O νόμος των ακουσίων επιπτώσεων λειτουργεί πλήρως στη βιομηχανία της πράσινης ενέργειας. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ρίχνουν δισεκατομμύρια στη βιομηχανία για να εξασφαλίσουν ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Ωστόσο, καθώς αρχίζουν να προγραμματίζουν περιορισμούς στις επιδοτήσεις, οι επιχειρηματίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διαγκωνίζονται να προλάβουν να εξασφαλίσουν κρατικές ενισχύσεις και τα κέρδη τους προτού κλείσει η στρόφιγγα. Και αυτό είναι ακριβώς που δημιουργεί την αστάθεια της αγοράς που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν.

«Οι επιχειρηματίες θέλουν να ξεκινήσουν τα έργα όσο γίνεται πιο γρήγορα» είπε ο Τιμ Γουόρχαμ, διευθυντής του τμήματος οικονομικών συμβουλών της Deloitte & Τouche LLΡ από το Λονδίνο.

«Ξέρουν ότι οι ευκαιρίες για σούπερ κέρδη δεν θα κρατήσουν για πάντα». Υστερα από τα 25 δισ. δολάρια που δόθηκαν συνολικά πέρυσι σε οικονομική τόνωση, οι χώρες αναμένεται να δαπανήσουν επιπλέον 60 δισ. δολάρια το 2010 για να στηρίξουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως αιολική και ηλιακή, σύμφωνα με το τμήμα ενέργειας του Βloomberg. Η Ισπανία και η Γερμανία, οι δύο μεγαλύτεροι επενδυτές σε πράσινη ενέργεια στην Ευρώπη, έχουν βάλει στην άκρη σχεδόν 13 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσουν τέτοια έργα.

Η κρατική στήριξη θα οδηγήσει σε πρόσθετη επένδυση 140 δισ. δολαρίων από ιδιωτικά κεφάλαια για να επενδυθούν στη βιομηχανία αυτή κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Βloomberg. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι επενδύσεις στα αιολικά και στα ηλιακά των ΗΠΑ, σε έργα που θα κατασκευαστούν ως το τέλος του 2010. Η Ιταλία, που προσφέρει μερικές από τις υψηλότερες επιδοτήσεις στην Ευρώπη, θα εγκαταστήσει κάπου 1 γιγαβάτ νέων ηλιακών πινάκων μέσα στο 2010, σύμφωνα με την Κάσιντι Ντελάιν, αναλύτρια ηλιακής ενέργειας στην Εmerging Εnergy Research από το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Αυτό το ποσό είναι σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που δόθηκε πέρυσι, εκτιμά, προσθέτοντας: «Ο κλάδος αναπτύσσεται με καλπασμούς».

Τα σχέδια για περικοπές στα δημοσιονομικά ελλείμματα ωστόσο σημαίνουν ότι τα σημερινά επίπεδα επιδοτήσεων δεν θα κρατήσουν για πολύ, εκτίμησε ο Γουόρχαμ τής Deloitte. Οι επιχειρηματίες της πράσινης ενέργειας μπορεί να πιεστούν να περιορίσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, καθώς πολλά από τα αιολικά και τα ηλιακά πάρκα παραμένουν μη κερδοφόρα αν δεν στηριχθούν από κρατικές επιδοτήσεις. Οι μειωμένες αποδόσεις οδηγούν και σε συγκεντροποίηση. Οι μεγάλοι επενδυτές, ιδιαίτερα οι εταιρείες που εξαρτώνται από συμβατικές πηγές ενέργειας, μπορεί να αναλάβουν σχέδια των επιχειρηματιών που θα προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν τις ζημιογόνες επενδύσεις τους, λέει ο Γουόρχαμ. «Οι συγχωνεύσεις είναι αναπόφευκτες, καθώς επιβιώνει ο καλύτερος» πρόσθεσε.

Οι εταιρείες θα πρέπει να εκμεταλλευτούν ιδιαίτερα τον επόμενο ενάμιση χρόνο, καθώς οι επιδοτήσεις για πράσινη ενέργεια θα αρχίσουν να περιορίζονται.

Στις ΗΠΑ οι ομοσπονδιακές ενισχύσεις για τα ηλιακά και τα αιολικά σχέδια θα περιοριστούν στα τέλη της χρονιάς, ενώ η χρηματοδότηση άλλων ανανεώσιμων πηγών, όπως γεωθερμία και βιομάζα, αναμένεται να μειωθούν κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Σ ε μερικές χώρες άλλωστε οι περικοπές έχουν ήδη αρχίσει. Στις 3 Μαρτίου οι γερμανοί υπουργοί συμφώνησαν να περιορίσουν κατά 15% τις κατασκευές ηλιακών πάρκων μετά τον Ιούλιο του 2010. Η τσεχική κυβέρνηση σκέφτεται να μειώσει τις επιδοτήσεις της κατά 30% το 2011. Η ιταλική στήριξη των ηλιακών προγραμμάτων έχει ήδη πιάσει το ανώτατο ετήσιο όριό της και θα μπορούσε να μειωθεί κατά 25% το 2011, σύμφωνα με την Ντελάιν. «Το κόστος της τεχνολογίας μειώθηκε λίγο περισσότερο από όσο αναμενόταν και αυτό έδωσε στις εταιρείες υψηλότερες αποδόσεις από όσες αρχικά είχε προβλέψει η κυβέρνηση». Ετσι για πολλούς, ιδιαίτερα για χρηματοδότες που βλέπουν τις επιδοτήσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια ως ευκαιρία για υψηλές αποδόσεις, η μείωση των κρατικών κονδυλίων σηματοδοτεί την απαρχή των αποεπενδύσεων στον κλάδο.