ΜΟΣΧΑ Τρία «καυτά» διεθνή θέματατο Ιράν, το Μεσανατολικό και ο πυρηνικός αφοπλισμός- τίθενται σήμερα επί τάπητος στην κρίσιμη συνάντηση της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στη Μόσχα. Μια συνάντηση που αναμένεται να εξελιχθεί σε παρτίδα σκληρού γεωπολιτικού πόκερ, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία δείχνει να αμφιταλαντεύεται όσον αφορά τη μελλοντική στάση της έναντι της Τεχεράνηςτην ίδια στιγμή που οι αμερικανοί, οι ισραηλινοί αλλά και αρκετοί ευρωπαίοι «ιέρακες» πιέζουν για αποφασιστικότερη αντιμετώπιση του θεοκρατικού καθεστώτος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, λίγο πριν από την άφιξη της κυρίας Κλίντον στη Μόσχα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι πλέον εχθρός, αλλά ούτε ακόμη φίλος» με τη χώρα του, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα των διμερών «προβλημάτων» με τις ΗΠΑ τη διαφορά σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Για εμάς το Ιράν είναι ένας γείτονας με τον οποίο έχουμε ιστορικές σχέσεις και με το οποίο συνεργαζόμαστε πολιτικά,οικονομικά και στρατιωτικά» είπε ο κ. Λαβρόφ.
Πράγματι, ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι ο πολυσυζητημένος πυρηνικός αντιδραστήρας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκευάζει η Ρωσία στο υπόγειο συγκρότημα του Μπουσέχρ, στο Ιράν, θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει το ερχόμενο καλοκαίρι. Ο αντιδραστήρας, ισχύος 1.000 μεγαβάτ και κόστους άνω του 1 δισ. δολαρίων, είναι πραγματικό «γεφύρι της Αρτας»: η συμφωνία για την κατασκευή του υπεγράφη πριν από 15 χρόνια, αλλά οι εργασίες συνεχίζονται ακόμη, καθώς η Μόσχα χρησιμοποιεί το εργοστάσιο ως μοχλό πίεσης έναντι της Τεχεράνης.
Επρόκειτο φυσικά για ένα σκληρό μήνυμα από τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας προς την κυρία Κλίντον, ότι η πυρηνική συνεργασία Ρωσίας- Ιράν θα συνεχιστεί: εξ ου και η οργισμένη αντίδραση της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, που χαρακτήρισε τη λειτουργία του αντιδραστήρα «πρόωρη» και ζήτησε την αναβολή της, μέχρις ότου το Ιράν παράσχει εγγυήσεις για την αποκλειστικά ειρηνική χρήση των πυρηνικών καυσίμων. Οι ΗΠΑ ζητούσαν επί πολλά χρόνια την πλήρη ακύρωση του πυρηνικού σχεδίου, αλλά το τελευταίο διάστημα εμφανίζονταν να συμφωνούν ότι η λειτουργία του δεν θα οδηγήσει στην παραγωγή σχάσιμου υλικού προς χρήση σε πυρηνικά όπλα, στον βαθμό που τόσο οι ράβδοι εμπλουτισμένου ουρανίου όσο και τα πυρηνικά απόβλητα θα ελέγχονται πλήρως από τις ρωσικές υπηρεσίες και την ΙΑΕΑ.
Πάντως ο κ. Πούτιν φρόντισε και αυτή τη φορά να «σνομπάρει» την κυρία Κλίντον: χθες την απέφυγε με μια μίνι περιοδεία στην επαρχιακή πόλη Βολγκοντόνσκ, ενώ κατά την προηγούμενη επίσκεψη της Χίλαρι ο «τσάρος» έλειπε για δουλειές στην Κίνα… Ισως γιατί σε νέες, ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα – ο ίδιος που στην αρχή της προεδρίας του είχε παρουσιάσει τον διάλογο με το Ιράν ως βασική επιδίωξη της νέας εξωτερικής πολιτικής του- τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να επιδιώκουν «επιθετικές κυρώσεις» για να αποτρέψουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ενώ χαρακτήρισε επιτυχία της κυβέρνησής του την απομόνωση του Ιράν από τη διεθνή κοινότητα.
Σύντομα η συμφωνία για τα πυρηνικά
ΜΟΣΧΑ. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι, αναφορικά με τα άλλα δύο «καυτά» ζητήματα προς συζήτηση, το Μεσανατολικό και τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων, θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος μόνο στο θέμα των εξοπλισμών, όπου μάλιστα- σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων και των δύο πλευρώνυπάρχει ήδη έτοιμη διμερής συμφωνία, που ίσως μάλιστα υπογραφεί στις αρχές Απριλίου. Για το «ξεπάγωμα» των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή, αντίθετα, οι προοπτικές δεν είναι ιδιαίτερα καλές, μετά και την πρόσφατη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να συνεχίσει την επέκταση των εποικισμών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ- και παρά το γεγονός ότι έφθασαν χθες στη Μόσχα για τη συνάντηση του λεγόμενου «Κουαρτέτου» ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Το Μπουσέχρ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν (φωτογραφία) ανακοίνωσε χθες:
Ο ρωσικός αντιδραστήρας θα αρχίσει να λειτουργεί στα «μέσα του 2010».
Θα έχει ισχύ 1.000 μεγαβάτ. Η Ρωσία εγγυάται τον πλήρη έλεγχο των πυρηνικών καυσίμων που θα χρησιμοποιεί.