Πρόταση, στην Ευρώπη να συσταθεί Ταμείο χρηματοδοτούμενο από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ώστε να αντιμετωπίζονται με τα έσοδά του μελλοντικές
οικονομικές κρίσεις διατύπωσε, σήμερα, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν, προτείνοντας κατά μερίδα αναλυτών κάτι, στο οποίο προσανατολίζεται ήδη και η Επιτροπή των Βρυξελλών.

Ο κ. Στρος-Καν τόνισε επίσης ότι, ένα τέτοιο Ταμείο, «κατά τον καλύτερο τρόπο θα αναπλήρωνε, όταν θα χρειαζόταν, τις ελλείψεις τεχνικές και μη των λεγόμενων διεθνών τραπεζών».

«Το τραπεζικό σύστημα, από τράπεζες θα πρέπει να χρηματοδοτείται. Συμπεριλαμβανομένων των πριμ για κατηγορίες καταθέσεων ή για τυχόν φορολόγηση των πιστωτικών ιδρυμάτων», στο μέλλον. «Το υπογραμμίζω αυτό, σε περίπτωση και νέας κρίσης, δεν θα πρέπει να κληθούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν», εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Πάντως, το «βάρος» τέτοιων κρίσεων θα πρέπει στο μέλλον να το αναλαμβάνουν οι μέτοχοι και γενικώς οι δικαιούχοι αξιών, που εξομοιώνονται
πρακτικά με τις μετοχές
», επισήμανε ο ίδιος εξάλλου, μία γενική ιδέα που σύμφωνα με μερίδα έγκυρων αναλυτών συμμερίζεται–προσανατολιζόμενη σε αυτήν–κι η Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

«Αναφέρομαστε σαφώς σε μία πολιτική πρόληψης μελλοντικών κινδύνων», υπογράμμισε σχετικώς ο Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, «ανάλογη της οικολογικής πολιτικής, ρυπαίνω και πληρώνω γιαυτό», που πρόσθεσε ότι «ένα τέτοιο Ταμείο δεν θα έσωζε τράπεζες σε κίνδυνο, αλλά μάλλον θα επέλυε όλα τα σχετικά με τυχόν πτώχευσή τους».

«Δεν πρότεινουμε εμείς κάποια νέα φόρμουλα», επισήμανε ο ίδιος, «αλλά μία «συντεταγμένη» τραπεζική πτώχευση μέσα στα όρια της ΕΕ, στο μέλλον. Είναι αυτή μία ιδέα, όπως σχολιάζεται από τους αναλυτές, που «καρπίζει» ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους. Οι όποιες νεότερες σχετικές προτάσεις θα δημοσιοποιηθούν μέσα στο φθινόπωρο, φέτος», πρόσθεσαν οι ίδιοι αναλυτές.