Νέο σκάνδαλο διαφθοράς και παράνομων χρηματοδοτήσεων σε κόμματα αποκαλύφθηκε χθες στη Γερμανία, με πλοκάμια που τυλίγουν και πάλι την Ελλάδα. Η γνωστή γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler που κατασκευάζει τα αυτοκίνητα Μercedes κατηγορείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες πως χρησιμοποίησε αθέμιτες οικονομικές μεθόδους για να αυξήσει την επιρροή της και την εμπορική της δραστηριότητα στον πλανήτη, δωροδοκώντας κόμματα και πολιτικούς, όπως ακριβώς δηλαδή αποκαλύφθηκε ότι λειτουργούσε και η Siemens. Οπως ομολόγησαν ήδη στελέχη της εταιρείας, αδιευκρίνιστα ακόμη χρηματικά ποσά διοχετεύθηκαν και στην Ελλάδα την περίοδο 1998-2008, χωρίς όμως να γίνουν γνωστές άλλες λεπτομέρειες. Το ΠαΣοΚ και η Νέα Δημοκρατία απέφυγαν χθες να σχολιάσουν αυτές τις πληροφορίες, τονίζοντας ότι θα πρέπει πρώτα να αποσαφηνίσει όλες τις λεπτομέρειες η εταιρεία. «Η κυβέρνηση τάσσεται παγίως υπέρ της πλήρους διαλεύκανσης κάθε τέτοιας υπόθεσης» τόνιζαν χθες κυβερνητικές πηγές, ενώ στελέχη της Ρηγίλλης σημείωναν ότι τα οικονομικά του κόμματος είναι απολύτως διαφανή και πως η συζήτηση αυτή αφορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler ΑG συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 185 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ για να ρυθμίσει υπόθεση εμπλοκής της σε ευρύ σκάνδαλο δωροδοκιών την περίοδο 1998-2008 με σκοπό την υπογραφή συμφωνιών τουλάχιστον σε 22 χώρες του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Εκπρόσωποι του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SΕC) αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν την πληροφορία περί εξωδικαστικής διευθέτησης της υπόθεσης την οποία μετέδωσε το αμερικανικό πρακτορείο Βloomberg επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

Η υπόθεση ήλθε στο φως έπειτα από έρευνα που διεξήγαγαν η αμερικανική κυβέρνηση και η SΕC και η οποία αποκάλυψε εκατοντάδες παράνομες πληρωμές σε κυβερνητικούς αξιωματούχους τρίτων κρατών με σκοπό να εξασφαλίσει συμβόλαια συνεργασίας εις βάρος αμερικανικών ανταγωνιστικών επιχειρήσεων. Η Daimler κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές ότι παραβίασε τον αμερικανικό νόμο περί διαφθοράς. Η εκπρόσωπος της εδρεύουσας στη Στουτγάρδη αυτοκινητοβιομηχανίας Ούτε Βέλμπεργκ δήλωσε στο Βloomberg ότι στελέχη της εταιρείας θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον προκειμένου να καταθέσουν για την υπόθεση την 1η Απριλίου.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, η εταιρεία που κατασκευάζει τις πολυτελείς Μercedes αλλά και φορτηγά αυτοκίνητα και στρατιωτικά οχήματα, έχει καταβάλει μίζες, εκτός από την Ελλάδα, στην Τουρκία, στη Νιγηρία, στο Ιράκ, στην Κίνα, στη Ρωσία, στην Ουγγαρία, στη Λετονία, στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο, στην Αίγυπτο, στη Νιγηρία κ.α.