Oι αρκούδες ξύπνησαν στη Βόρεια Ελλάδα. Ο «ύπνος» τους, αν και σύντομος εφέτος, φαίνεται ότι ήταν ικανοποιητικός. Ο ήπιος, ως τα μέσα Ιανουαρίου, χειμώνας τις είχε κρατήσει ξύπνιες. Ακολούθησε όμως σφοδρή χιονόπτωση που τις έριξε σε χειμέριο ύπνο για περίπου δυόμισι μήνες. Στο, ακόμη και σήμερα, χιονισμένο Περιβαλλοντικό Κέντρο του «Αρκτούρου» στο Νυμφαίο της Φλώρινας έχουν πια ξυπνήσει οι 11 από τις 13 αρκούδες που φιλοξενούνται εκεί.
Μόνο ο νεαρός Μίσα από το Βελιγράδι- μια 15χρονη ψηλή και αδύνατη αρκούδα με μακριά μουσούδα, η οποία αγαπά ιδιαίτερα τα πρωινά γεύματα- δεν λέει να… ανοίξει το μάτι του. Αλλά και η Τασούλα , αφού άνοιξε ένα… βλέφαρο και είδε το χιόνι, είπε να ξαναπέσει για ύπνο ώσπου να λιώσει τελείως. Ετσι πρόσθεσε και άλλα φύλλα στο… στρώμα της και ξανακοιμήθηκε, για να ξυπνήσει τελευταία όπως κάθε χρόνο.
Αντίθετα, ο υπέργηρος σαρανταπεντάρης Ανδρέας – οι αρκούδες ζουν το πολύ 25 χρόνιαξύπνησε ακμαίος. Ο Γιωργάκης και η Ειρήνη μοιράστηκαν και εφέτος την ίδια φωλιά και ξύπνησαν ταυτόχρονα. Για τα υπόλοιπα μέλη της αρκουδοπαρέ- ας, τον Μήτσο , την Κατερίνα και τον Κυριάκο , η περίοδος ύπνου και αφαγίας, αν και σύντομη, τους άνοιξε την όρεξη. Η μοναχική Βέσνα παραμένει νευρική, αφού δεν καλοκοιμήθηκε. Τελευταία έπεσε στη… φωλιά της, πρώτη σηκώθηκε. Η Μπάρμπαρα, ο Μανώλης, ο Γιώργος και ο Ντιουκ δείχνουν να «χόρτασαν» τον ύπνο, καθώς είναι ιδιαίτερα δραστήριοι.
«Είναι πολύ σημαντικό οι αρκούδες του καταφυγίου να πέφτουν σε ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκονται κοντά στον φυσιολογικό κύκλο» λέει μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Βάσω Πετρίδου από τον «Αρκτούρο». Τα ζώα που φιλοξενούνται στο Νυμφαίο- σε ένα φυσικό δάσος οξιάς 50 στρεμμάτων- ζούσαν σε αιχμαλωσία όλη τους τη ζωή και δεν έχουν εκπαιδευθεί από τις μητέρες αρκούδες στη Φύση. «Είναι σημαντικό που έχουν προσαρμοστεί σε αυτόν τον φυσικό βιότοπο και έχουν αποκτήσει κατά το δυνατόν φυσικές συνήθειες. Οι περισσότερες αρκούδες μάλιστα έχουν φτιάξει μόνες τις φωλιές τους» επισημαίνει η κυρία Πετρίδου. Με τις άγριες αρκούδες της περιοχής, οι οποίες επίσης έχουν ξυπνήσει, επικοινωνούν μόνο οπτικά, διότι το καταφύγιο είναι περιφραγμένο. Οπως σημειώνει η κυρία Πετρίδου, «τα ζώα που πρέπει να παραμείνουν σε αιχμαλωσία, πρέπει να ζουν σε καταφύγια τα οποία αποτελούν φυσικό βιότοπο».
Η κινητικότητα των αρκούδων μετά τη χειμερία νάρκη είναι αυξημένη, αν και δεν είναι εύκολο να συναντήσει κανείς αρκούδα στο δάσος- συνήθως οσφραίνεται την παρουσία του ανθρώπου προτού εκείνος αντιληφθεί τη δική της και απομακρύνεται.