ΗΕλλάδα, παρά τους πανηγυρισμούς, παραμένει δέσμια των κερδοσκόπων και οι Ελληνες δέσμιοι μιας αντιλαϊκής πολιτικής μέτρων που θα μειώνει διαρκώς το εισόδημά τους, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, το Σάββατο.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ παρέχει στη χώρα μας μια στήριξη, η οποία, εάν χρησιμοποιηθεί, θα έχει μια οδυνηρή ρύθμιση: τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Αυτή η απόφαση οδηγεί τα πράγματα σε πολύ χειρότερο σημείο, από αυτό που φάνηκε με την αρχική δήλωση στήριξης στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη από της ΕΚΤ να στηρίξει τις τράπεζες, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν και ουσιαστικά δεν συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Για την Εκκλησία δήλωσε ότι έχει σχεδόν 7.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, μοναστήρια, ιδρύματα, εκκλησίες, μητροπόλεις -και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς- και με αυτές τις ανυπολόγιστες περιουσίες διεκδικεί το δικαίωμα να μην πληρώνει φόρο.

Ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα στείλει το ΣΔΟΕ σε μητροπόλεις και ιερούς ναούς, αν θα ελέγξει διπλά βιβλία και αν θα υπαχθεί η Εκκλησία στους κανόνες που ισχύουν για τους υπόλοιπους. Γιατί, όπως είπε, η κυβέρνηση φαίνεται να μην είναι τόσο άτεγκτη με την Εκκλησία όσο είναι με τους μισθωτούς τους συνταξιούχους και τις μικρές επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επανέλαβε την εκτίμηση ότι έχει «διαμορφωθεί ένα ‘ιδιότυπο συναινετικό μπλοκ’, στο οποίο, πέραν της κυβέρνησης, συμμετέχει τελευταία εγκαρδίως και η ΝΔ του κ. Α. Σαμαρά, ο οποίος πήγε στις Βρυξέλλες ως σκιώδης πρωθυπουργός, προκειμένου να διαμορφώσει ένα πλαίσιο σκιώδους συμπολίτευσης, αλλά βασικός πυλώνας της κυβερνητικής στήριξης είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος προσφέρει την εκλαΐκευση της κυβερνητικής πολιτικής, επιχειρηματολογώντας, πότε υπέρ των κυβερνητικών μέτρων, πότε υπέρ των αμυντικών δαπανών, πότε υπέρ του αφορολόγητου της Εκκλησίας».

Τέλος, αναπτύσσοντας τους κεντρικούς πολιτικούς στόχους του ΣΥΝ, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, πρώτον,στην υπεράσπιση της μισθωτής εργασίας, που δέχεται την πιο σκληρή επίθεση των τελευταίων δεκαετιών,δεύτερον, στη φορολόγηση του κεφαλαίου και των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων που φοροδιαφεύγουν και, τρίτον, στην προώθηση μιας εναλλακτικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση.