Το μονοπάτι της Σκιαδενής
Το μοναστήρι της Παναγίας Σκιαδενής (φωτογραφία κάτω)είναι σεβάσμιο προσκύνημα όλης της Ρόδου, μέχρι και της Χάλκης απέναντι. Στο Σκιάδι φέρνει τον επισκέπτη μια διακλάδωση (4 χλμ.) από τον παραλιακό δρόμο μεταξύ Κατταβιάς (10 χλμ. Μετά) και Απολακκιάς (6 χλμ. μετά τη διασταύρωση). Στο Βάτι, απέναντι από τον ελαιώνα του Κλεόβουλου, ξεκινά το μονοπάτι της Σκιαδενής.
Πρόκειται για τη διαδρομή που ακολουθεί η εικόνα της Παναγίας για να πάει από το Βάτι στο Ασκληπειό την εβδομάδα μετά το Πάσχα, όταν οι κάτοικοι της περιοχής παίρνουν την εικόνα από το Σκιάδι και τη μεταφέρουν με τα πόδια από χωριό σε χωριό. Μια παράδοση της περιοχής δείχνει ότι η παλιά πίστη που ήθελε τον Θεό και με ανθρώπινες ιδιότητες επιβιώνει ακόμη. Η εικόνα της Σκιαδενής δεν πηγαίνει στην Προφύλια γιατί υπάρχει εκεί παρόμοια εικόνα της Παναγίας. Ετσι βγήκε ότι οι δύο εικόνες είναι τσακωμένες και η Παναγιά της Προφύλιας είπε τη Σκιαδενή «γυρουλού» γιατί γυρίζει στα χωριά και «λιλού» γιατί έχει κρεμασμένα πάνω της πολλά τάματα…
ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ
Οι καλαφουνοί του Νότου
Το τελετουργικό της Μεγάλης Εβδομάδας είναι κατανυκτικό στις εκκλησιές όλων των χωριών.Οταν ο τελάλης ξυπνούσε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου τους χωριανούς για να πάνε στην Ανάσταση, στην αυλή της κάθε εκκλησίας άναβαν οι καλαφουνοί για να «σπάσουν» την υγρασία που πλανιόταν στην ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα.Ετσι έμεινε το έθιμο και τώρα ανάβουν μεγάλες φωτιές,όσο πιο μεγάλες μπορούν δίπλα στις εκκλησίες.
Η νόστιμη «λακάνη»
Στα χωριά της Νότιας Ρόδου σιγοβράζει στους ξυλόφουρνους η «λακάνη»,το παραδοσιακό φαγητό του Πάσχα (χοντροαλεσμένο σιτάρι με κατσικίσιο κρέας και ντομάτα μέσα σε πήλινη,παλιά λεκάνη).Αυτό είναι το εξαιρετικό φαγητό των εορτών και του πασχαλινού τραπεζιού. Η ζωή στους αμμόλοφους
Βγαίνοντας στον Πάνω Γιαλό,από την Κατταβιά,μπαίνετε στην επικράτεια της παρθένας φύσης.Η περιοχή προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Νatura 2000» και εκτείνεται σε όλη την παραλία ως τον όρμο της Απολακκιάς και συνεχίζει και μετά τη Μονόλιθο.
Τα κύματα σβήνουν σε αμμουδιές, μπροστά στους αμμόλοφους, όπου απλώνουν τις ρίζες τους δημιουργώντας σουρεαλιστικές εικόνες οι αγριόκεδροι.Από την άμμο αναδύονται και ανθίζουν το καλοκαίρι από τα χάδια του ήλιου αγκαλιές ολόκληρες από λευκά κρινάκια.Ειδικά στους Φούρνους της Απολακκιάς υπάρχουν τόσο πολλά κρινάκια που ολόκληρη η παραλία μοιάζει με ανθόκηπο.
Ο Αγιος Γεώργιος Βάρδας
Η πινακίδα αριστερά,λίγο πριν από την έξοδο από την Απολακκιά,δείχνει τον δρόμο για το φράγμα (5 χλμ.).Τα πεύκα αγκαλιάζουν τη μικρή,γαλάζια λίμνη αλλά και το επίσης μικρό,πετρόκτιστο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Βάρδα (χτίστηκε το 1290),πριν από το φράγμα αριστερά.Οι πρόσφατα συντηρημένες τοιχογραφίες του δημιουργούν αγαλλίαση,ανάλογη με αυτήν που αποπνέει και το τοπίο γύρω του.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Ακτοπλοϊκώς με καθημερινά δρομολόγια από Πειραιά (τηλ.210
4582.640 και 210 8919.800).Αεροπορικώς καθημερινές πτήσεις της Ολυμπιακής (τηλ.210 3550.500 από κινητό,801 8010.101 από σταθερό,www. olympicair.
com) και της Αegean Αirlines (τηλ.210 6261.000 και www.
aegeanair. com) από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.
ΔΙΑΜΟΝΗ: Ενδεικτικά, στη Βλυχά,στις σουίτες του πολυτελούς Lindian Village,τηλ.22440
47361-4,με ιδιωτικές πισίνες και ανθισμένους κήπους.
Στο Κιοτάρι,στα μεγάλα συγκροτήμα τα Rodos Μaris,τηλ.22440 47000,
Rodos Village,τηλ.22440 47201-6,
Rodos Ρrincess,τηλ.22440 47102,στα παρεΐστικα διαμερίσματα του Νίκου Κορονέλου,τηλ.22440 47321,και στο ξενοδοχείο Κiotari Βeach,τηλ.
22440 47321.
ΦΑΓΗΤΟ: Στο Κιοτάρι,στο εστιατόριο «Μούρελλα».Στην παραλία στο Γεννάδι στην ψαροταβέρνα «Κλήμης».Στη Σαλαμίνα,στην ψαροταβέρνα «Βότσαλο».Στο Πλημμύρι,στην ψαροταβέρνα του Αντώνη για φανταστικό χταπόδι και ψάρια στα κάρβουνα.Στο Βάτι, στον «Πλάτανο» και στον «Πέτρινο Καφενέ».Στα Προφύλια,στο «Λημέρι του Ληστή».Στην Αρνίθα στον Μαχαιράκη.Στη Λαχανιά και στη Χρυσούλα.Στην Ιστριο στην κυρία Μαρίτσα.Στη Λίνδο στον φημισμένο Μαυρίκο.