Τους λένε Ρlayground Νoise, Νέα Τάξη Πραγμάτων, Κόρε Υδρο, Βuena Μastiha Social Club, Βlack Μamba, Αn Οrange Εnd, Εnstro, Discoloured Day. Είναι συγκροτήματα της εναλλακτικής ποπ- ροκ μουσικής που ζουν και δημιουργούν εκτός των τειχών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Από την Πάτρα στη Σύρο και από την Κέρκυρα στην Καβάλα, και από ΄κεί στη Χίο, δεκάδες συγκροτήματα και καλλιτέχνες αψηφούν το γεγονός ότι είναι μακριά από τα «κέντρα αποφάσεων», γράφουν τη μουσική και τα τραγούδια που θέλουν, έχουν το Ιnternet ως βασικό τρόπο επικοινωνίας τους και μάλλον δεν αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους με όλα τα λεφτά του κόσμου. Εντάξει, όχι με όλα ακριβώς- άλλωστε πόσα λεφτά μπορεί να βγάλει κάποιος όντας μέλος της εναλλακτικής ποπ- ροκ μουσικής σκηνής;
Δώδεκα χρόνια συμπληρώνει εφέτος η Νέα Τάξη Πραγμάτων (ή ΝΤΠ), ένα συγκρότημα που αποτελείται από τονΙωσήφ Πρίντεξηκαι τονΛάγνη (Χρήστο Πανοηλία) και είναι το μακροβιότερο της ελληνικής περιφέρειας. Τόπος καταγωγής τους η Σύρος, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να δώσουν από το 2001 ως σήμερα περισσότερες από 100 συναυλίες πανελληνίως, ενώ δεν έχουν λείψει και οι εμφανίσεις τους στο εξωτερικό. Για τον Χρήστο το γεγονός ότι οι ΝΤΠ βρέθηκαν ως γκρουπ εκτός Αθηνών, δεν είναι κατ΄ ανάγκην αρνητικό. «Από καλλιτεχνικής απόψεως είναι καλύτερα που δεν βρισκόμαστε στην Αθήνα. Ή, για να ακριβολογώ, στη ζούγκλα της Αθήνας. Στην περιφέρεια υπάρχει ελεύθερος χρόνος,και η τέχνη θέλει ελεύθερο χρόνο.ΟΚ,όλο το παιχνίδι γίνεται στην Αθήνα.Θα μπορούσε όμως να γίνει διαφορετικά;». Πρωτοπαρουσιάστηκαν επισήμως στη δισκογραφία το 2002 και μετά το άλμπουμ με το οποίο έκαναν το ντεμπούτο τους μεγάλη δισκογραφική εταιρεία τους πήρε υπό τη σκέπη της. «Πιστεύω ότι παρ΄ όλο που προερχόμαστε από την επαρχία, το γεγονός ότι ασχολούμαστε με το χιπ χοπτο οποίο σήμερα έχει ρεύμα νομίζω ότι ήταν θετικό. Αν και στην αρχή μάς αντιμετώπιζαν με δυσπιστία, εν τούτοις καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας».
Πολύ νεότεροι στην πιάτσα, οι Ρlayground Νoise έρχονται με δύναμη και με το πρώτο τους άλμπουμ από την Πάτρα. Ιδρύθηκαν πριν από τρία με τέσσερα χρόνια και συνεχίζουν να επιμένουν… πατρινά. «Στην ουσία δεν ξέρω αν τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν δρούσαμε στην Αθήνα», σημειώνει ο τραγουδιστής του γκρουπ Βασίλης Σμπίλιας. «Δυόμισι ώρες δρόμος είναι η Αθήνα,σιγά το πράγμα. Το θέμα δεν είναι εκεί.Δεν είναι η απόσταση.Αλλά οι συνθήκες. Θα στο πω με παράδειγμα:Κάποτε προβάραμε σε ένα καλύβι έξω από την Πάτρα.Μυρίζαμε και βλέπαμε τις κερασιές.Στην Αθήνα υπάρχουν κερασιές; ». Ούτε καλύβια υπάρχουν, θα προσθέταμε εμείς… Για τους Ρlayground Νoise το θέμα δεν είναι η απόσταση από την Αθήνα ούτε και
θεωρούν ότι στην πρωτεύουσα συμβαίνουν όλα και στις άλλες πόλεις τίποτα. «Το θέμα είναι»,συμπληρώνει ο Βασίλης Σμπίλιας, «να πιστεύεις στη δύναμη της μουσικής. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Εγώ είμαι στην Πάτρα,εσύ στην Αθήνα,είναι αργά το βράδυ,είμαστε κουρασμένοι,αλλά μιλάμε για τη μουσική.Αρα,η μουσική μάς ενώνει και εκμηδενίζει τις αποστάσεις».
