Δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο των φορολογικών μεταβολών τις οποίες προτίθεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση σύντομα, εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης η οποία έχει ταρακουνήσει τη χώρα. Το σχέδιο χωρίζεται σε πέντε ενότητες:
Περιλαμβάνει μεταβολές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, μεταβολές στη φορολογία των επιχειρήσεων, στη φορολογία κατοχής ακίνητης περιουσίας, μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής και την παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της έρευνας.
Είναι αναμφίβολο ότι οι μεταβολές, έχουν κατ΄ αρχήν εισπρακτικό χαρακτήρα. Η αύξηση των εσόδων αποτελεί στην παρούσα συγκυρία αδήριτη αναγκαιότητα, αφού το 50% του ποσοστού μείωσης του ελλείμματος θα πρέπει να προέλθει, σύμφωνα με ό,τι έχει προϋπολογισθεί, από την αύξηση των εσόδων. Στοχεύονται κυρίως τα μεγάλα εισοδήματα, η μεγάλη ακίνητη περιουσία, οι φοροδιαφεύγοντες και οι φοροαποφεύγοντες. Από την άλλη επιδιώκεται ελάφρυνση των μικρομεσαίων εισοδημάτων καθώς και της μικρής αξίας ακίνητης περιουσίας αφού διπλασιάζεται το αφορολόγητο που προέβλεπε το ΕΤΑΚ. Από την άποψη αυτή μπορεί να λεχθεί ότι οι μεταβολές που δρομολογούνται έχουν και αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Αυξάνονται τα βάρη των οικονομικώς ισχυρών, ενώ μειώνονται οι επιβαρύνσεις των οικονομικώς ασθενεστέρων. Αυτή η μείωση όμως των βαρών έχει ήδη εξανεμισθεί από την αύξηση των έμμεσων φόρων και των φόρων κατανάλωσης, οι οποίοι βαρύνουν κυρίως τις οικονομικά ανίσχυρες τάξεις.
Βεβαίως πολλά από τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν κρίνονται θετικά. Ετσι, για παράδειγμα, η καθιέρωση ενιαίας κλίμακας φόρου με μεγαλύτερη προοδευτικότητα, η κατάργηση των αδικαιολόγητων φοροαπαλλαγών, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολογίας, η θέσπιση του λογιστικού τρόπου προσδιορισμού των αμοιβών και κερδών για όλα τα επαγγέλματα, αποτελούν θετικά βήματα διότι αποκαθιστούν την αρχή της ίσης φορολογικής μεταχείρισης. Ορθώς εξάλλου επαναφέρεται η φορολογία των μισθωμάτων ακινήτων που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία, ο συντελεστής φόρου όμως που ορίζεται, θεωρείται υψηλός, ενώ ο νέος τρόπος τεκμαρτού προσδιορισμού των εισοδημάτων για τον οποίο γίνεται πολύς λόγος ωσάν να είναι πανάκεια, είναι βέβαιο ότι ελάχιστα θα προσφέρει.
Η απόδοση των νέων φορολογικών μεταβολών επαφίεται στην καλή θέληση των πολιτών και την ικανότητα των αρχών να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών, οι οποίες πρέπει να εφαρμόσουν νέες μεθόδους εργασίας και κυρίως να προσφέρουν υπηρεσίες με ήθος. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση όλων, ανεξάρτητα από πολιτικές προτιμήσεις, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βοηθηθεί διότι οι περιστάσεις είναι κρίσιμες και το μέλλον της χώρας αβέβαιο.