Αποστάσεις από τη λύση της απευθείας προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρχίζει να τηρεί η κυβέρνηση, πιέζοντας ακόμη περισσότερο για τη δημιουργία μηχανισμού οικονομικής βοήθειας από την Ευρώπη. Επειτα από επικοινωνιακή και πολιτική αμφιταλάντευση πολλών εβδομάδων η κυβέρνηση κήρυξε από χθες τριήμερο «σιωπητήριο» εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και εγκαταλείπει τις αναφορές περί προσφυγής στο ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι η διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους ηγέτες θα πρέπει να επικεντρωθεί πλέον σε λύση «εντός της ευρωζώνης» και με την εποπτεία και τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η στρατηγική την οποία ακολουθεί πλέον το Μέγαρο Μαξίμου στρέφεται στην προσπάθεια να πειστούν οι ευρωπαίοι εταίροι να αποδείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και την υποστήριξή τους στα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, βοηθώντας με τις πρωτοβουλίες τους και τις αποφάσεις της Παρασκευής στην προσπάθεια κατευνασμού των αγορών και στη θωράκιση της Ελλάδος από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ της προηγούμενης Παρασκευής ο κ. Παπανδρέου πίσω από κλειστές πόρτες μίλησε αρκετές φορές για το ενδεχόμενο προσφυγής στον Οργανισμό. Από τη στιγμή όμως που ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και λίγο νωρίτερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι τα δεδομένα άλλαξαν. Ακολούθησε την Κυριακή το τηλεφώνημα με τη γερμανίδα καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ. Το Μέγαρο Μαξίμου και η καγκελαρία εξέδωσαν ανακοινώσεις, στις οποίες κυρίαρχα στοιχεία ήταν ότι η Ελλάδα δεν ζητεί οικονομική βοήθεια και ότι η Γερμανία θα πράξει τα δέοντα για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην ευρωζώνη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έστω και την τελευταία στιγμή έδειξε να λαμβάνει το μήνυμα που εξεπέμφθη από το εξωτερικό ( «η σιωπή είναι χρυσός» ήταν μια χαρακτηριστική σύσταση της «Wall Street Journal» την προηγούμενη Παρασκευή) και από χθες υπήρξε στροφή της κυβέρνησης σε επίπεδο τακτικής με τις αναφορές στο ΔΝΤ να εκλείπουν πλέον από το λεξιλόγιο του Πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Οι απαντήσεις του κ. Γ. Πεταλωτή ήταν σημαντικά διαφοροποιημένες χθες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και το διάστημα που προηγήθηκε. «Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα: ευρωπαϊκή λύση ή ΔΝΤ.Η δική μας επιλογή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Χαρακτηριστικότερη όλων εξάλλου ήταν η εξής δήλωση: «Ειδικάλίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής,πιστεύω ότι είναι λίγο εκτός δεοντολογίας να μιλήσω εγώ υποθετικά για το τι θα γίνει. Γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι και οι διεθνείς αγορές περιμένουν μια κουβέντα όλων μας για να αντιτάξουν τα συμφέροντά τους απέναντι στη χώρα μας,για να υπάρχει μια ανατροπή».