ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η Ελλάδα ήταν και χθες το πρώτο θέμα στο Βερολίνο. Αυτό συνέβη και στο μπρίφινγκ με θέμα τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Αφού ανέλυσε για περίπου δέκα λεπτά το πρόγραμμα της συνόδου- κλίμα, παιδεία, ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Ενδιάμεσα θα έχετε αντιληφθείότι δεν γίνεται καθόλου λόγος για την Ελλάδα ». Γέλια στο ακροατήριο. «Είναι επειδή το θέμα δεν περιέχεται στην επίσημη ημερήσια διάταξη» πρόσθεσε, επισείοντας την τρισέλιδη «ποιμενική επιστολή» – όπως ονομάζονται τέτοιες προσκλήσεις στην αργκό των Βρυξελλών- του προέδρου του Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι προς τους αρχηγούς των κρατών-μελών, στην οποία γίνεται λεπτομερής περιγραφή του προγράμματος.
Το υπόλοιπο ήταν μόνο συζήτηση για τη χώρα μας. «Το ίδιο θα γίνει σίγουρα και στις Βρυξέλλες» παρατήρησε δημοσιογράφος προκαλώντας νέα έκρηξη γέλιου στην αίθουσα.
Εκπρόσωπος της καγκελαρίας διευκρίνισε πάντως για μια άλλη φορά ότι στις Βρυξέλλες δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για βοήθεια στην Ελλάδα. «Τέτοια απόφαση θα ληφθεί μόνο σε περίπτωση ύστατης ανάγκης» είπε. «Και δεδομένου ότι τέτοια ανάγκη δεν υπάρχει προς το παρόν,δεν τίθεται θέμα απόφασης» πρόσθεσε. Η συζήτηση για το «ελληνικό θέμα» θα ενταχθεί στη γενικότερη προβληματική για την πορεία του ευρώ.
Ο ίδιος εκπρόσωπος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις χθεσινές πληρο φορίες, σύμφωνα με τις οποίες το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν συμφωνήσει κατ΄ αρχάς σε ένα σχέδιο για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα στη βάση της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Μην ξεχνάτεότι οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από το Παρίσι» είπε. «Εμείς δεν παίρνουμε θέση σε αυτό» . Σύμφωνα πάντως με άλλες πηγές, οι δύο πλευρές «τα έχουν βρει» και απλώς περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να ανακοινώσουν το κοινό τους σχέδιο.
Η στιγμή αυτή θα προκύψει, όπως όλα δείχνουν, όταν φανεί καθαρά ότι η ζυγαριά κλίνει αποφασιστικά υπέρ της πρότασης της κ. Μέρκελ για «ουσιώδη συμβολή» του ΔΝΤ στο θέμα της βοήθειας. «Ο συσχετισμός των δυνάμεων κλίνει όλο και περισσότερο προς το μέρος μας» είπε ο ίδιος εκπρόσωπος, υπαινισσόμενος το γεγονός ότι ως και προχθές ακόμη η γερμανίδα καγκελάριος ήταν εντελώς απομονωμένη στην Ευρώπη με την πρότασή της. «Αυτό ήταν το θέμα και της τηλεφωνικής συνομιλίας της καγκελαρίου με τον Γιώργο Παπανδρέου την περασμένη Κυριακή» αποκάλυψε. «Ο έλληνας πρωθυπουργός αποδέχεται επίσης την αρωγή του ΔΝΤ».
Μερίδα αναλυτών, μιλάει για ανέλπιστη μεν, αλλά «μεγάλη νίκη» της Ανγκελα Μέρκελ. Εκείνο που εξαίρουν είναι η επιτυχία της να φέρει «στα νερά της» τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο θέμα του ΔΝΤ, δίνοντας όμως παράλληλα την υπόσχεση ότι πρόκειται για μοναδική εξαίρεση και ότι το ίδιο Ταμείο θα μείνει μελλοντικά εκτός ευρωζώνης. «Η ώρα της μεγάλης κρίσης είναι η ώρα των πραγματιστών» έλεγε ένας από αυτούς. Και ο Σαρκοζί και η Μέρκελ δείχνουν ότι ανήκουν στους δεξιοτέχνες του είδους.