Στον εκμηδενισμό των αποστάσεων έχει πρoσφέρει τα μέγιστα κυρίως το Ιnternet. «Οταν για παράδειγμα ένα γκρουπ από τη Γλασκώβη συναντά και συναντιέται με ένα αντίστοιχο γκρουπ από την Ιαπωνία, συνεργάζονται δηλαδή μέσω Ιnternet, μπορώ να πω εγώ ότι δεν βοηθ ά το Ιnternet;Και εδώ το ζητούμενο είναι η επικοινωνία και η ανταλ λαγή των ιδεών.Μόνο τότε έρχονται οι ωραίες ιδέες». Το download και ειδικότερα το free είναι άραγε ωραία ιδέα; «Την προσωπική μου άποψη καταθέτω και όχι κατ΄ ανάγκην του γκρουπ.Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η μουσική πρέπει να υφίσταται μέσω ενός συγκεκριμένου format. Οπως παλιά ήταν το βινίλιο. Σήμερα είναι τo download. Αυτό έχουν μάθει τα νέα παιδιά. Από την άλλη όμως σήμερα κάνουμε λόγο για συμπυκνωμένα αρχεία και συμπυκνωμένες δισκοθήκες… ». Αρα, για συμπυκνωμένη μουσική…
Οι Κόρε Υδρο ζουν και εργάζονται στην Κέρκυρα. Ο αέρας του Ιονίου δεκαέξι χρόνια τώρα τους δίνει αρκετή ώθηση ώστε να ξεπεράσουν την απόσταση που τους χωρίζει από την Αθήνα και παράλληλα να δηλώνουν ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι βρίσκονται μακριά από όλους και από όλα. «Εδώ στην Κέρκυρα», υπογραμμίζει ο Παντελής Δημητριάδης,
«είμαστε όσο ανεξάρτητοι θέλουμε. Αλλωστε λεφτά ποτέ δεν βγάλαμε. Και ούτε πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως η ενασχόλησή μας με το γκρουπ μάς έχει στοιχίσει πολλά λεφτά.Μια παρέα φίλων είμαστε κυρίως, που ξεκινήσαμε από την Γ΄ Γυμνασίου. Και με την Αθήνα δεν μπορώ να κάνω σύγκριση, επειδή δεν έχω παραστάσεις.Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γράφουμε τη μουσική που μάς αρέσει. Να δουλεύουμε πολύ εμείς για να προωθήσουμε τη δουλειά μας και αυτό είναι όλο».
Ελεύθερα βινύλια
Δεν υπάρχουν μόνο συγκροτήματα και καλλιτέχνες στην περιφέρεια,αλλά και δισκογραφικές εταιρείες.Μία από αυτές η Ιnner Εar που έχει την έδρα της στην Πάτρα. Ιδρύθηκε το 2007 και αυτή τη στιγμή έχει στο ενεργητικό της 12 συγκροτήματα, κυκλοφορεί άλμπουμ συγκροτημάτων και σε μορφή βινυλίου, ενώ οι ιδρυτές της κάνουν λόγο για μια τρέλα που τους οδήγησε στη δημιουργία της.Θεωρούν επίσης ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά με οποιαδήποτε άλλη ανεξάρτητη εταιρεία που εδρεύει στην Ελλάδα,ενώ δεν αρνούνται ότι στον χώρο της ανεξάρτητης ελληνικής μουσικής σκηνής,στον βαθμό που αυτή είναι τόσο μικρή,οι συνεργασίες σε αρκετές περιπτώσεις οδηγούν και σε φιλικές σχέσεις.Περισσότερα για την Ιnner ear στην ιστοσελίδα www.
inner-ear.gr