Αναμφισβήτητα πρόκειται για θετική εξέλιξη. Ιδιαίτερα το θέμα της επέκτασης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) των χαλαρών κριτηρίων αποδοχής κρατικών ομολόγων ως ενέχυρο για τη χρηματοδότηση των τραπεζών. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την απόφαση των ευρωπαίων ηγετών για βοήθεια της ΕΕ από κοινού με το ΔΝΤ, αποτελούν συνολικό πακέτο που θα έχει θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία- αν και θεωρώ ότι τελικώς δεν θα κάνουμε χρήση της βοήθειας. Σχηματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα σωσίβιο και από εμάς εξαρτάται αν και πότε θα το χρησιμοποιήσουμε.
Για να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο πρέπει να υπάρξουν ρήξεις με τρέχουσες φιλοσοφίες και πρακτικές όπως για παράδειγμα η καθυστέρηση που σημειώνεται στο άνοιγμα των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων, το Ασφαλιστικό και οι παλινωδίες στο φορολογικό νομοσχέδιο. Ολα αυτά είναι παθήματα που πρέπει να γίνουν μαθήματα. Πρέπει η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και του υψηλού χρέους πρέπει να προχωρήσει πάραυτα στο άνοιγμα των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων όπου όλες οι εκτιμήσεις δέχονται ότι τα οφέλη σε όρους ανάπτυξης είναι σημαντικά.
Αυτή η κρίση αποτελεί ευκαιρία για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος και κυρίως να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση ενός συστήματος αξιών και συμπεριφορών που θα ταιριάζει με τη συμμετοχή μας στο ενιαίο νόμισμα.
Ο κ. Ιωάννης Στουρνάρας είναι καθηγητής, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.