Oι ανησυχίες των επενδυτών από τις ενδεχόμενες συνέπειες τώρα που η χώρα μας εγκαταλείπεται αβοήθητη από τη Γερμανία και τους ευρωπαίους εταίρους και θα εξαναγκαστεί να στραφεί για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σάρωσαν τις αγορές της Ευρώπης. Πάντως η κυρία Καρολάιν Ατκινσον, επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων του ΔΝΤ, δήλωσε χθες στην Ουάσιγκτον ότι η Αθήνα δεν έχει ακόμη προσεγγίσει τον διεθνή οργανισμό. Το ευρώ έναντι του δολαρίου βούτηξε στα 1,3587 δολάρια από τα 1,3738 δολάρια και όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν στο κόκκινο, με κύρια θύματα τις τραπεζικές μετοχές. Η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με απώλειες 0,20% και 0,50% αντίστοιχα, ενώ η Αθήνα κατέρρευσε χάνοντας 3,35% χθες.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Wall Street είχε χθες τα δικά της προβλήματα. Εντονες φήμες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα προχωρήσει σε δεύτερη αύξηση του προεξοφλητικού της επιτοκίου μετά το κλείσιμο της αγοράς επισκίασαν τα ιδιαίτερα ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό και θόλωσαν την πανηγυρική ατμόσφαιρα της υπογραφής από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα του νομοσχεδίου για την τόνωση της αγοράς εργασίας. Ο δείκτης Dow Jones είχε περάσει σε θετικό πρόσημο, αλλά οι δείκτες Standard & Ρoor΄s 500 και Νasdaq ήταν σε αρνητικά επίπεδα περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών.

«Πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα, και θα κάνουμε, προκειμένου να ενισχύσουμε τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα και να οδηγήσουμε στην ανάπτυξη την αμερικανή οικονομία» υποσχέθηκε χθες ο αμερικανός πρόεδρος, υπογράφοντας το νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει φορολογικές απαλλαγές και άλλα κίνητρα ύψους 18 δισ. δολαρίων, ενώ επιπλέον 20 δισ. δολάρια θα διατεθούν για έργα υποδομών και μεταφορών. Οι οικονομολόγοι όμως αμφισβητούν κατά πόσον ο νέος νόμος μπορεί να βελτιώσει θεαματικά την αγορά εργασίας. Ακόμη και οι αισιόδοξοι εκτιμούν ότι θα δημιουργηθούν μόλις 250.000 νέες θέσεις εργασίας ως τα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ έχουν χαθεί γύρω στα 8,4 εκατ. θέσεις εργασίας από την έναρξη της ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας το 2008. Ειδικότερα προβλέπονται φορολογικές απαλλαγές ύψους 6,2% στη μισθοδοσία σε όσους επιχειρηματίες προσλάβουν ως το 2010 ανέργους πλέον των 60 ημερών και επιπλέον 1.000 δολάρια αν οι νέοι εργαζόμενοι παραμείνουν στην εργασία τους έναν ολόκληρο χρόνο.

Επισημαίνεται ότι η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου έχει υποστεί καθίζηση ακριβώς εξαιτίας της αδυναμίας του να ανταποκριθεί σε όσα υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους. Ο κ. Ομπάμα μπαίνοντας στις 20 Ιανουαρίου του 2009 στον Λευκό Οίκο είχε δηλώσει ότι τα 787 δισ. δολάρια του δημοσιονομικού πακέτου τόνωσης της οικονομίας θα δημιουργούσαν 3,5 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, ή έστω θα διέσωζαν τις υπάρχουσες. Ωστόσο τον Ιανουάριο του 2009 η ανεργία ήταν 7,7%, αλλά τον Μάρτιο του 2010 είναι πολύ υψηλότερα παρά την υποχώρηση της στο 9,7% από το 10,1% που ήταν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Βέβαια πριν από έναν χρόνο η αμερικανική οικονομία βυθίζονταν, συρρικνούμενη κατά 6,4% επί ετησίας βάσεως, αλλά από το τέταρτο τρίμηνο του 2009 και μετά έχει ανακάμψει. Ωστόσο η εντυπωσιακή αυτή ανάκαμψη δεν έχει μεταφραστεί σε θέσεις εργασίας.

Ευτυχώς που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι απρόσμενα ήπια και δεν θα εξαναγκάσουν τον πρόεδρο της Fed Μπεν Μπερνάνκι να αυξήσει το βασικό κόστος δανεισμού. Συγκεκριμένα οι τιμές του δείκτη καταναλωτή παρέμειναν αμετάβλητες τον Φεβρουάριο. Είναι η πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2009 που οι τιμές λιανικής δεν αυξήθηκαν στις ΗΠΑ. Επίσης ο βασικός πυρήνας του δείκτη, εξαιρουμένων δηλαδή των ασταθών τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια, αυξήθηκε μόλις 0,1%. Παρόμοια ήπια ήταν τα στοιχεία του πληθωρισμού και στον τομέα χονδρικής. Ο δείκτης τιμών παραγωγού βούτηξε 0,6% τον Φεβρουάριο από αύξηση 1,4% τον Ιανουάριο. Η μείωση αυτή ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων επτά μηνών και οφείλεται στη μεγάλη πτώση του ενεργειακού κόστους.