Αισιοδοξία
Ποιος είπε ότι η Ελλάδα αποτελεί κόκκινο πανί για τις Βρυξέλλες; Καθόλου! Γιατί έχει τις καλύτερες παρέες: Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο των Βρυξελλών, καθώς όλες τους προειδοποιήθηκαν χθες ότι βασίζονται υπερβολικά στην οικονομική ανάκαμψη για να πιάσουν τους στόχους τους.
* * *
Ετσι, «αβέβαιο» χαρακτήρισε η Επιτροπή το πρόγραμμα της Βρετανίας για περιορισμό του ελλείμματος του 12,6% του ΑΕΠ εφέτος, καθώς θα βασιζόταν σε υπερβολικά «αισιόδοξες» υποθέσεις για την ανάπτυξη. Αλλά και οι προβλέψεις της Ισπανίας για περιορισμό των δικών της ελλειμμάτων στο 3% του ΑΕΠ ως το 2013 από το 11,4% το 2009 στηρίζεται, λέει η Επιτροπή, σε «υπερβολικά» αισιόδοξες αναπτυξιακές υποθέσεις και καλείται μαζί με τη Γερμανία «να διευκρινίσει τη δημοσιονομική της στρατηγική» .
«Καπέλο»
Καλή η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να δώσει τη δυνατότητα στους επενδυτές να προμηθευτούν μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών το τελευταίο δεκαετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου με αφορολόγητη ετήσια απόδοση, αλλά οι τιμές που πουλούν οι τράπεζες είναι λίγο «τσιμπημένες», με αποτέλεσμα η απόδοση για τον επενδυτή αντί να είναι 6,25% τον χρόνο (αν πωλούνταν το ομόλογο στην ονομαστική τιμή 100) να περιορίζεται ακόμη και στο 5,97% αφού κατεγράφη μεγάλο «καπέλο» στις τιμές πώλησης.
Φόροι παντού
Ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση του οικονομικού επιτελείου να αυξήσει τον φόρο συναλλαγών επί των πωλήσεων στο ΧΑ από 0,15% σε 0,20% ώστε να αντισταθμίσει τα έσοδα που είχε υπολογίσει από τον φόρο υπεραξίας, ο οποίος μάλλον δεν θα επιβληθεί αφού οι ξένοι επενδυτές, που κάνουν και τον μεγαλύτερο τζίρο στο ΧΑ, προέρχονται από χώρες οι οποίες έχουν υπογράψει με την Ελλάδα συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολόγησης.
* * *
Ο πρόεδρος του ΧΑ κ. Σπ. Καπράλος (σκίτσο) φωνάζει και δικαίως διότι έτσι αυξάνεται το κόστος λειτουργίας της αγοράς, αλλά ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλ. Μωραϊτάκης υποστηρίζει ότι αν έπρεπε να επιβληθεί οπωσδήποτε ένας φόρος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα, τότε καλύτερα που επελέγη η αύξηση στον φόρο επί των πωλήσεων και όχι ο φόρος υπεραξίας, αφού έτσι θα έπεφτε κάθετα ο τζίρος στην αγορά.
Διαφωνίες
Δικαιωμένος πρέπει να αισθάνεται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλος από τις εξελίξεις επί του φορολογικού νομοσχεδίου και ειδικά από την τελική απόφαση να μην εξαιρεθεί κανένας ελεύθερος επαγγελματίας από τη γενική αρχή «όλοι πρέπει να τηρούν λογιστικά βιβλία». Μόνο έτσι, υποστήριζε ο γενικός, τα φορολογικά βάρη είναι δίκαια και κατανέμονται δίκαια.
* * *
Η πρότασή του, η οποία αρχικά δεν είχε εισακουσθεί από τον υπουργό Οικονομικών, τελικά υιοθετήθηκε για να κοπάσει το κύμα αντιδράσεων μέσα στην κυβέρνηση, αλλά κυρίως στους φορολογουμένους.
Και ας απεργούν οι ιδιοκτήτες ταξί…