Το φθινόπωρο σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, σύμφωνα με όσα δήλωσε, σήμερα, Τρίτη, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή Οδηγία για τις υπηρεσίες εσωτερικής αγοράς -την πρώην Οδηγία Μπολκενστάιν- στο εθνικό δίκαιο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σαχινίδης ανέφερε πως μετά το Πάσχα θα συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή για να συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους το θέμα. «Στόχος είναι το φθινόπωρο να έχουμε έτοιμη την σχετική νομοθετική παρέμβαση» συμπλήρωσε.
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ο εισηγητής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η Οδηγία (την οποία υπερψηφίζει το κόμμα του) εξαιρεί πολύ σημαντικούς τομείς υπηρεσιών από το άνοιγμά τους στις αγορές και πως δεν απελευθερώνει τα κλειστά επαγγέλματα.
«Πρέπει να δούμε το πώς συγκεκριμένες ομάδες πίεσης καταφέρνουν να εξασφαλίζουν συγκεκριμένα προνόμια, που σε μία κατάσταση κρίσης, όπως αυτή που βιώνει η ελληνική οικονομία, θα πρέπει με θάρρος να επανεξεταστούν» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Κυρίαρχο στοιχείο της συζήτησης υπήρξε η αντίθεση των κομμάτων της Αριστεράς στην Οδηγία, η οποία, όπως παρατήρησαν, παρά τις αλλαγές που επήλθαν, δεν εξασφαλίζει τους εργαζομένους από το ενδεχόμενο να συνυπάρχουν σε συγκεκριμένους κλάδους διαφορετικά εργασιακά καθεστώτα, δηλαδή εκείνα της χώρας προέλευσης των εργατών και εκείνα της χώρας απασχόλησής τους, με αποτέλεσμα την εξίσωση των όρων εργασίας προς το χειρότερο.
Αντίστοιχες ενστάσεις εξέφρασε και ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. Ηλίας Πολατίδης, ο οποίος επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί οριστικά επί της αρχής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι στη Σουηδία και την Φινλανδία, απαγορεύτηκαν κατόπιν απόφασης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, απεργίες εργαζομένων ενάντια στη δραστηριοποίηση επιχειρήσεων από την Λεττονία και την Εσθονία με εργασιακούς όρους που ισχύουν στις δύο τελευταίες χώρες.
Από πλευράς του, ο Νίκος Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ) διευκρίνισε πως υπάρχουν τέσσερις αντίστοιχες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δήλωσε πως «προφανώς καταψηφίζει την Οδηγία», ενώ αναρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την εισάγει στο εσωτερικό δίκαιο συνειδητά ή εξαναγκαζόμενη, καθώς «στο Ευρωκοινοβούλιο μονάχα δύο ευρωβουλευτές της την υπερψήφισαν».