Η ωραιότερη γειτονιά της Αθήνας είναι μια αρχαία γειτονιά. Δεν έχει πολυτελή κτίσματα και εκτείνεται μόλις σε τέσσερα στρέμματα. Σε αυτά όμως διατηρείται Ιστορία 3.500 χρόνων. Με τους δρόμους, τα σπίτια, τα λουτρά, τις βιοτεχνικές εγκαταστάσεις της, σε μία αλληλουχία επάλληλων στρωμάτων διαφορετικών εποχών. Είναι η γειτονιά την οποία «πατούν» καθημερινά οι χιλιάδες επισκέπτες του Μουσείου Ακρόπολης. Βρίσκεται στα πόδια τους, κάτω από τα γυάλινα δάπεδα του κτιρίου το οποίο την προστατεύει, αλλά δεν μπορούν να την επισκεφθούν.

Εννέα μήνες μετά τα εγκαίνια του Μουσείου και εν όσω το έχουν δει 1,7 εκατομμύρια επισκέπτες, όπως αναφέρει ο πρόεδρός του καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής, αυτός ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος παραμένει κλειστός για το κοινό. Με τη μελέτη όμως που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ανοίγει ο δρόμος για την ανάδειξή του. Υστερα από τις εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης και τη χάραξη διαδρομών, οι επισκέπτες θα μπορούν να περπατήσουν στους αρχαίους δρόμους και να περιηγηθούν ανάμεσα στις οικίες, «ζώντας» τις ζωές ξεχασμένων ανθρώπων. Οι προθήκες στις οποίες θα τοποθετηθούν αντικείμενα που ήρθαν στο φως κατά την ανασκαφή, καθώς και το πληροφοριακό υλικό, θα συμμαχήσουν για τον σκοπό. Αλλωστε, όπως είπε ο κ. Παντερμαλής, «αυτή η ανασκαφή είναι ένα τεράστιο αρχαιολογικό έκθεμα» . Πότε θα γίνουν όλα αυτά; «Είναι η μοναδική περίπτωση Περίπου σε έναν χρόνο. Η επίσπευση των εργασιών για τα εγκαίνια του Μουσείου άφησε πίσω ορισμένες εκκρεμότητες.

στην Αθήνα όπου διασώζεται ένα κομμάτι τής αρχαίας πόλης, παρά τις εκατοντάδες ανασκαφές που έχουν γίνει ως σήμερα » σημείωσε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ κυρία Λίνα Μενδώνη. Παρ΄ όλα αυτά 109 μηνυτήριες αναφορές για καταστροφή αρχαιοτήτων είχαν γίνει για αυτή την ανασκαφή, που διήρκεσε από το 1997 ως το 2005, ενώ ουδείς είχε διαμαρτυρηθεί για τα αρχαία που καθαιρέθηκαν λόγω της κατασκευής του διπλανού σταθμού του μετρό. Εν αρχή πάντως, τα έργα αποκατάστασης, σύμφωνα με τη μελέτη του δρος Μιχάλη Χατζηγιάννη , πολιτικού μηχανικού, και του δρος Βασίλη Λαμπρόπουλου , χημικού μηχανικού, με αρχαιολόγο την κυρία Σταματία Ελευθεράτου. Λουτρά, αυλές, πατώματα και δρόμοι
Κατοικίες, λουτρά, αποχωρητήρια, αγωγοί, ψηφιδωτά δάπεδα, εργαστήρια και δύο δρόμοι που αντιπροσωπεύουν σημαντικές χρονικές περιόδους, από τον 5ο αιώνα π.Χ. ως τον 8ο- 9ο αιώνα μ.Χ., πρόκειται να αποκατασταθούν και να αναδειχθούν στον αρχαιολογικό χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Συγκεκριμένα: μία οικία του 5ου αιώνα π.Χ. με ανδρώνα, τμήμα κρήνης (4ος αι. π.Χ.), τρία λουτρά (από τον 2ο ως τον 7ο αι. μ.Χ.), δύο αποχωρητήρια (2ος- 3ος αι. μ.Χ. και 4ος- 5ος αι. μ.Χ.), οικία με πλακόστρωτη αυλή (5ος- 6ος αι. μ.Χ.), ένα κτίριο του 6ου αι. μ.Χ. και, τέλος, το καλύτερα διατηρημένο μνημείο της ανασκαφής, ένα κτίριο του 7ου αιώνα μ.Χ.

Εξάλλου, οι δύο βασικοί αρχαίοι δρόμοι θα επιστρωθούν με υλικά που θα καταστήσουν βατή την επιφάνειά τους. Τέλος, στην ταράτσατου σταθμού «Ακρόπολη» του μετρό, όπου υπάρχει γκαζόν, θα υποδηλωθούν με μεταλλικό πλέγμα τα περιγράμματα των σημαντικότερων οικοδομημάτων της ανασκαφής εκείνης τα οποία αποσπάστηκαν.