Σε δύο πιθανές εκδοχές σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυγής της ΕΕ, στις 25-26 Μαρτίου, για την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, οδηγούν οι αγεφύρωτες διαφορές εντός της ΕΕ και κυρίως η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης Μέρκελ.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει τη «μη απόφαση» για την Ελλάδα, δηλαδή να μην συζητηθεί καν το θέμα της ευρω-βοήθειας και να υπάρξει μόνο μία απλή δήλωση «πολιτική στήριξης», όπως στις τελευταίες συναντήσεις των Ευρωπαίων ηγετών και των υπουργών Οικονομικών.
Το δεύτερο βλέπεισυμφωνία για το σχέδιο -εθελοντικού- δανεισμού σε διμερή βάση, αλλά η ενεργοποίηση αυτού του «μηχανισμού» θα γίνει μόνο σε περίπτωσηπου το Ελληνικό Δημόσιο κηρύξειουσιαστικά στάση πληρωμών.
Στο πλαίσιο του δεύτερου σεναρίου, η ενεργοποίηση του σχεδίου και η αποσαφήνιση σημαντικών παραμέτρων όπως το επιτόκιο ή η διάρκεια του δανείου, θα γίνεισε «δεύτερη φάση».
Σε αυτή τη φάση, μπορεί να υπάρξει και η εμπλοκή του ΔΝΤ, με τη χορήγηση ενός ποσού από το συνολικό πακέτο της ευρω-βοήθειας.
Το σχέδιο στήριξης που έχει επεξεργαστεί ο πρόεδρος της Κομισιόν, ΖοζέΜπαρόζο,προβλέπει τη χορήγηση δανείων σε διμερή βάση διμερούς, προς την Ελλάδα, εφόσον τα επιτόκια δανεισμού παραμείνουν σε απαγορευτικά επίπεδα.
Σε αυτό το σχέδιο μπορεί να συμμετάσχουνη βελγικήτράπεζα Dexia, γαλλική κρατική τράπεζα και τράπεζες των ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων, έτσι ώστε ναπαρακαμφθεί τοσυνταγματικό πρόβλημα στη Γερμανία.
Πάντως,η δήλωση του κ. Τρισέ ότι «τα υψηλά επιτόκια δανεισμού μίας χώρας δεν αποτελούν ‘έκτακτη και εξαιρετική περίσταση’ για την οποία θα ενεργοποιούνταν ένας ενδεχόμενος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης» δεν είναι και τόσο θετική για τη χώρα, καθώς ουσιαστικά απορρίπτεται το αίτημα της κυβέρνησης για δανεισμό με «λογικά» επιτόκια.