Ενα σημαντικό βήμα στον τομέα της νανορομποτικής πραγματοποίησαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, οι οποίοι ανέπτυξαν έναν νέο τύπο νανορομπότ. Τα νανορομποτάκια έχουν μέγεθος μερικών εκατομμυριοστών του χιλιοστού και κατασκευάζονται έτσι ώστε να εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό και να παρέχουν αποτελεσματικές ιατρικές θεραπείες.

Τα νανορομποτάκια τα οποία ανέπτυξαν οι ερευνητές του ινστιτούτου εισέρχονται στο κυκλοφορικό σύστημα ενός ατόμου που έχει καρκίνο και πυροδοτούν την ενεργοποίηση μορίων RNAi τα οποία μπλοκάρουν με τη σειρά τους τη δράση γονιδίων που ευνοούν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Τα νανορομπότ είναι επικαλυμμένα με την πρωτεΐνη τρανσφερίνη η οποία λειτουργεί ως είδος χημικού «πασπαρτού», ανοίγοντάς τους την πόρτα εισόδου στους όγκους ώστε να ενεργοποιήσουν το RNAi.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν μάλιστα τα πειράματα, στέλνοντας τέσσερις φορές την ημέρα τα νανορομποτάκια σε ασθενείς. Μάλιστα οι επιστήμονες προτίμησαν να μετέχουν στα πειράματα ασθενείς που έχουν διαφορετικού είδους όγκους, ώστε να διαπιστώσουν το εύρος της αποτελεσματικότητας των νανορομπότ. Μέχρι στιγμής έχει εξακριβωθεί ότι τα νανορομπότ καταφέρνουν να εισέλθουν στους όγκους και οι ερευνητές περιμένουν τώρα να διαπιστώσουν αν και σε ποιο βαθμό τους συρρικνώνουν.