα που εξελίσσεται στο τρίγωνο Μέγαρο Μαξίμου, πλατεία Συντάγματος, όπου η έδρα του νεοσύστατου υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, και πλατεία Κάνιγγος, όπου στεγάζεται ένα τμήμα του υπερυπουργείου, και η οποία σχετίζεται με τις αρμοδιότητες των υφυπουργών που πλαισιώνουν την κυρία Λούκα Κατσέλη, έχει οδηγήσει σε πλήρη παραλυσία τις κρατικές υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την εποπτεία της αγοράς, με αποτέλεσμα η αγορά να λειτουργεί για περισσότερο από ένα εξάμηνο υπό συνθήκες πλήρους ασυδοσίας.

Υφυπουργός στην… ανεργία
Ο υφυπουργός κ. Μ. Μπόλαρης, ο οποίος είναι τύποις αρμόδιος για τις Γενικές Γραμματείες Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, μετά το Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης στο οποίο είχε εγκατασταθεί αρχικώς καθώς προοριζόταν να αναλάβει καθήκοντα σχετικά με τα αναπτυξιακά και επενδυτικά σχέδια της Βόρειας Ελλάδας, απέκτησε και δεύτερο υπουργικό γραφείο στην πλατεία Κάνιγγος στην Αθήνα, πλην όμως παραμένει απολύτως ανενεργός και στα δύο κυβερνητικά πόστα που κατέχει. Τα επανειλημμένα διαβήματα συνεργατών του Πρωθυπουργού προκειμένου να κατανεμηθούν οι αρμοδιότητες στο υπουργείο Οικονομίας, καθώς συμπληρώνονται τις προσεχείς ημέρες έξι μήνες από τον σχηματισμό της κυβέρνησης, πέφτουν μέχρι στιγμής στο κενό αφού η κυρία Κατσέλη επιμένει να επιφυλάξει την ίδια μεταχείριση που είχε προς έναν από τους δύο υφυπουργούς του υπουργείου της, τον κ. Στ. Αρναουτάκη , ο οποίος η μόνη αρμοδιότητα που έλαβε είναι να διορίζει τις διοικήσεις σε δύο οργανισμούς της Κρήτης, και προς τον έτερο υφυπουργό κ. Μπόλαρη, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να είναι ίσως το μοναδικό στα κυβερνητικά χρονικά στέλεχος του Υπουργικού Συμβουλίου που διαθέτει δύο (υφ)υπουργικά γραφεία αλλά καμία απολύτως αρμοδιότητα.

Το ζήτημα τείνει να προσλάβει διαστάσεις μεγάλης κρίσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς εδώ και ημέρες συζητείται έντονα στους διαδρόμους αλλά και στην Αίθουσα της Βουλής εξ αφορμής και της δημόσιας επίπληξης που έκανε προ ημερών η κυρία Κατσέλη στον συνεργάτη της αποδίδοντάς του την ευθύνη επειδή δεν έχει υπογραφεί ακόμη από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου η κοινή απόφαση για την κατανομή των αρμοδιοτήτων.

Διαφωνία για τη Θεσσαλονίκη
Η αντιπαράθεση για τις αρμοδιότητες του υφυπουργού Οικονομίας ξεκίνησε από τις πρώτες εβδομάδες της κυβερνητικής θητείας, καθώς ο κ. Μπόλαρης, κινούμενος στο πνεύμα των προεκλογικών εξαγγελιών του κ. Παπανδρέου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και στην ομιλία του στην πλατεία Αριστοτέλους της πόλης για αντικατάσταση του καταργηθέντος υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης από αυτόνομη επιχειρησιακή μονάδα, διασυνδεδεμένη άμεσα με το υπουργείο Οικονομίας, ετοίμασε σχετική πρόταση η οποία χρειαζόταν νομοθετική κατοχύρωση. Παρά την έγκριση που έλαβε η πρόταση από τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, της οποίας προΐσταται ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Σ. Λύτρας, η κυρία Κατσέλη τη θεώρησε «αντισυνταγματική» και δεν την περιέλαβε στο νομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ που συζητήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή.

Η υπουργός Οικονομίας, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος για αυτόνομη δράση του υπουργείου της στη Βόρεια Ελλάδα και γι΄ αυτό είχε εξαρχής άλλα σχέδια για τον υφυπουργό που είχε ανακοινωθεί ότι θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Τον ήθελε στην Αθήνα στο παλαιό υπουργείο Εμπορίου, αλλά οι αρμοδιότητες που ήταν διατεθειμένη να του παραχωρήσει προκάλεσαν έντονες τριβές μεταξύ τους, αφού η υπουργός παρέπεμπε τον κ. Μπόλαρη να συζητήσει το θέμα με συνεργάτες της.

Το άνευ αρμοδιοτήτων «μοντέλο Αρναουτάκη»

Ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Αρναουτάκης προσπαθεί να κρύψει τη δυσφορία του για τον περιορισμό του ρόλου που του επεβλήθη

«Το “μοντέλο Αρναουτάκη” δεν μπορεί να επαναληφθεί» λένε όσοι γνωρίζουν το πλούσιο παρασκήνιο που προηγήθηκε της υπογραφής στα μέσα Φεβρουαρίου της απόφασης για τις αρμοδιότητες του κρητικού υφυπουργού, ο οποίος χρίστηκε αρμόδιος για τη διαχείριση των κονδυλίων, αλλά η προϊσταμένη του υπουργός «δεν του επιτρέπει ούτε την απόσπαση ενός υπαλλήλου» !

Το κείμενο της δημοσιευθείσας στο ΦΕΚ απόφασης για τις αρμοδιότητες του κ. Αρναουτάκη είναι όντως αποκαλυπτικό ως προς αυτό. Με το άρθρο 2 τού ανατίθενται αρμοδιότητες. Αμέσως μετά όμως με το άρθρο 3 τού επιβάλλονται εννέα αυστηροί περιορισμοί και εξαιρέσεις, όπως «ο συνολικός αναπτυξιακός σχεδιασμός Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε εθνικό, τομεακό και περιφερειακό επίπεδο». Στους τομείς της- υποτιθέμενης – ευθύνης του, μεταξύ άλλων, δεν του επιτρέπεται, αφού ανήκουν στην αρμοδιότητα της υπουργού, η «συγκρότηση υπηρεσιακών συμβουλίων, επιτροπών και ομάδων εργασίας», «ερωτήματα και αποφάσεις για επιλογή, τοποθέτηση, μετακίνηση, απόσπαση, μετάθεση και μετάταξη υπαλλήλων», η «κατανομή θέσεων προσωπικού» ή ο «διορισμός διοικήσεων και εν γένει εποπτεία και έλεγχος των εποπτευόμενων φορέων, καθώς και τα θέματα στελέχωσής τους», πλην- εδώ τού γίνεται η… μεγάλη παραχώρηση, λόγω προφανώς εντοπιότητας- των δύο οργανισμών ανάπτυξης που λειτουργούν στην Κρήτη (ένας για τη Δυτική και ένας για την Ανατολική) και οι οποίοι δεν αποκλείεται λίαν συντόμως να καταργηθούν στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κράτους που έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση και προετοιμάζει ο αντιπρόεδρος κ. Θ. Πάγκαλος .

Ο ίδιος ο κ. Αρναουτάκης προσπαθεί να κρύψει τη δυσφορία του για τον περιορισμό του ρόλου που του επεβλήθη και έτσι, όταν την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης έθεσε από το βήμα της Βουλής το ζήτημα της μη κατανομής αρμοδιοτήτων στους υφυπουργούς και στους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Οικονομίας, αντέδρασε μάλλον αμήχανα. «Εχω το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μόνο με δική μου υπογραφή.Εχω το ΕΣΠΑ. Συνεργαζόμαστε από την πρώτη ημέρα άριστα με την κυρία υπουργό».

Πετάει το μπαλάκι στον κ. Παμπούκη

Από έγγραφα που έχουν ανταλλαγεί ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομίας και στο Μέγαρο Μαξίμου και «διέρρευσαν» προ ημερών στον αντιπολιτευόμενο Τύπο προκύπτει ότι η διελκυστίνδα σκληραίνει καθώς από την πλευρά της κυρίας Κατσέλη διαμηνύεται ότι έχει επιλυθεί το ζήτημα εδώ και καιρό και αφήνεται να διαφανεί πως εκείνος που το «φρενάρει» είναι ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης (φωτογραφία), ο οποίος δεν δίνει εντολή να δημοσιευθεί η απόφαση για την κατανομή των αρμοδιοτήτων. Από την άλλη, πηγές του Μαξίμου μιλούν για «ενόχληση του Πρωθυπουργού» επειδή η υπουργός του δεν απεδέχθη να ψηφιστεί η ρύθμιση για την επιχειρησιακή μονάδα της Θεσσαλονίκης πριν από την άνοδό του στην πόλη το περασμένο Σαββατοκύριακο για τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ.

EΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ BΟΥΛΗ
«Τι θα γίνει, θα πάρεις επιτέλους τις αρμοδιότητες, να τελειώνουμε;» είπε σε έντονο ύφος η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη πλησιάζοντας στο τραπέζι του κυλικείου της Βουλής όπου καθόταν μαζί με άλλους κυβερνητικούς βουλευτές ο υφυπουργός κ. Μπόλαρης (στη φωτογραφία σε παλαιότερη συνέντευξη με την κυρία Κατσέλη). «Μα, υπουργέ μου, γιατί απευθύνεσαι σε μένα; Δεν είναι δικό μου θέμα. Ο Πρωθυπουργός και εσύ υπογράφετε την απόφαση για τις αρμοδιότητες…» απάντησε ο σερραίος υφυπουργός, ενώ η κυρία Κατσέλη έσπευδε να απομακρυνθεί και οι παριστάμενοι έμεναν αποσβολωμένοι από τον πρωτοφανή τρόπο επικοινωνίας των δύο πολιτικών.