O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ τάχθηκε χθες υπέρ της θέσπισης αυστηρότερων κανονισμών και εποπτείας της τεράστιας κερδοσκοπικής αγοράς όπου παίζονται πελώρια στοιχήματα στo ασφάλιστρo κινδύνου (credit default swap- CDS). Δεν τόλμησε ωστόσο ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης να δηλώσει ότι θα πρέπει να χαρακτηριστούν παράνομα τουλάχιστον τα παιχνίδια με CDS σε συμβόλαια κρατικών ομολόγων τα οποία δεν κατέχουν οι κερδοσκόποι, τα αποκαλούμενα «naked CDSs».

Ειδικότερα στη ζώνη του ευρώ, μετά τις τεράστιες κερδοσκοπικές επιθέσεις, θα έπρεπε εδώ και τώρα να αποφασιστεί η γενική απαγόρευση των naked CDSs. Επισημαίνεται ότι τα naked CDSs είναι εξωχρηματιστηριακά συμβόλαια (over-the-counter- ΟΤC) για όσους στοιχηματίζουν κατά των διαφόρων κυβερνήσεων και πρόσφατα κατά της Ελλάδας αλλά δεν κατέχουν τα κρατικά ομόλογά τους. Συνεπώς είναι παράλογο αν όχι εγκληματικό να θεωρούνται νόμιμα προϊόντα τα οποία αποσταθεροποιούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα ή ρίχνουν στον γκρεμό μια χώρα, όπως τόσο καιρό γίνεται με τα CDSs που ποντάρουν στη χρεοκοπία της χώρας μας.

Σημειωτέον ότι χθες το συμβόλαιο για ασφάλιστρο κινδύνου στα πενταετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου εκτινάχθηκε και πάλι στα ύψη, στις 325 μονάδες βάσης. Ανοδικά όμως κινήθηκαν και τα ισπανικά, πορτογαλικά και ιταλικά CDSs. Επιπλέον το ευρώ σημείωσε περαιτέρω πτώση έναντι του δολαρίου. Βούτηξε στα 1,3533 δολάρια και είχε περαιτέρω πτωτικές τάσεις.

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε σε χθεσινή συνάντηση για τη διαχείριση της κρίσης από τις τράπεζες, ο κ. Τρισέ επισήμανε ότι είναι σημαντικό «ορισμένα κύρια χρηματοπιστωτικά εργαλεία, τα οποία σχεδιάστηκαν για να παρέχουν ασφάλιση κατά των κινδύνων, να μη χρησιμοποιούνται για κερδοσκοπικούς λόγους». Χαρακτήρισε επίσης ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης προτεραιότητα-«κλειδί» την ευρύτερη χρησιμοποίηση του κεντρικού συστήματος διατραπεζικών συμψηφισμών, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά των CDSs, αλλά και μείωση των κινήτρων για ανάληψη «υπερβολικών κινδύνων».

Οι εποπτικές αρχές και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού αναζητούν τρόπους προκειμένου να βελτιώσουν τη διαφάνεια και να αυξήσουν τον έλεγχο στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές (over-the-counter- ΟΤC) στα παράγωγα (derivatives), συμπεριλαμβανομένων των CDSs, από το 2008 και κυρίως μετά τη χρεοκοπία της Lehman Βrothers. Ακόμη ωστόσο δεν έχουν καταφέρει τίποτε παρ΄ ότι τα παιχνίδια των μεγαλοκερδοσκόπων με το ευρώ και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα απειλούν να παρασύρουν το ευρω-οικοδόμημα.

Ο επίτροπος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ έχει υποσχεθεί ότι ως το φθινόπωρο θα έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα περιλαμβάνει οδηγίες που αφορούν τα ασφάλιστρα κινδύνου επί των κρατικών ομολόγων. Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται ότι ως τον Ιούνιο θα έχει καταθέσει σχέδιο νόμου για τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές στα παράγωγα, περιλαμβανομένων των CDSs.