ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Στο ψυχρότερο σημείο των τελευταίων 35 ετών, από τον καιρό δηλαδή που ο Χένρι Κίσινγκερ απαιτούσε σε υψηλούς τόνους από τον τότε πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν την άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το Σινά, βρίσκεται πλέον η «ειδική σχέση» των ΗΠΑ με το Ισραήλ. Η αδιάλλακτη στάση του Βενιαμίν Νετανιάχου στο θέμα των παράνομων οικισμών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και η προκλητική επιμονή του στην πολιτική αυτή, παρά τις σχετικές εκκλήσεις του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, που επισκέφθηκε το Ισραήλ γι΄ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, αλλά και της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον , οδηγούν ήδη σε ραγδαία επιδείνωση το συνήθως εύκρατο κλίμα μεταξύ Τελ Αβίβ και Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινά δημοσιεύματα ισραηλινών εφημερίδων, ο Μπαράκ Ομπάμα πιέζει πλέον την κυβέρνηση Νετανιάχου όχι μόνο να παγώσει τους εποικισμούς και να ξανακαθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και να προχωρήσει στην απελευθέρωση εκατοντάδων παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Η συνεχιζόμενη οικοδόμηση των 1.600 νέων ισραηλινών κατοικιώνστην ουσία μιας νέας συνοικίας του γνωστού εβραϊκού οικισμού Ράματ Σλόμο, όπου έχουν εγκατασταθεί σχεδόν αποκλειστικά υπερορθόδοξοι, φανατικοί Εβραίοι- είναι μόνο η αφορμή της ρήξης: το πραγματικό πρόβλημα για την αμερικανική πλευρά είναι η ουσιαστική άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να «ξεπαγώσει» τον τελματωμένο διάλογο με τους Παλαιστινίους, που αποτελεί βασικό ζητούμενο της διπλωματικής «ατζέντας» του διδύμου ΟμπάμαΚλίντον, αλλά και το αγεφύρωτο χάσμα όσον αφορά τη αντιμετώπιση του Ιράν- με τους «σκληρούς» του Τελ Αβίβ να πιέζουν όλο και περισσότερο την Ουάσιγκτον για σύντομη έγκριση ενός αποφασιστικού πλήγματος σε βάρος των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης.

O Βενιαμίν Νετανιάχου δεν έδειξε διόλου να πτοείται από τη διεθνή κατακραυγή. Μιλώντας στην ισραηλινή Βουλή, την Κνεσέτ, υποστήριξε ανερυθρίαστα πως η ανέγερση νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν βλάπτει «με κανέναν τρόπο» τους Παλαιστινίους και υποσχέθηκε ότι «η οικοδόμηση θα συνεχιστεί στην Ιερουσαλήμ ».

Από παλαιστινιακής πλευράς όμως ο στενός συνεργάτης του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και πρώην πρωθυπουργός Ναμπί Σαάθ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ξαναρχίσει καμία διαπραγμάτευση όσο συνεχίζεται ο ισραηλινός εποικισμός. Μιλώντας από το Κατάρ, όπου βρίσκεται για μια συνάντηση-προσπάθεια συμφιλίωσης μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς, ο Σαάθ χαρακτήρισε «σαμποτάζ» την ενέργεια του Ισραήλ και πρόσθεσε ότι «η ταχύτητα εξιουδαϊσμού και απο-αραβοποίησης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ δεν έχει προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία». Οσο δραματικά και αν ακούγονται όλα αυτά, στην περίπτωση των αμερικανο-ισραηλινών σχέσεων καλό είναι να κρατάμε… μικρό καλάθι: όπως σωστά γράφει ο Ρούπερτ Κόρνγουελ στον «Ιndependent», παρά τις φραστικές αντιπαραθέσεις και τις διαρροές, δεν υπάρχει κανένα χειροπιαστό σημάδι ότι ο κ. Ομπάμα σκοπεύει να «τιμωρήσει» το Ισραήλ διπλωματικά, οικονομικά ή στρατιωτικά για την προκλητική του στάση. Οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου πλησιάζουν και κανείς αμερικανός πρόεδρος δεν θα ήθελε να κατέβει στις κάλπες έχοντας απέναντί του το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ.