O Ι. Κ. Σιωμόπουλος απαντά σε απορίες αναγνωστών σχετικά με φορολογικά θέματα:

* Ο κ. Κωνσταντίνος Λιανόπουλος
ερωτά:
«Σχεδιάζω να κάνω δωρεά στο τέκνο μου 375.000 ευρώ για να αγοράσει διαμέρισμα δεκαετίας 175 τ.μ., αντικειμενικής αξίας 263.000 ευρώ περίπου (αγορά πρώτης κατοικίας). Κατά τη γνώμη μου το ποσό της δωρεάς δεν φορολογείται με 10%, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρ. 34 του Ν. 2961/01, ούτε έχει ΦΜΑ η αγορά (απαλλαγή ως 200 τ.μ.). Το δε τεκμήριο αγοράς καλύπτεται από την αφορολόγητη δωρεά. Επιθυμώ όμως και τη δική σας άποψη πάνω στο θέμα αυτό. Επίσης να μου υποδείξετε σε ποιους κωδικούς και με ποια ποσά θα καταχωριστούν η δωρεά και η αγορά (Ε1 τέκνου και γονέα), καθώς και σε ποια ΔΟΥ θα υποβληθεί η δήλωση δωρεάς δεδομένου ότι η ΔΟΥ του γονέα είναι η ΚΓ Αθηνών και του τέκνου η ΔΟΥ Βύρωνα».

Απάντηση:

1) Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 34 του Ν. 2961/2001, δεν θεωρείται δωρεά για την επιβολή φόρου το ποσό της δωρεάς που παρέχεται σε φυσικό πρόσωπο έγγαμο ή ενήλικο άγαμο για την αγορά ακινήτου εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα μέχρι του οποίου έτυχε απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτου σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 1078/1980, καθώς και για την ανέγερση οικοδομής ως πρώτης κατοικίας για εμβαδόν που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες αυτού. Συνεπώς δωρεά οποιουδήποτε χρηματικού ποσού για την αγορά πρώτης κατοικίας, η οποία καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του αγοραστή και εμβαδού ως 200 τ.μ., απαλλάσσεται του φόρου δωρεάς, εφόσον βέβαια στο συμβόλαιο μεταβίβασης ως αξία του αγοραζομένου ακινήτου αναγραφεί τουλάχιστον το ποσό της δωρεάς. 2) Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 87 του 2961/2001, αρμόδια ΔΟΥ για την παραλαβή των δηλώσεων δωρεάς είναι η ΔΟΥ της κατοικίας του δωρητή. 3) Ο γιος σας θα γράψει το ποσό της δωρεάς στον κωδικό 781, διότι η αγορά πρώτης κατοικίας πάνω από 120 τ.μ. αποτελεί τεκμήριο για την αξία της κατοικίας που αναλογεί στο εμβαδόν πάνω από 120 τ.μ. Εσείς θα γράψετε το ποσό της δωρεάς στον κωδικό 725 διότι, σύμφωνα με τη διάταξη της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 17 του ΚΦΕ, οι δωρεές χρηματικών ποσών αποτελούν τεκμήριο, με εξαίρεση τις δωρεές στο Δημόσιο, στους δήμους κ.λπ.

Φορολογία ετερόρρυθμης εταιρείας
* Ο κ. Βασίλης Βασιλείου ερωτά:
«Πώς φορολογείται πλέον μία ετερόρρυθμη εταιρεία με δύο άτομα (ένας ομόρρυθμος με 5% ποσοστό και ένας ετερόρρυθμος με 95% ποσοστό στην εταιρεία). Το 95% του ετερόρρυθμου γίνεται να φορολογείται όλο με 20%; Σε ομόρρυθμη εταιρεία είναι υποχρεωτικό το 50% να φορολογείται με 20% και το υπόλοιπο να πηγαίνει στους ομόρρυθμους;Ή μήπως γίνεται να μην υπάρχει το δεύτερο 5% και να φορολογείται όλο μέσα στην ΟΕ με 20%;». Απάντηση:

1) Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ΚΦΕ, οι ομόρρυθμες και οι ετερόρρυθμες εταιρείες, καθώς και οι κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, φορολογούνται με συντελεστή 20%. Προκειμένου για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες και τις κοινωνίες κληρονομικού δικαίου, στις οποίες κοινωνίες περιλαμβάνονται και ανήλικοι, αφαιρείται επιχειρηματική αμοιβή ως για τρεις ομόρρυθμους εταίρουςφυσικά πρόσωπα ή ως για τρεις κοινωνούς-φυσικά πρόσωπα με τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής. Η επιχειρηματική αμοιβή προσδιορίζεται με την εφαρμογή του ποσοστού συμμετοχής κάθε εταίρου ή κοινωνού στο 50% των καθαρών κερδών της εταιρείας ή κοινωνίας που δηλώθηκαν με την ετήσια δήλωση φορολογίας. 2) Ετσι στη δική σας περίπτωση, αν υποτεθεί ότι η εταιρεία σας πραγματοποίησε το 2009 καθαρά κέρδη 100.000 ευρώ, ποσό (100.000 Χ 50%) = 2.500 ευρώ αποτελεί την επιχειρηματική αμοιβή, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα φορολογηθεί στο όνομα του νομικού προσώπου. 3) Για να έχετε μικρότερη φορολογική επιβάρυνση θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής σας στην εταιρεία σε ποσοστό 30% ή 40%.

Φορολογία ιδιοκτήτη ταξί
* Oκ. Παναγιώτης Χαριτόπουλος
ερωτά:
«Είμαι ιδιωτικός υπάλληλος με αποδοχές περίπου 17.000 ευρώ. Σκέφτομαι για αγορά ταξί με τραπεζικό δάνειο. Η Εφορία με ποιον τρόπο θα με φορολογήσει; Ως μισθωτό ή ως ιδιοκτήτη ταξί; Αν με φορολογήσει και με τις δύο ιδιότητες, ποια θα είναι η φορολογία;».

Απάντηση: Το καθαρό εισόδημα τωνιδιοκτητών ταξί προσδιορίζεται με τεκμαρτό τρόπο. Το καθαρό αυτό εισόδημα προστίθεται στα λοιπά εισοδήματα του ιδιοκτήτη και φορολογείται με την κλίμακα φόρου. Είναι ωστόσο πολύ πιθανόν ο τεκμαρτός τρόπος προσδιορισμού του καθαρού εισοδήματος των ιδιοκτητών ταξί να καταργηθεί και να εισαχθεί ο λογιστικός προσδιορισμός αυτού του εισοδήματος. Και σε αυτή την περίπτωση το καθαρό εισόδημα που θα προκύπτει ως διαφορά εσόδων και δαπανών θα προστίθεται στα λοιπά εισοδήματα του ιδιοκτήτη και θα φορολογείται στο όνομά του.