«Καλλικράτη» και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους θέτει άμεσα σε ισχύ η κυβέρνηση! Προχωρεί σε ενοποίηση όλων των υφισταμένων σωμάτων ελέγχου, στον απεγκλωβισμό τους από τις πολιτικές διαθέσεις και σκοπιμότητες των (εκάστοτε) υπουργών, στην αυστηροποίηση των ελέγχων και στην αλλαγή της διαδικασίας άσκησης πειθαρχικού και ποινικού ελέγχου κατά των επίορκων υπαλλήλων. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα του «μαύρου χρήματος» κ. Γ. Ζορμπάς, που κατ΄ εντολήν του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου είχε οριστεί επικεφαλής της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την ενοποίηση των σωμάτων ελέγχου, έχει ολοκληρώσει το έργο του και αναμένεται να παραδώσει σύντομα το σχετικό νομοσχέδιο στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, από την άλλη πλευρά, μετά το νέο σύστημα προαγωγών στο Δημόσιο, προχωρεί σε βαθιές τομές γύρω από το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτές περιλαμβάνουν την αλλαγή του τρόπου άσκησης των πειθαρχικών ελέγχων κατά των επίορκων κρατικών λειτουργών και την τροποποίηση της σύνθεσης των πειθαρχικών συμβουλίων.
Ο κ. Ζορμπάς μιλώντας προς «Το Βήμα» κατέστησε σαφές ότι έχει ουσιαστικά ολοκληρώσει την επεξεργασία των ρυθμίσεων για τους νέους «Ράμπο» της δημόσιας διοίκησης. «Το νομοσχέδιο για την ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών είναι έτοιμο» είπε. Σύμφωνα με αυτό οι (νέοι) ελεγκτές «θα έχουν δικαιοδοσία σε ολόκληρο τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα».
Α ποστολή τους θα είναι η διενέργεια ερευνών στις υπηρεσίες, η επιβολή διοικητικών κυρώσεων, η άσκηση πειθαρχικών ελέγχων και η διενέργεια προκαταρτικών ερευνών. Θα συσταθεί, με άλλα λόγια, ένα νέο σώμα ελέγχου, που θα έχει ευρείες αρμοδιότητες, ανάλογες με αυτές του ΣΔΟΕ, οι οποίες θα παρέχουν σοβαρά εχέγγυα για την αποκάλυψη σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς. «Στόχος,εκτός των άλλων,είναι να ενοποιηθεί και το διάσπαρτο νομοθετικό υλικό γύρω από τη λειτουργία των σωμάτων ελέγχου» επισημαίνει ο κ. Ζορμπάς.
Το νέο σώμα ελέγχου, όπως θα προβλέπεται στη νομοθετική ρύθμιση, αποκτά νέα ενιαία δομή και λειτουργία και επι φορτίζεται με νέες αρμοδιότητες ελέγχου και άσκησης πειθαρχικών διώξεων. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο, μία Γενική Γραμματεία, που θα υπάγεται κατά πάσα πιθανότητα στο υπουργείο Εσωτερικών, με διευρυμένες αρμοδιότητες, υπό τον έλεγχο της οποίας θα τεθούν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του «στενού» και ευρύτερου δημόσιου τομέα, με εξαίρεση βεβαίως τους μηχανισμούς που υπάγονται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Οικονομικών. Η Γραμματεία αυτή θα λειτουργεί ανεξάρτητα και πάνω από τους υπουργούς που είναι επικεφαλής κάθε υπουργείου, οι οποίοι ως τώρα «καθοδηγούσαν» ουσιαστικά τους ελέγχους, γεγονός που υπονόμευε εκ των προτέρων οποιοδήποτε αποτέλεσμα.
Η πρωτοβουλία αυτή, που έχει στόχο «να τεθεί τέλος στην ατιμωρησία των στελεχών της δημόσιας διοίκησης που εκμεταλλεύονται τα παραθυράκια που αφήνει ορθάνοικτα το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών» , υπαγορεύεται πλέον και από την αλλαγή των υπουργείων.
Η ενοποίηση των υφισταμένων σωμάτων ελέγχου θα συνοδευτεί, ταυτόχρονα, και με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων τις οποίες επεξεργάζεται ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης με σκοπό την κατοχύρωση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων και θα επιφέρουν, εκτός των άλλων, και αλλαγή της σύνθεσης των πειθαρχικών συμβουλίων, τροποποίηση του υφισταμένου καθεστώτος απονομής της δικαιοσύνης σε υποθέσεις διαφθοράς και ενίσχυση της νομικής προστασίας των ελεγκτών. Η άποψη που πρυτανεύει στο υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι «οι κρατικοί λειτουργοί, όπως και οι πολιτικοί, δεν είναι όλοι ίδιοι. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τους έντιμους και τους άξιους και να καταργήσουμε το καθεστώς της ατιμωρησίας για τους επίορκους». Στις προωθούμενες ρυθμίσεις θα συμπεριληφθούν, μέσω της αλλαγής της σύνθεσης των πειθαρχικών συμβουλίων, ασφαλιστικές δικλίδες που θα αχρηστεύουν στην πράξη την κακώς νοούμενη «συναδελφική αλληλεγγύη» σε υποθέσεις διαφθοράς. Η ως τώρα πρακτική έχει ως αποτέλεσμα ένας πολύ μικρός αριθμός επίορκων κρατικών λειτουργών να τιμωρείται πραγματικά όταν παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη.
Η ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ
Στο νέοΕνιαίο Σώμαθα τεθούν, τα εξής σώματα ελέγχου, που λειτουργούν σήμερα το καθένα ξεχωριστά: \344 ΕπιθεωρητώνΕλεγκτών Δημόσιας Διοίκησης \344 Επιθεωρητών Εργασίας \344 Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας \344 Ελεγκτών Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών \344 Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων \344 Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το νέο Σώμα ΕπιθεωρητώνΕλεγκτών Δημόσιας Διοίκησης θα… 3 διενεργεί συντονισμένους ελέγχους ύστερα από καταγγελίες για υποθέσεις διαφθοράς 3 ξεσκονίζει τα περιουσιακά στοιχεία και θα ανοίγει τραπεζικούς λογαριασμούς 3 διενεργεί προκαταρκτικές εξετάσεις σε βάρος διεφθαρμένων υπαλλήλων