Χθες, μία ημέρα πριν από τη σημερινή κρίσιμη για την τύχη της Ελλάδας και του ευρώ Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, το ευρώ σημείωσε νέα «βουτιά» έναντι του δολαρίου και νέα πτώση-ρεκόρ έναντι του ελβετικού νομίσματος. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και η πιστοληπτική υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τον οίκο Fitch. Σημειωτέον από 1ης Δεκεμβρίου όπου το ραντάρ των επενδυτών, κερδοσκόπων και συντηρητικών, «έπιασε» το δημοσιονομικό χάος της χώρας μας, το ευρώ από 1,5081 δολάρια «βούτηξε» στα 1,3345 δολάρια, χάνοντας έτσι γύρω στο 12% της αξίας του έναντι του δολαρίου, ενώ έναντι του ελβετικού φράγκου σημείωσε πτώση-ρεκόρ στα 1,4284 ελβετικά φράγκα.

Η κατακόρυφη αυτή πτώση υποδηλώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών στο μέλλον του ενιαίου νομίσματος, οιαδήποτε και αν είναι η σημερινή έκβαση της Συνόδου Κορυφής για τη χώρα μας. Και τούτο διότι και μόνο η σφοδρή αντιπαράθεση Γερμανίας- Ελλάδος έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά, πλήττοντας το κύρος του ευρώ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο γεγονός από το ντεμπούτο του ενιαίου νομίσματος στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, την 1η Ιανουαρίου του 1999.

Ορισμένοι μάλιστα οικονομολόγοι προβλέπουν ότι τα εφετινά ενδέκατα γενέθλια του ευρώ ενδεχομένως να είναι και τα τελευταία τα οποία εορτάζει το ενιαίο νόμισμα.

Π ράγματι η αδυναμία και τα ποικίλα συμφέροντα των ευρωπαίων εταίρων μας να συμφωνήσουν στο όχι και τόσο πολυσύνθετο ζήτημα της βοήθειας που πρέπει να χορηγηθεί στη χώρα μας έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, μετατρέποντας το πρόβλημα της δημοσιονομικής κρίσης της Ελλάδας σε πρόβλημα ανικανότητάς τους να το επιλύσουν. Και όλα αυτά σε μια δύσκολη περίοδο, όπου οι περισσότερες χώρες-μέλη της ευρωζώνης επίσης είναι δημοσιονομικά άτακτες.

Τώρα τα σενάρια που εξυφαίνονται ποικίλλουν: από ακραία, όπως η διάλυση της ευρωζώνης, ως τα πλέον κοινότοπα, κάνοντας λόγο για αναιμική οικονομική ανάπτυξη, ανεξαρτήτως των προβλημάτων της Αθήνας.

Το μόνο καλό νέο για τη χώρα μας είναι η «βουτιά» του ευρώ, το οποίο μακάρι να κατρακυλήσει πολύ χαμηλότερα έναντι όλων των νομισμάτων. Και τούτο διότι η Ελλάδα εμφανίζοντας κολοσσιαίο εμπορικό έλλειμμα θα πρέπει, πάση θυσία, να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική στις παγκόσμιες αγορές.

Να μπορέσουν δηλαδή τα όποια ελληνικά προϊόντα να συναγωνιστούν στις αγορές του εξωτερικού και κυρίως στις αμερικανικές τις τιμές προϊόντων χωρών όπως η Κίνα, τα νομίσματα των οποίων είναι προσδεδεμένα στο δολάριο.

Ακόμη και οι γερμανοί βιομήχανοι και επιχειρηματίες άρχισαν να αισιοδοξούν μετά την τρέχουσα εξασθένηση του ευρώ. Σημειωτέον ότι ο σημαντικός δείκτης του Ινστιτούτου Ιfo που αποτυπώνει το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία έπαψε να υποχωρεί και ανέκαμψε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2007. Ενώ ο Ραλφ Βίτσερς, επικεφαλής οικονομολόγος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Βιομηχανιών, δήλωσε ότι «δεν γνωρίζω, ούτε έχω ακούσει, κανέναν που να είναι δυσαρεστημένος με την εξασθένηση του ευρώ», παρά το γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος και το κόστος των άλλων πρώτων υλών θα αυξηθεί επειδή τα εμπορεύματα τιμολογούνται σε δολάρια.