Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρατείνει πέραν του 2010 τα ήδη πιο ελαστικά μετά την κρίση, κριτήρια, τα οποία επιβάλλει στις τράπεζες για να τις δανείσει, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της, δίνοντας μια ανάσα στις ελληνικές τράπεζες.

Οταν θέλουν να αναχρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ, οι τράπεζες πρέπει να καταθέσουν σ΄αυτήν κριτήρια, τα οποία αποτελούνται από χρηματιστικά προϊόντα όπως είναι τα κρατικά ομόλογα.

Πριν από την κρίση, τα προϊόντα αυτά έπρεπε να έχουν πολύ υψηλό βαθμό αξιολόγησης ένα (μίνιμουμ Α-), αλλά η BCE χαλάρωσε τις απαιτήσεις της λόγω α της χρηματοπιστωτικής κρίσης το φθινόπωρο του 2008.

«Το συμβούλιο των διοικητών προτίθεται να διατηρήσει το κατώτατο επιτρεπόμενο όριο του ΒΒΒ- «πέραν του τέλους του 2010», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

«Σήμερα η Ευρώπη, είναι αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφάσεις. Πρέπει να ενισχύσουμε την επιτήρηση και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ. Πρέπει επίσης να αναβιώσουμε την έννοια της κοινής υπόθεσης, που αποτέλεσε το κίνητρο των ιδρυτών προγόνων μας», υπογράμμισε ο Τρισέ.

«Εφαρμόσιμη λύση» η συμφωνία Eurogroup

Μετά την απόφαση των χωρών – μελών της Ευρωζώνης για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας ο κ. Τρισέ δήλωσε: «Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που η κυβέρνηση στη ζώνη του Ευρώ βρήκε μία εφαρμόσιμη λύση» ανέφερε ο Τρισέ σε μη προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση των ηγετών του Eurogroup.

«Θεωρώ ότι η εφαρμόσιμη λύση προστατεύει, αυτό που για εμάς είναι αποφασιστικό, τις ευθύνες των κυβερνήσεων στη ζώνη του Ευρώ» πρόσθεσε, απαντώντας σε δημοσιογράφους που τον κάλεσαν να τοποθετηθεί μετά την ενημέρωση που έγινε από τον Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο κ. Τρισέ ανέφερε ότι βελτιώνεται η αξιοπιστία της Ελλάδας και εκτίμησε ότι ο μηχανισμός που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

«Είμαι σίγουρος ότι ο μηχανισμός που αποφασίστηκε σήμερα φυσιολογικά δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί και ότι η Ελλάδα σταδιακά θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς» τόνισε, επισημαίνοντας ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στον μηχανισμό βοήθειας δεν παραβιάζει την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αφήνει αμετάβλητες τις ευθύνες των κυβερνήσεων στη ζώνη του Ευρώ.

«Η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας είναι ιερή και απαραβίαστη και κανένας δεν την αμφισβητεί» τόνισε.

«Έχουμε πολύ καλή εκτίμηση για τη γνώμη του ΔΝΤ, συνεργαστήκαμε με το ΔΝΤ στην Αθήνα. Ουδέποτε είπα ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι αυτό ή εκείνο. Πάντα λέω ότι πρέπει να έχουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα από την πλευρά των κυβερνήσεων στη ζώνη του Ευρώ» διευκρίνισε.

Ερωτηθείς ποια θα είναι τα κριτήρια της ΕΚΤ όταν κληθεί να αντιμετωπίσει μία δυνητική έκκληση για βοήθεια από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο Τρισέ απάντησε: «Βλέπεις την κατάσταση, κάνεις μία κρίση για την χρηματοπιστωτική αστάθεια που μπορεί να προκύψει από αυτή για τη χώρα και για την Ευρωζώνη. Αυτά είναι τα κριτήρια, αλλά επαναλαμβάνω δεν υποθέτουμε ότι αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να ενεργοποιηθεί»