Με ανασχηματισμό της κυβέρνησής του ετοιμάζεται να αντιδράσει ο Νικολά Σαρκοζί στη μεγάλη ήττα που υπέστη στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, την περασμένη Κυριακή. Ηδη χθες παραιτήθηκε ο υπουργός Εργασίας Ξαβιέ Νταρκός, ο οποίος χρεώθηκε την αποτυχία της μεταρρύθμισης στο Συνταξιοδοτικό. Ο κ. Νταρκός, που είχε κατέλθει υποψήφιος στις εκλογές αλλά έχασε με συντριπτικό ποσοστό από τον Σοσιαλιστή αντίπαλό του, φημολογούνταν ότι ήταν από τους πρώτους που ετοιμαζόταν να απομακρύνει από την κυβέρνηση ο πρόεδρος. Αντικαταστάθηκε από τον υπουργό Προϋπολογισμού Ερίκ Βερτ, τη θέση θέση του οποίου αναλαμβάνει ένας πιστός πολιτικός στον πρώην πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ο Φρανσουά Μπαρόν.
Το αποτέλεσμα της κάλπης, το χειρότερο για την Κεντροδεξιά εδώ και 30 χρόνια, κατέδειξε ότι ο Νικολά Σαρκοζί είναι ευάλωτος σε πιθανούς διεκδικητές της προεδρίας κατά την αναμέτρηση του 2012 αλλά και την αδυναμία του να πείσει την κοινή γνώμη ότι επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Μεταξύ των πιθανότερων αντιπάλων του προβάλλουν ήδη, από το σοσιαλιστικό στρατόπεδο, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, και από τα δεξιά ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν.
Ασπονδος πολιτικός εταίρος του προέδρου ο κ. Ντε Βιλπέν αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη, την ίδια ημέρα που ενδεχομένως να ανακοινωθεί και ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, την ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος.
Η λέξη «ανασχηματισμός» ήταν στο στόμα όλων χθες στη Γαλλία. Το μόνο ερώτημα που ετίθετο αφορούσε το αν θα ήταν ευρύς, διορθωτικός ή τεχνικού χαρακτήρα. Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν συναντήθηκε με τον γάλλο πρόεδρο στο Μέγαρο των Ηλυσίων για να σχεδιάσουν τη στρατηγική της επόμενης ημέρας.
«Ο Σαρκοζί είναι αποφασισμένος να αντιδράσει» έγραψε η δεξιά «Φιγκαρό», αναγνωρίζοντας πάντως την «πλατιά νίκη της Αριστεράς».
Με καταμετρημένο χθες το 99,6% των ψήφων οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους απέσπασαν ποσοστό 53,8%, ενώ η κεντροδεξιά Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του προέδρου Σαρκοζί υποχώρησε στο 35,5%. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων σημείωσε αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών: 51% στον δεύτερο και 46% στον πρώτο γύρο.
Eπιπλέον, οι εκλογές αφήνουν τον γάλλο πρόεδρο απομονωμένο και εγκλωβισμένο μεταξύ μιας αναγεννημένης Αριστεράς και μιας ανανεωμένης Ακροδεξιάς, αφού το Εθνικό Μέτωπο (Front National) του Ζαν Μαρί Λεπέν έλαβε ποσοστά από 13%-22% στις 12 περιφέρειες όπου υπήρξαν υποψηφιότητες. Κατά την εβδομάδα που μεσολάβησε ανάμεσα στους δύο γύρους το FN αύξησε ακόμη περισσότερο τα ποσοστά του, φθάνοντας κατά μέσο όρο σχεδόν στο 18%, στο υψηλότερο ποσοστό που είχε επιτύχει ποτέ.
Οι Σοσιαλιστές προσέχουν να μην υψώσουν πολύ τους τόνους μετά τη νίκη τους, παρά τον ιστορικό της χαρακτήρα. Ο πρώην ηγέτης του κόμματος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι πρόκειται για «ψήφο δυσπιστίας» προς τον πρόεδρο Σαρκοζί, του οποίου η δημοτικότητα έχει υποχωρήσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά.